Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(10)
Status
available
(9)
only on-site
(9)
Branch
Magazyny
(5)
Wypo┼╝yczalnie
(4)
Czytelnie
(9)
Author
Mucha-Szajek Ewa
(3)
Siwi┼äski Wies┼éaw (1934- )
(3)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(3)
Witkowski Czesław
(2)
Bergier J├│zef (1952- )
(1)
Błaszczuk Waldemar
(1)
Jalinik Mikołaj
(1)
Krajewska Sylwia
(1)
Merski Janusz
(1)
Puczkowski Benedykt
(1)
Werner Zbigniew Tymoteusz (1939- )
(1)
┼╗bikowski Jaros┼éaw (1958- )
(1)
Year
2000 - 2009
(10)
Country
Poland
(10)
Language
Polish
(10)
Subject
HOTELARSTWO
(10)
TURYSTYKA
(4)
GASTRONOMIA
(3)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
ODPOCZYNEK
(3)
AGROTURYSTYKA
(1)
CONTROLLING
(1)
INNOWACJE
(1)
KADRY
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
PRZEDSI─śBIORSTWO TURYSTYCZNE
(1)
Subject: time
1989-
(1)
Genre/Form
DANE STATYSTYCZNE
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
10 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
W publikacji podj─Öto pr├│b─Ö przestawienia niezwykle bogatej i wielowymiarowej problematyki hotelarstwa dot. bazy noclegowej i jej podstawowych sk┼éadnik├│w tj. obiekt├│ hotelarskich. Praca pozwoli na zapoznanie si─Ö z niekt├│rymi problemami, takimi jak: dzia┼éalno┼Ť─ç turoperator├│w, obecny stany system├│w rezerwacji, znaczenie strony internetowej, miejsce regionalnych us┼éug oraz problematyka kszta┼écenia kadr. Natomiast w zakresie us┼éug noclegowych ukazuje specyfik─Ö r├│┼╝norodnych ofert w transporcie morskim, w obiektach zabytkowych, o┼Ťrodkach SPA, gospodarstwach agroturystycznych oraz przyk┼éady regionalnej i lokalnej bazy noclegowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15570 [Magazyn 1], P.15569 [Magazyn 1], P.15568 [Magazyn 1], P.15567 [Magazyn 1], P.15566 [Magazyn 1], P.15565 [Magazyn 1], P.15564 [Magazyn 1], P.15563 [Magazyn 1], P.15562 [Magazyn 1], P.15561 [Magazyn 1], P.15560 [Magazyn 1], P.15559 [Magazyn 1], P.15558 [Magazyn 1], P.15557 [Magazyn 1], P.15556 [Magazyn 1], P.15555 [Magazyn 1], P.15554 [Magazyn 1], P.15553 [Magazyn 1], P.15552 [Magazyn 1], P.15551 [Magazyn 1], P.15550 [Magazyn 1], P.15549 [Magazyn 1], P.15548 [Magazyn 1], P.15547 [Magazyn 1], P.15546 [Magazyn 1], P.15545 [Magazyn 1], P.15544 [Magazyn 1], P.15543 [Magazyn 1], P.15542 [Magazyn 1], P.15541 [Magazyn 1], P.7421 [Magazyn 1] (31 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7420.XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B], P.7419.XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8408.XX.8 [Czytelnia B], 8407.XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Publikacja sk┼éada si─Ö z artyku┼é├│w i referat├│w naukowc├│w i praktyk├│w zajmuj─ůcych si─Ö hotelarstwem oceniaj─ůcych stan i kierunki rozwoju hotelarstwa w Polsce w przededniu wej┼Ťcia do Unii Europejskiej. Artyku┼éy koncentruj─ů si─Ö na nast─Öpuj─ůcej tematyce: podstawy prawne dzia┼éalno┼Ťci hoteli w Polsce, rozw├│j hotelarstwa polskiego, zagadnienia ekonomiczne hotelarstwa, tendencje w budowie i wyposa┼╝eniu hoteli. Zamieszczone w ksi─ů┼╝ce materia┼éy mog─ů by─ç przydatne praktykom, dzia┼éaczom samorz─ůdowymi, studentom kierunku turystyka i rekreacja.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 3607.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 173-176
Ksi─ů┼╝ka poszerza aktualn─ů problematyk─Ö zarz─ůdzania regionem, szczeg├│lnie w wymiarze praktycznym. Wskazuje na istniej─ůcy potencja┼é kapita┼éowy i mo┼╝liwo┼Ťci jego wykorzystania w strategii rozwoju wojew├│dztwa warmi┼äsko-mazurskiego. Na uwag─Ö zas┼éuguje nowoczesne podej┼Ťcie autora do kwestii gospodarowania zasobami naturalnymi i ludzkimi przy zastosowaniu metodycznie prowadzonego szacunku kapita┼éowo┼Ťci na wspomnianym obszarze administracyjnym, kt├│ry mo┼╝e sta─ç si─Ö ┼║r├│d┼éem sukcesu jednostkowego i spo┼éecznego. Wa┼╝nym aspektem omawianej w ksi─ů┼╝ce problematyki jest akcentowanie istotnej roli polityki kadrowej w osi─ůganiu przysz┼éych zysk├│w w gospodarce turystycznej ukierunkowanej na sukces. Rozwa┼╝any problem autor poprzedza starann─ů analiz─ů jego strukturalnych element├│w zapewniaj─ůcych popyt i poda┼╝ na rynku turystycznym w warunkach konkurencyjno┼Ťci otoczenia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7217 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8138.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Opracowanie jest po┼Ťwi─Öcone problematyce stanu zasob├│w turystycznej bazy noclegowej w Polsce, zdolno┼Ťci recepcyjnej i jej wykorzystania oraz wielko┼Ťci i struktury rejestrowanego ruchu turystycznego. Przedmiotem prezentowanych analiz s─ů zw┼éaszcza: wielko┼Ť─ç i struktura rodzajowa zasob├│w turystycznej bazy noclegowej, zdolno┼Ť─ç recepcyjna i jej wykorzystanie, wielko┼Ť─ç, struktura rodzajowa i sezonowo┼Ť─ç rejestrowanego ruchu turystycznego, zr├│┼╝nicowanie turyst├│w wed┼éug obywatelstwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.1243.XX.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Celem publikacji jest przedstawienie kluczowych problem├│w polskiej bran┼╝y hotelarskiej. Autorzy skoncentrowali si─Ö na nast─Öpuj─ůcej tematyce: stan i struktura bazy noclegowej na tle hotelarstwa europejskiego, aktywno┼Ť─ç mi─Ödzynarodowych system├│w hotelowych na rynku polskim, warunki i kierunki rozwoju bazy noclegowej turystyki w Polsce, uwarunkowania prawne funkcjonowania hoteli w Polsce i Unii Europejskiej, rola hotelarstwa w obs┼éudze ruchu turystycznego, podstawowa problematyka ekonomiczna hotelarstwa, hotel w ┼Ťrodowisku naturalnym, przystosowanie obiekt├│w do obs┼éugi os├│b niepe┼énosprawnych, Pisz─ůcy wyra┼╝aj─ů przekonanie, ┼╝e ksi─ů┼╝ka oka┼╝e si─Ö przydatna dla licznej rzeszy student├│w zg┼é─Öbiaj─ůcych wiedz─Ö o hotelarstwie, praktyk├│w oraz podejmuj─ůcych prac─Ö w bran┼╝y. Zamiarem autor├│w jest kontynuowanie tak pomy┼Ťlanego wydawnictwa i przedstawienie dalszych problem├│w bran┼╝y.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4528 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.4527.XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4942.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Streszcz. ang. przy pracach.
Bibliogr. przy pracach.
Publikacja prezentuje wyniki bada┼ä prowadzonych w r├│┼╝nych o┼Ťrodkach akademickich, dotycz─ůcych form i roli czynnik├│w maj─ůcych wp┼éyw na r├│┼╝ne ga┼é─Özie gospodarki turystycznej. Ksi─ů┼╝ka jest miejscem prezentacji r├│┼╝nych zagadnie┼ä z zakresu bran┼╝y turystycznej (agroturystyki, ekoagroturystyki, produktu turystycznego, hotelarstwa, instytucji i organizacji wspomagaj─ůcych rozw├│j turystyki). Nale┼╝y mie─ç nadziej─Ö, ┼╝e publikacja przyczyni si─Ö do wzbogacenia wiedzy teoretycznej i praktycznej odnosz─ůcej si─Ö do innowacji i innowacyjno┼Ťci w bran┼╝y turystycznej. Nale┼╝y podkre┼Ťli─ç, ┼╝e szczeg├│lne miejsce odgrywaj─ů innowacje i innowacyjno┼Ť─ç w dzia┼éalno┼Ťci turystycznej. Ka┼╝da nowoczesno┼Ť─ç, wynalazczo┼Ť─ç, czyli wprowadzanie czego┼Ť nowego, przyci─ůga turyst├│w i zach─Öca ich do cz─Östszego odwiedzania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9802.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1640-1298.)
Czas wolny - Rekreacja - Turystyka - Hotelarstwo - ┼╗ywienie - wyniki bada┼ä naukowych na temat poziomu i sytuacji wychowania fizycznego , sportu , rekreacji ruchowej , rehabilitacji modele funkcjonowania stylu kierowania przedsi─Öbiorstwami turystyczno-rekreacyjnymi i hotelarsko-gastronomicznymi. Ksi─ů┼╝ka zawiera zbi├│r opracowa┼ä, kt├│re powsta┼éy w latach 2000ÔÇö 2003 w ramach prowadzonych bada┼ä empirycznych przez Cz┼éonk├│w Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki oraz przez nauczycieli akademickich Wy┼╝szej Szko┼éy Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu i innych uczelni polskich i zagranicznych zajmuj─ůcych si─Ö kultur─ů fizyczn─ů, turystyk─ů, hotelarstwem, gastronomi─ů, ich wp┼éywem na kszta┼étowanie stylu ┼╝ycia, zdrowia i sprawno┼Ťci fizycznej spo┼éecze┼ästwa. Zaprezentowano tu niekt├│re wybrane zagadnienia mieszcz─ůce si─Ö w ramach kultury fizycznej, turystyki, hotelarstwa i gastronomii. Opublikowane wyniki bada┼ä spe┼éniaj─ů przede wszystkim rol─Ö inspiruj─ůc─ů: pokazuj─ů szereg mo┼╝liwo┼Ťci prowadzenia dalszych bada┼ä w tej dziedzinie, zach─Öcaj─ů do systematycznego ich prowadzenia w przysz┼éo┼Ťci.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 6675.XIX.2 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6630.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456 ; T.1)
Celem niniejszej ksi─ů┼╝ki jest wprowadzenie na polski i zagraniczny rynek monografii, kt├│ra mog┼éaby zosta─ç wykorzystana przez mened┼╝er├│w zarz─ůdzaj─ůcymi plac├│wkami turystyczno-rekreacyjno-hotelarsko-gastronomicznymi, zar├│wno tymi dotowanymi przez pa┼ästwo, jak i prywatnymi. Autorzy maj─ů r├│wnie┼╝ nadziej─Ö, ┼╝e po ksi─ů┼╝k─Ö t─ů si─Ögn─ů te┼╝ specjali┼Ťci i studenci interesuj─ůcy si─Ö zagadnieniami zarz─ůdzania i marketingu (w sektorze prywatnym i publicznym), ekonomiki i pedagogiki kultury fizycznej, rekreacji, turystyki, hotelarstwa i gastronomii, problematyk─ů kontrakt├│w mened┼╝erskich, a tak┼╝e lokalnej administracji pa┼ästwowej i samorz─ůdowej. Niniejsze opracowanie ma dwa g┼é├│wne cele: zastosowanie zasad o kulturze fizycznej i nauk ekonomicznych do rynk├│w turystyczno-rekreacyjnych i hotelarsko-gastronomicznych oraz naszkicowanie zakresu umiej─Ötno┼Ťci mened┼╝erskich potrzebnych w zarz─ůdzaniu o┼Ťrodkami i firmami dzia┼éaj─ůcymi na tych rynkach. Przyk┼éady, jakimi posi┼ékuje si─Ö ksi─ů┼╝ka, dotycz─ů r├│┼╝nych ┼Ťrodowisk lokalnych polskich i zagranicznych, ale rozdzia┼éy dotycz─ůce kultury fizycznej, turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii odwo┼éuj─ů si─Ö tak┼╝e do innych reali├│w spo┼éeczno-ekonomicznych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4489.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Prace Naukowe Wy┼╝szej Szko┼éy Zarz─ůdzania i Bankowo┼Ťci w Krakowie / red. nacz. Magdalena Kowalska-Musia┼é ; 66)
Praca, dotycz─ůca zastosowania w praktyce kontrolingu w przedsi─Öbiorstwach hotelowych jest unikatow─ů i niezwykle u┼╝yteczn─ů ksi─ů┼╝k─ů w praktyce zarz─ůdzania na trudnym wsp├│┼éczesnym rynku turystycznym. Niew─ůtpliwie mocn─ů stron─ů du┼╝ej cz─Ö┼Ťci tekstu Ksi─ů┼╝ki jest erudycja Autorki w stosowaniu terminologii profesjonalnego zarz─ůdzania hotelami. Na podkre┼Ťlenie zas┼éuguje rzetelno┼Ť─ç oferty zastosowania kontrolingu, zw┼éaszcza finansowego w efektywnym zarz─ůdzaniu hotelami przedstawionej w ksi─ů┼╝ce w┼éa┼Ťcicielom, mened┼╝erom i studiuj─ůcym na kierunkach zarz─ůdzanie w turystyce, rachunkowo┼Ť─ç i finanse czy turystyka. Jest to oferta tym cenniejsza, ┼╝e pojawia si─Ö na rynku akurat w okresie du┼╝ych wyzwa┼ä i zaostrzonej walki o przetrwanie przedsi─Öbiorstw "hotelarskich w biznesie turystycznym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8942 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 10510.XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10509.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456)
Bibliogr. przy ref.
Ksi─ů┼╝ka podejmuje tematyk─Ö hotelarstwa, gastronomii, rekreacji i turystyki w procesie integracji europejskiej w kontek┼Ťcie szerokich zwi─ůzk├│w rynkowo-konsumpcyjnych - Tematy prac opublikowane w niniejszej ksi─ů┼╝ce to wa┼╝ne przedsi─Öwzi─Öcie naukowe, a tak┼╝e istotny element edukacyjny ze wzgl─Ödu na potrzeb─Ö u┼Ťwiadamiania nast─Öpuj─ůcych zmian us┼éugowych zwi─ůzanych z hotelarstwem, gastronomi─ů, kultur─ů fizyczn─ů, turystyk─ů i podejmowaniu w tym zakresie racjonalnych decyzji - Przyj─Öta przez Autor├│w struktura opracowania oraz koncepcja uj─Öcia tematu z natury rzeczy eksponuje tematyk─Ö us┼éug hotelarsko-gastronomicznych, turystyk─Ö w warunkach integracji europejskiej oraz czas wolny, kultur─Ö fizyczn─ů i rekreacj─Ö Publikacja ta ma charakter studium teoretyczno-empirycznego przewidzianego dla student├│w r├│┼╝nych uczelni oraz os├│b interesuj─ůcych si─Ö t─ů problematyk─ů.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4490.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again