Form of Work
Książki
(6)
Status
available
(6)
only on-site
(3)
Branch
Magazyny
(4)
Wypożyczalnie
(2)
Czytelnie
(3)
Author
Klepacki Bogdan
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Duczkowska-Małysz Katarzyna
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Szymecka Agnieszka
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(4)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
(4)
ROLNICTWO
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
AGROBIZNES
(1)
Automatyzacja
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
SZKOŁA GŁÓWNA HANDLOWA (Warszawa). KATEDRA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH
(1)
Sterowanie
(1)
Technologia
(1)
WIEŚ
(1)
WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UE
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
Podlasie
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Inżynieria i technika
(1)
6 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.721 [Magazyn 2] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.719 [Magazyn 2] (1 egz.)
Book
In basket
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Bibliogr. przy pracach.
Ogólnym, długofalowym problemem badań w ramach serii Rynek produktów żywnościowych, jest problem sprawności i ekspansji przedsiębiorstwa branży żywnościowej w Polsce. Przy czym analizuje się głownie przedsiębiorstwa podlaskie, osiągające w ostatnich latach poważne sukcesy gospodarcze i zwiększające swój udział w strukturze rynku krajowego oraz europejskiego. Wykazały się one w latach 1995-2010, niespotykaną wcześniej sprawnością w zakresie dostosowań technicznych, produkcyjnych i rynkowych. Jak wiadomo, przystosowania te sprowadzić można do wzrostu wartości sprzedaży, produkcji, udziału w rynku, poprawy pozycji konkurencyjnej, wreszcie wzrostu efektywności.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16991.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2371 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Materiały z konf., 5 maja 2008 r., Warszawa.
Tekst częśc. ang. Spis treści także ang.
Bibliogr. przy ref.
Książka jest owocem prac konferencji zorganizowanej 5 maja 2009 r. w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Dotyczyła ona szans, jakie dla rolnictwa i przemysłu spożywczego stworzyło rozszerzenie Unii i skupiła blisko czterystu przedstawicieli środowisk naukowych, eksperckich, samorządów terytorialnych, organizacji sektora rolno-spożywczego, a także instytucji rządowych, zajmujących się tą problematyką. Tematy referatów krajowych i zagranicznych uczestników konferencji poświęcone zostały zaś niezwykle aktualnemu problemowi Wspólnej Polityki Rolnej i jej przeglądowi (tzw. health check).
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8273 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 9789.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9612.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again