Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Knosala Ryszard (1949- )
(1)
Krystek Jolanta
(1)
Kwiecień Roman (elektrotechnika)
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Świerniak Andrzej (1950- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
PRZEMYSŁ
(3)
Automatyzacja
(1)
INTELIGENCJA SZTUCZNA
(1)
KOMPUTERY
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
STEROWANIE
(1)
Sterowanie
(1)
Technologia
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
automatyka
(2)
przemysł
(2)
algorytm
(1)
automatyzacja
(1)
inżynieria produkcji
(1)
komputer
(1)
metody pomiarowe
(1)
miernictwo przemysłowe
(1)
pomiar czasu
(1)
pomiar stężenia substancji
(1)
pomiar tempeartury
(1)
procesy dyskretne
(1)
produkcja żywności
(1)
przemysł spożywczy
(1)
robot
(1)
sieć komputerowa
(1)
system ekspercki
(1)
system informatyczny
(1)
system produkcyjny
(1)
sztuczna inteligencja
(1)
układ sterowania
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. s. 267-269. Indeks.
Książka ma przybliżyć czytelnikowi mechanizmy przekazywania informacji w komputerowym systemie sterowania procesem przemysłowym. Autor opisuje podstawy technologii komunikacyjnych wykorzystywanych podczas eksploatacji infrastruktury systemów informatycznych przedsiębiorstwa, a także zagadnienia dotyczące przemysłowych sieci komputerowych. Skupia się także na budowie przemysłowych systemów operacyjnych oraz różnych systemach komputerowych używanych w systemach automatyki przemysłowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13737.XV.8 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14728.XV.8 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. przy pracach.
Książka omawia wybrane zagadnienia z zakresu automatyzacji procesów dyskretnych, sterowania tymi procesami oraz zastosowania metodologii z nimi związanej. Obszary działań, definiowane jako procesy dyskretne są bardzo rozległe i swoim zasiegiem obejmują różne dziedziny działalności człowieka. Z tego wynika znaczna różnorodność omawianych w ksiażce zagadnień i przykładów. Czytelnik znajdzie rozzdziały dotyczące wykorzystania metodologii procesów dyskretnych w bioinformatyce, robotyce, transporcie, analizie obrazów i projektowaniu systemów pomiarów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 16298.XV.8 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu zastosowania metod sztucznej inteligencji, tzn. systemów eksperckich, sieci neuronowych, sieci semantycznych oraz algorytmów genetycznych, w inżynierii produkcji. Podano w niej podstawy teoretyczne metod i przykłady ich użycia w praktyce. Przedstawiono zastosowanie metod sztucznej inteligencji w planowaniu i projektowaniu technologicznym oraz sterowaniu produkcją. Opisano organizację gniazd wytwórczych oraz elastycznych systemów wytwórczych i montażowych, a także zagadnienia sterowania nimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13935 [Magazyn 1], P.13934 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej