Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Autor
Leszczyński Krzysztof
(1)
Mitek Marta
(1)
Niewiadomska Iwona (nauki prawne)
(1)
Sikorska-Głodowicz Marta
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
ALKOHOLIZM
(1)
Białka
(1)
Gastronomia
(1)
Margaryna
(1)
Mąka
(1)
NAPOJE ALKOHOLOWE
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Owoce
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Rośliny
(1)
Technologia żywności
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zboże
(1)
Żelatyna
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
alkohol
(1)
alkoholizm
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
kasze
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
majonezy
(1)
makarony
(1)
margaryny
(1)
mąki
(1)
oleje jadalne
(1)
pieczywo
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
profilaktyka
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
soki
(1)
surowce oleiste
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
uzależnienie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Uzależnienia : Fakty i Mity)
Druga z serii publikacja Alkohol, stara się wielostronnie przedstawić problem używania i nadużywania alkoholu oraz uzależnienia i współuzależnienia od niego. Mówi także o możliwościach zapobiegania temu nałogowi. Książka przedstawia właściwości alkoholu etylowego, metabolizm napojów alkoholowych w organizmie człowieka, ich wpływ na działanie układu nerwowego, ukazuje historię spożywania napojów alkoholowych w różnych kulturach i współczesne modele picia, opisuje somatyczne, psychiczne i społeczne szkody powstające w wyniku nadmiernego picia, charakteryzuje wieloaspektową problematykę uzależnienia i współuzależnienia, prezentuje sposoby zapobiegania alkoholizmowi, formy pomocy i ważne adresy dla osób przeżywających problemy alkoholowe oraz obala mity związane z działaniem alkoholu, uzależnieniem od niego i leczeniem choroby alkoholowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3626.III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4328.III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej