Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
dostępne
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Kawecki Zdzisław (1938- )
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Mitek Marta
(1)
Pilarek Bolesław (1944- )
(1)
Łojko Romuald (1936-2004)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Owoce
(2)
Białka
(1)
Gastronomia
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
Margaryna
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
OWOCE
(1)
Oleje roślinne
(1)
PRZETWORY OWOCOWO-WARZYWNE
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Sadownictwo
(1)
Technologia żywności
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zboże
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żelatyna
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
badania jakościowe
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
innowacje
(1)
kasze
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
konsument
(1)
konsumpcja
(1)
majonezy
(1)
makarony
(1)
margaryny
(1)
mąki
(1)
oleje jadalne
(1)
owoce
(1)
pieczywo
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkt owocowy
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
przetwory owocowe
(1)
przetwórstwo
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
rośliny lecznicze
(1)
sadownictwo
(1)
soki
(1)
surowce oleiste
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
ziołolecznictwo
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Mało znane rośliny sadownicze / Zdzisław Kawecki, Romuald Łojko, Bolesław Pilarek. - Wydanie 2 zmienione i poprawione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2007. - 234, [1] strony : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Bibliografia strony 229-230.
Wiele roślin owocodajnych było przedmiotem zainteresowania zbieraczy od zarania ludzkości, m.in. berberys, kalina, czeremcha, róża, czarny bez, rokitnik. Spożywano je na surowo, wyrabiano przetwory domowe lub leki. Były źródłem kalorii, soli mineralnych, witamin. W miarę rozwoju cywilizacji o niektórych z nich zapomniano. Współcześnie, dążąc do wzbogacenia diety, sięgnięto ponownie po te rośliny. Stały się one nawet przedmiotem zainteresowania ogrodnictwa. Nie ma już zatem potrzeby poszukiwania ich w siedliskach naturalnych. Istnieją bowiem uszlachetnione w procesach hodowlanych odmiany derenia, aktinidii, suchodrzewu, borówki brusznicy, wisienki kosmatej i innych. Przedmiotem opisu są 22 rośliny owocodajne. Ich charakterystyka składa się z trzech części. Wiadomości ogólne dotyczą miejsca pochodzenia, wyglądu, wielkości całej rośliny oraz jej części (kwiaty, liście, owoce, łodygi), składu biochemicznego, a także warunków uprawy i odmian zalecanych w naszej strefie klimatycznej. Kolejna część zawiera przepisy wykonania dziesiątków przetworów z owoców oraz innych części roślin. Na trzecią zaś składają się przykłady i zalecenia wykorzystania roślin w ziołolecznictwie. Publikację – w zgrabnym, poręcznym formacie – uzupełniają tabele i kolorowe fotografie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17549.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17548.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
W pracy przedstawiono koncepcję europejskiego, zintegrowanego projektu badawczego ISAFRUIT realizowanego w ramach 6-go Ramowego Programu Badań dotyczącego wzrostu spożycia owoców oraz wybrane wyniki badań prowadzonych w ramach czterech pakietów roboczych Filaru I dotyczącego sterowanycyh przez konsumentów i reagujących łańcuchów dostaw. Opisano zarys metodologii i koncepcji badań oraz wybrane opracowania wykonane przez autorów SGGW w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14637.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej