Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
dostępne
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Piotrowska-Puchała Agnieszka
(1)
Puchała Jacek
(1)
Siedlecka Agnieszka (ekonomia)
(1)
Sołtysiak Paulina
(1)
Wielicka-Regulska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Gospodarka żywnościowa
(2)
Konsumpcja zrównoważona
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Gospodarstwo domowe
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Polityka publiczna
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Wsie
(1)
Zarządzanie zasobami naturalnymi
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Gatunek
Monografia
(2)
Opracowanie
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
rozwój zrównoważony
(2)
gospodarka żywnościowa
(1)
gospodarstwo domowe
(1)
konsument
(1)
konsumpcja
(1)
ochrona środowiska
(1)
polityka publiczna
(1)
wieś
(1)
zarządzanie zasobami naturalnymi
(1)
żywność
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 147-160.
W niniejszej monografii zamieszczono wyniki badań, które pozwoliły na pozyskanie i uporządkowanie wiedzy na temat zrównoważonej gospodarki żywnościowej, jak również na ocenę istoty i skali marnowania żywności w ogniwach łańcucha gospodarki żywnościowej ze szczególnym uwzględnieniem gospodarstw domowych. Publikacja ma na celu przekazanie ważnych informacji dotyczących zrównoważonej konsumpcji w gospodarce żywnościowej wraz z wskazówkami w zakresie ograniczania marnotrawstwa żywności, przede wszystkim w gospodarstwach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21947.XVII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21946.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Rozprawy / Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej ; nr 8)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł serii.
Bibliografia, netografia na stronach 275-295.
Rozważania podjęte w niniejszej pracy mieszczą się między innymi w ekonomii zrównoważonego rozwoju, ekonomii ekologicznej, ekonomiki konsumpcji i ekonomii behawioralnej. Celem głównym badań było dokonanie diagnozy i oceny zachowań prośrodowiskowych wiejskich gospodarstw domowych w kontekście wykorzystania zasobów naturalnych oraz poznanie i określenie ich determinant w poszczególnych makro ­ regionach Polski.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17611 [Magazyn 1], P.17609 [Magazyn 1], P.17610 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18931.XVII.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18930.XVII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 119-130.
Zapotrzebowanie na żywność w związku z powiększającą się populacją będzie rosło. Do 2050 r. na Ziemi będzie mieszkać prawie 10 miliardów ludzi. To prawie 2 miliardy więcej niż teraz. Systemy żywnościowe obecnie są największym jednorodnym źródłem emisji gazów cieplarnianych, głównym powodem gwałtownego spadku bioróżnorodności i zanieczyszczenia wód gruntowych oraz mórz i oceanów. Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, a także implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów. Z publikacji można dowiedzieć się: • czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady • dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności • z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21030.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21029.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej