Form of Work
Książki
(159)
E-booki
(11)
IBUK Libra
(10)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(138)
only on-site
(132)
unavailable
(3)
unknown
(2)
Branch
Magazyny
(77)
Wypożyczalnie
(63)
Czytelnie
(133)
Wypożyczalnia - Filia Radzyń Podlaski
(1)
Czytelnia - Filia Radzyń Podlaski
(1)
Author
Kozioł Leszek
(7)
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Turowski Krzysztof (medycyna)
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Dybińska Ewa (1951- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Olchowik Grażyna
(3)
Baston Helen (1962- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Daniluk Jadwiga
(2)
Duda Henryk (1961- )
(2)
Hall Jennifer
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jethon Zbigniew (1929- )
(2)
Kaleta Maria
(2)
Korzeniewski Krzysztof (1967- )
(2)
Korzeniowska Elżbieta
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Markocka-Mączka Krystyna (1948- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Nowak-Starz Grażyna
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Przygoda Beata
(2)
Puchalski Krzysztof
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Tatarczuk Józef (1941- )
(2)
Tokarska-Rodak Małgorzata
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
zbiorowa Praca
(2)
Augustyniuk Katarzyna
(1)
Basaj Agnieszka
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bałanda Agnieszka
(1)
Berezowska Elwira
(1)
Bergier Barbara (1953- )
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Bernat Krystyna
(1)
Białek Aleksandra
(1)
Bidzan Leszek
(1)
Bielawska-Batorowicz Eleonora (1956- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bishop George D
(1)
Bober-Gheek Bogumiła
(1)
Branecka-Woźniak Dorota
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chilton Howard
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Ciuruś Maria Jolanta
(1)
Cloherty John P
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dach M. Margarete
(1)
Daly Deirdre
(1)
Delavier Frédéric
(1)
Dmoch-Gajzlerska Ewa (1954- )
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Doleżych Bogdan
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Dróżdż-Gessner Zofia
(1)
Dzióbek Iwona
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Edwins Jenny
(1)
Eichenwald Eric C
(1)
Erdmann Lech
(1)
Fedyn Beata
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fink Erika
(1)
Fryc Dorota
(1)
Fuglewicz Aleksander
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gadzinowski Janusz (1948- )
(1)
Galus Krzysztof (1937- )
(1)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(1)
Gaś Zbigniew Bronisław (1952- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golińska Lucyna
(1)
Goniewicz Maciej
(1)
Gołąbek Wiesław
(1)
Grimm Peter
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzybowski Andrzej (1937- )
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Górski Krzysztof (zootechnika)
(1)
Year
2020 - 2022
(6)
2010 - 2019
(74)
2000 - 2009
(71)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(167)
United States
(2)
unknown (us)
(1)
Language
Polish
(158)
English
(12)
Audience Group
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
HIGIENA
(54)
ODŻYWIANIE
(40)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(20)
ZDROWIE PUBLICZNE
(18)
ŻYWNOŚĆ
(17)
PROMOCJA ZDROWIA
(16)
SŁUŻBA ZDROWIA
(13)
DZIECKO
(9)
KULTURA FIZYCZNA
(9)
LUDZIE STARZY
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
CHORZY
(5)
CIĄŻA
(5)
DIETETYKA
(5)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(5)
HIGIENA PSYCHICZNA
(5)
Higiena
(5)
MŁODZIEŻ
(5)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(5)
NOWORODEK
(5)
RODZINA
(5)
STYL ŻYCIA
(5)
TURYSTYKA
(5)
CHOROBY DZIECIĘCE
(4)
Dietetyka
(4)
HIGIENA SZKOLNA
(4)
KOBIETA CIĘŻARNA
(4)
KOSMETYKA
(4)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
OTYŁOŚĆ
(4)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
POŁOŻNICTWO
(4)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(4)
ALKOHOLIZM
(3)
EPIDEMIOLOGIA
(3)
LECZENIE
(3)
Odżywianie
(3)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(3)
PODRÓŻNICTWO
(3)
SKÓRA (anat.)
(3)
SPORT
(3)
SPORTOWCY
(3)
UCZNIOWIE
(3)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(3)
ŚWIADOMOŚĆ SPOŁECZNA
(3)
CHOROBY
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
GERIATRIA
(2)
KOBIETA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(2)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(2)
NAŁÓG
(2)
NEONATOLOGIA
(2)
NIEMOWLĘ
(2)
NOWOTWORY
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
PIELĘGNIARSTWO SPOŁECZNE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
STRES
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
TRENING SPORTOWY
(2)
URAZY
(2)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(2)
ZESPÓŁ POALKOHOLOWEGO USZKODZENIA PŁODU
(2)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(2)
ADAPTACJA SPOŁECZNA
(1)
AGROTURYSTYKA
(1)
ASEPTYKA i ANTYSEPTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BHP
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
BIOMETRIA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Biologia
(1)
CHLEW
(1)
CHOROBY CYWILIZACYJNE
(1)
CHOROBY DZIEDZICZNE
(1)
CHOROBY PSYCHICZNE
(1)
CHOROBY TROPIKALNE
(1)
CHOROBY ZAKAŹNE
(1)
CHORZY w RODZINIE
(1)
Ciąża
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DERMATOLOGIA
(1)
DEZYNFEKCJA
(1)
DOBROSTAN ZWIERZĄT
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GIMNASTYKA
(1)
GIMNASTYKA KOBIECA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
GRY I ZABAWY RUCHOWE
(1)
Subject: time
2001-0
(13)
1989-
(2)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(18)
PODRĘCZNIKI
(17)
PORADNIKI
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
Podręcznik
(4)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(3)
Monografia
(2)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(7)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
170 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Prezentowana problematyka obejmuje zagadnienia związane z funkcjonowaniem człowieka w przyrodzie. Omawiane są źródła i rodzaje oddziaływań egzogennych na organizm ludzki (czynniki fizyczne i meteorologiczne oraz czynniki chemiczne i biologiczne obecne w żywności, glebie, wodzie i powietrzu atmosferycznym środowiska bytowania i środowiska pracy). Zagadnienia związane z endogenną reakcją ustroju na ksenobiotyki obejmują podstawowe omówienie anatomicznych, fizjologicznych i immunologicznych mechanizmów obronnych oraz mechanizmów biotransformacji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1416.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 140-141.
Książka skupia się na problematyce dobrostanu - stanu zdrowia fizycznego i psychicznego, w hodowli świń. Oprócz rozważan etycznych, zawiera informacje o zaleceniach technologicznych w hodowli i uregulowaniach prawnych dotyczących dobrostanu zwierząt.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14380 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14379.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], P.14378.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15080.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: "Dekorative Kosmetik und Gesichtspflege", 2005.
Kosmetyka ozdobna i pielęgnacja twarzy stanowi bogate kompendium wiedzy teoretycznej i praktycznej. Jest to wartościowa publikacja dla tych wszystkich, którzy powinni świadomie stosować produkty kosmetyczne, a więc dla kosmetyczek, kosmetologów oraz lekarzy dermatologów i specjalizujących się w medycynie estetycznej. Pozycja ta stanowi nieocenioną pomoc w wyborze i ocenie jakości produktu. Pod tym względem ma charakter unikatowy, gdyż w odróżnieniu od innych publikacji łączy wiedzę o produktach z opisem ich prawidłowego zastosowania. (Książka zawiera nie tylko zagadnienia dobrze znane osobom zajmującym się profesjonalnie kosmetologią, ale również te, które dotychczas nie doczekały się szerszego omówienia, np. z dziedziny galeniki.)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.6959.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7755.XVIII.7 [Czytelnia B], 7754.XVIII.7 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Nazwy aut. na s. 558-559.
Bibliogr. przy pracach.
Książka jest zbiorem opracowań autorskich wielu znaczących polskich psychologów, którzy na podstawie własnych badań bądź odnosząc się do światowej literatury przedmiotu, starają się wyjaśnić funkcjonowanie człowieka w złożonych i trudnych rolach małżeńskich i rodzicielskich. Pracę podzielono na dwie części. Pierwszą poświęcono zdrowotnym aspektom życia małżeńskiego, drugą zaś zdrowotnym aspektom rodzicielstwa. Zaprezentowane w niniejszej książce zagadnienia z pewnością nie wyczerpują problematyki dotyczącej zdrowotnych aspektów życia małżeńskiego i rodzinnego, ale podkreślają złożoność, różnorodność oraz psychologiczne konsekwencje choroby dla jakości życia człowieka. (fragment Wstępu)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14068.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 145-153.
"Sposób żywienia ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zapewniając mu energię oraz składniki odżywcze biorące udział w procesach fizjologicznych. Nieprawidłowe zywienie jest przyczyną wielu chorób, powstających zarówno jako rezultat nadmiaru, jak i niedoboru niektórych składników odżywczych w diecie. Do chorób dietozależnych należą nadwag i otyłość, choroby sercowo-naczymiowe, cukrzyca typu 2 oraz osteoporoza. Stwierdzone przez badaczy nieprawidłowości w sposobie żywienia Polaków wymagają podjęcia działań, w rezultacie których zostaną ograniczone ich negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby ten cel osiągnąć, należy rozpoznać przyczyny niewłaściwych z żywieniowego punktu widzenia zachowań oraz zaproponować skuteczne strategie dokonywania zmian." (ze Wstępu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12174.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13298.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Słowo kluczowe: medycyna ; turystyka
Bibliogr. s. 317-324. Indeks.
Turyści, podróżujący pracownicy, osoby odwiedzające rodzinę lub znajomych, misjonarze, osoby uczące się, personel wojskowy, wszyscy są narażeni na zachorowania podczas pobytu w rejonach charakteryzujących się uciążliwymi warunkami klimatycznymi i niskimi standardami sanitarnymi. Medycyna podróży jest jedną z najmłodszych dyscyplin medycznych. Jej głównym celem jest wprowadzenie takich działań profilaktyczno-leczniczych, które zapobiegną zachorowaniom lub dalszemu rozwojowi chorób przewlekłych oraz schorzeń powstałych podczas wyjazdów do różnych zakątków świata. Ponieważ liczba podróżujących stale rośnie, rozpowszechnienie wiedzy na temat istniejących zagrożeń w rejonach najczęstszych turystycznych destynacji, a także wdrażanie profilaktyki zdrowotnej, mogącej zapobiec występowaniu problemów zdrowotnych, staje się koniecznością.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16122.XVIII.1.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16121.XVIII.1.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach. Indeks.
Podręcznik przedstawia szeroki wachlarz zagadnień związanych z higieną i medycyną prewencyjną. Przedstawione zagadnienia wymagają wiedzy interdyscyplinarnej, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej; są to lekarze różnych specjalności, biolodzy, chemicy, farmaceuci. Sprawiło to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a spojrzenie na człowieka i jego rolę w funkcjonowaniu przyrody ma wielokierunkowy i wieloaspektowy charakter. Powiązana została wiedza ogólnobiologiczna z medyczną, z wykorzystaniem zdobyczy fizjologii, patofizjologii, biochemii i genetyki. Wiadomości prezentowane w podręczniku podane są w sposób kompetentny, zgodny z wymogami dla tego typu pomocy dydaktycznej. Uwzględnione zostały nowe, aktualne zagadnienia, na odpowiednim poziomie naukowym, w oparciu o najnowsze uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Podręcznik może być przeznaczony dla szerokiego grona odbiorców. Mogą to być studenci kierunków medycznych i przyrodniczych, ale także lekarze, pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych oraz pracownicy szerokiego sektora ochrony zdrowia. (fragment recenzji prof. dr hab. n. med. Emilii Kolarzyk)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11316.XVIII.13 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12454.XVIII.13 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.16040 [Magazyn 1], P.12343 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12342.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12341.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13501.XVIII.10 [Czytelnia B], 13500.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
Głównym celem książki jest przybliżenie Czytelnikowi pojęcia racjonalnego żywienia, tego jak osiągnięcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane są do nauki o żywieniu i jak ta nauka stara się kreować w społeczeństwie zdrowy model spożycia żywności. Kluczową pozycję w tym względzie zajmują normy żywieniowe, w których zawiera się współczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych człowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik dotyczący odnowy psychosomatycznej: omawia rytmy biologiczne, związek żywienia ze zdrowiem człowieka, zagadnienia odnowy psychicznej i biologicznej oraz masaż klasyczny i punktowy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1261.XVIII.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Książka ta odpowiada na wszystkie pytania, które pojawiają się po narodzinach maleństwa: co jest u niemowlęcia zachowaniem normalnym, a co nie, oraz jak poradzić sobie z tą ogromną zmianą w życiu. Autor udziela rozsądnych rad, które pomogą uniknąć niepokoju i pozwolą z radością przeżywać każdy moment życia dziecka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1032.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Książka przeznaczona jest dla fachowców – lekarzy, położnych, konsultantek laktacyjnych, aptekarzy. Poradnik dotyczy następujących problemów: karmienie piersią: wspieranie od samego początku, problemy z karmieniem: rozpoznawanie i pokonywanie problemów, środki pomocnicze: poprawnie zastosowane wspomagają matkę i dziecko, choroby: co robić, kiedy jednak potrzebne jest lekarstwo?
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7478.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8490.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 172.
Autor książki przedstawia argumenty za optymistyczną wizją życia człowieka - jak być dobrym, szczęśliwym i owocnym w pracy, jak kochać i realizować swoje największe możliwości. Podstawą takiej prognozy staje się zgodność religii i medycyny, co do tego, że możliwe jest osiągnięcie granicy 120 lat pod warunkiem spełnienia określonych warunków, w tym przede wszystkim odnoszących się do zdrowego stylu życia. Ksiażka jest przeznaczona do szerokiego grona odbiorców, przede wszystkim do trzech dużych grup szawodowych: nauczycieli, pracowników służby zdrowia oraz kapłanów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.5511.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4467 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.2327 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr.
Podręcznik zawiera współczesną wiedzę dotyczącą etiologii i profilaktyki chorób cywilizacyjnych, a także sposobów żywienia mogących zapobiegać otyłości, cukrzycy, schorzeniom układu krążenia i nowotworom. Przedstawiono w nim mechanizmy powstawania uzależnień oraz działanie na organizm alkoholu, dymu tytoniowego i narkotyków, jak również etiologię i zapobieganie najczęściej występującum chorobom pasożytniczym, odzwierzęcym i zatruciom pokarmowym. Odrębny rozdział poświęcony jest AIDS i żywieniu zarażonych chorych. Omówiono również psychiczne podłoże chorób somatycznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14051 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.2921.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4031.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Oznaczono jak cz. 2, pocz. pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 2017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again