Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(34)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(33)
Publikacje fachowe
(14)
Poradniki i przewodniki
(12)
Publikacje dydaktyczne
(9)
E-booki
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
dostępne
(38)
tylko na miejscu
(30)
wypożyczone
(8)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(15)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(27)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(31)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Charzewska Jadwiga
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Przygoda Beata
(3)
Włodarek Dariusz
(3)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jarosz-Chobot Przemysława (1957- )
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klewaniec-Wypychacz Karolina
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Respondek Wioleta
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Wypychacz Marcin
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Andrysiak Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Błoch Katarzyna (kosmetologia)
(1)
Chmurzyńska Agata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichańska Barbara A
(1)
Ciok Janusz
(1)
Cyganek Katarzyna
(1)
Czekajło Anna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dudzińska Magdalena (neurolog)
(1)
Emmerich Maria
(1)
Godlewska Renata A
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Heller Marla
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Kłęk Stanisław
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lee Janet
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Marczyk Tomasz
(1)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(20)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(31)
Kraj wydania
Polska
(36)
Język
polski
(36)
Odbiorca
Dietetycy
(9)
Szkoły wyższe
(6)
Lekarze
(4)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Sportowcy
(2)
Diabetolodzy
(1)
Kobieta
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Psychiatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Terapeuci
(1)
Temat
Leczenie dietą
(15)
Suplementy diety
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Dieta cukrzycowa
(5)
Żywienie chorych
(5)
Potrawy dietetyczne
(4)
Cukrzyca
(3)
Cukrzycy
(3)
Dietetyka
(3)
Leczenie
(3)
Nowotwór
(3)
Składniki odżywcze
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywienie sportowców
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Cukrzyca typu I.
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dziecko chore na cukrzycę
(2)
Hiperglikemia
(2)
Hipoglikemia
(2)
Odżywianie
(2)
Otyłość
(2)
Trening sportowy
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Żywność
(2)
Akceptacja choroby
(1)
Alergia
(1)
Analiza danych
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania marketingowe
(1)
CHOROBA TRZEWNA
(1)
Celiakia
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
DIETA BEZMLECZNA
(1)
Dieta
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Genetyka
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość życia
(1)
Jelita
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Młodzież
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Niepłodność
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Nutrigenomika
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Odchudzanie
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Padaczka
(1)
Produkty bezglutenowe
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Psychoterapia
(1)
Płodność
(1)
Sport
(1)
Sportowcy
(1)
Sporty
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Łuszczyca
(1)
Żywienie
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(13)
Podręcznik
(8)
Opracowanie
(4)
Praca zbiorowa
(4)
Wydawnictwa popularne
(3)
Książka kucharska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Jadłospis
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(29)
Kulinaria
(3)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(17)
dieta
(10)
leczenie żywieniowe
(5)
dietetyka
(4)
dzieci
(4)
cukrzyca
(3)
psychologia
(3)
suplementy diety
(3)
choroby
(2)
chorzy
(2)
ciąża
(2)
cukrzyca typu 1
(2)
dietetyka sportowa
(2)
kobiety
(2)
leczenie
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
medycyna sportowa
(2)
młodzież
(2)
nowotwór
(2)
otyłość
(2)
składniki mineralne
(2)
suplementacja
(2)
witaminy
(2)
węglowodany
(2)
żywność
(2)
DASH
(1)
FODMAP
(1)
aktywność fizyczna
(1)
atopowe zapalenie skóry
(1)
białka
(1)
biochemia
(1)
biologia komórki
(1)
choroba nowotworowa
(1)
choroby serca
(1)
cukrzyca ciężarnych
(1)
dermatologia
(1)
dieta Paleo
(1)
dieta bezglutenowa
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dieta ketogeniczna
(1)
dieta ketogenna
(1)
dieta niskofenyloalaninowa
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
dziedziczenie cech
(1)
epigenetyka
(1)
fenyloketonuria
(1)
funkcjonowanie biopsychiczne
(1)
gluten
(1)
insulinooporność
(1)
jadłospis
(1)
kalorie
(1)
karmienie
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
metabolizm
(1)
mikrobiom
(1)
mięśnie
(1)
nadciśnienie tętnicze
(1)
nadwaga
(1)
neurologia
(1)
niemowlę
(1)
niepłodność
(1)
nutrigenomika
(1)
odżywianie
(1)
onkologia
(1)
opieka dietetyczna
(1)
osoby starsze
(1)
pacjenci
(1)
padaczka
(1)
produkt bezglutenowy
(1)
psychiatria
(1)
psychodietetyka
(1)
rynek żywności
(1)
sport
(1)
sporty wytrzymałościowe
(1)
styl życia
(1)
suplement diety
(1)
tłuszcze
(1)
wątroba
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zapotrzebowanie energetyczne
(1)
zdrowie
(1)
zespół jelita drażliwego
(1)
zioła
(1)
łuszczyca
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywienie pozajelitowe
(1)
36 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta eliminacyjna / Joanna Dronka-Skrzypczak. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2020. - 187, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 183-184. Indeks.
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na ten temat mówi nauka? I najważniejsze - jak podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić? Poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22036.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22035.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21730.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21729.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 139-140.
Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby się pozbyć nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają również leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. Przykładowe jadłospisy będą służyć pomocą osobom z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości w wykorzystaniu wskazówek dietetycznych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17330.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17329.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla płodności / Sylwia Leszczyńska. - Wydanie II uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 304 strony : ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony wydawcy.
Rok wydania na podstawie internetowej strony wydawcy. Na stronie tytułowej i okładce: Kompendium wiedzy, sprawdzone przepisy, porady specjalistów.
Bibliografia na stronach 297-304.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22049.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22048.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The autoimmune paleo cookbook : an allergen - free approach to managing chronic illness.
Bibliografia na stronie 340.
Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia, wypadanie włosów, bóle, stany zapalne i alergie, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie są często diagnozowane. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i Ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie. Dzięki tej książce przekonasz się, jaki dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo oraz to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit. Eksperci od zdrowego ożywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością czy dysbiozą. Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek! Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, sfermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona Cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22053.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22052.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 184-[185].
Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Na jej powstawanie ogromny wpływ mają nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia. Autorzy omawiają sposoby leczenia cukrzycy, podkreślając znaczenie leczenia dietetycznego. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej - a więc czynników odgrywających decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17336.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17335.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie I, 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVII, [1], 363 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18600.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22027.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka wypełnia dotychczasową dotkliwą lukę na rynku wydawniczym i wychodzi naprzeciw potrzebom pacjentów. W przystępnej formie -w postaci pytań i odpowiedzi -zapoznaje czytelników z istotą choroby, jej przyczynami, różnorodnością obrazu klinicznego oraz możliwościami leczenia dietetycznego i rokowaniem. Przedstawia także sprawdzone przepisy kulinarne. W książce podkreśla się dużą skuteczność leczenia celiakii, alergii pokarmowej i nietolerancji laktozy pod warunkiem przestrzegania zasad dietetycznych. Pacjenci muszą uwierzyć, że efekty leczenia zaleta, w dużej mierze od nich samych. Stosowanie się do przedstawionych w tej publikacji zaleceń zapewni im nie tylko prawidłowy rozwój fizyczny, lecz również psychiczny i społeczny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2326.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Supplement handbook : a trusted expert's guide to what works & what's worthless for more than 100 conditions.
Indeks.
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę.Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto?Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18605.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22051.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22050.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta ketogenna : kiedy nie pomagają leki przeciwpadaczkowe / Magdalena Dudzińska. - Wydanie I, 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2015. - 210, [1], strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 21 cm.
(Centrum Zdrowia Dziecka Poleca)
Bibliografia na stronie 192.
Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się poprawić jakości życia dziecka - niezależnie od determinacji rodziców? Coraz więcej osób dowiaduje się o leczeniu żywieniowym i podejmuje wysiłek, jakiego wymaga wdrożenie tej metody. Statystyki zachęcają. Dieta ketogenna (i jej modyfikacje) charakteryzuje się skutecznością porównywalną ze stosowaniem leków przeciwpadaczkowych nowej generacji. W niektórych zespołach padaczkowych powinna mieć pierwszeństwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18601.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22030.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22029.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Terapia.)
Bibliografia strony 271-298. Indeksy.
Książka: przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości, krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służących leczeniu i prewencji otyłości, przybliża standardy przeprowadzania eksperymentów, służących testowaniu wpływu określonych czynników na ludzkie zdrowie, zawiera opisy interwencji psychologicznych oraz ocenę ich efektywności. Gwałtowny wzrost częstości występowania otyłości i nadwagi w ostatnich latach sprawił, że problemy związane z nadmierną wagą znalazły się w centrum zainteresowania praktyków zajmujących się zdrowiem, jakością życia, funkcjonowaniem społecznym i psychicznym. Proponowana książka zawiera przegląd najnowszych badań światowych dotyczących tego, jak psychologowie oddziałują na ludzi, by rozpoczęli i utrzymali aktywny tryb życia oraz zalecaną dietę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17615.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nutrigenomika / prof. dr hab. Agata Chmurzyńska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XIII, [1], 252 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21740.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta low-FODMAP / Stróżyk Agata. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2023. - XVI, 263 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22551.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 22550.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja jest kompilacją.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: właściwości glutenu zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych, wartość odżywczą produktów bezglutenowych, wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych, praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych, aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18604.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22040.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22039.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Odbiorca
Gatunek
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18661.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18660.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Publikacja jest przeznaczona dla osób, które chcą zrzucić na wadze. Jest także dostosowana do rozmaitych schorzeń i chorób, z którymi spora część osób się zmaga przez źle zbilansowaną dietę lub nadużywaniem fast foodów i słodyczy. Maria Emmerich jest specjalistką w tej dziedzinie, a oryginalny styl pisania czyni książkę jeszcze bardziej zachęcającą i przydatną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22055.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22054.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The DASH diet action plan : proven to lover blood pressure and cholesterol without medication.
Indeks.
Jesteś jedną z milionów osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze, mają zwiększone stężenie cholesterolu i nadwagę? Jeśli tak, ta książka jest dla Ciebie. Przydatny i łatwy w użyciu poradnik na temat stosowania diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – najlepszej diety uniwersalnej według US News & World Report. Żywieniowe sposoby powstrzymania rozwoju nadciśnienia tętniczego (w skrócie DASH) to nowoczesny plan zdrowego odżywiania się, który przynosi korzyści m.in. w obniżaniu ciśnienia tętniczego i zmniejszaniu stężenia cholesterolu. Książka zawiera praktyczne wskazówki w formie konkretnego planu działania. Czytelnik znajdzie w niej gotowe przepisy, według których może przygotować wszystkie posiłki aż na 28 dni. Ponadto w poradniku zamieszczone są tabele porównujące różne produkty. Autorka w bardzo przystępny sposób omawia zasady zdrowego stylu życia, a jednocześnie podkreśla, że książka nie jest zbiorem licznych zakazów ani opisem cudownej diety, bowiem do osiągnięcia celu najważniejsze są: zdrowe odżywianie się, aktywność fizyczna i prawidłowa masa ciała. Książki Marly Heller to światowe bestsellery wydane w dużych nakładach, teraz również w języku polskim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22085.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22084.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronie 359.
Cukrzyca typu 1. Rodzinny poradnik cukrzycowy, w otwarty sposób mówi o chorobie i o tym, co się z nią wiąże. Pokazuje możliwie wszystkie, realne sytuacje dnia codziennego, tak by móc sobie z nimi radzić i by cała rodzina po diagnozie szybko zaczęła normalnie funkcjonować i cieszyć się życiem. Prezentuje stanowisko rodziców, ale również lekarza diabetologa, który aktywnie uczestniczy w życiu wszystkich rodzin cukrzycowych. Dotyka nie tylko fizycznej sfery związanej z chorobą przewlekłą. Silnie pochyla się też nad aspektem psychologicznym, bo życie z cukrzycą, (często też dodatkowymi chorobami autoimmunologicznymi), jest dużym obciążeniem fizycznym i psychicznym, nie tylko dla organizmu dziecka, ale całej rodziny. Książka, którą trzymasz w rękach zawiera wskazówki, doświadczenia i sytuacje, które są, lub na pewnym etapie życia, będą Ci bliskie. Znajdziesz tu również ciekawostki i odpowiedzi na trudne pytania, które często zadają dzieci, a także porady jak radzić sobie z problemami, z którymi my, dorośli również się borykamy. Czytając, zrozumiesz co w cukrzycy jest ważne, jak uniknąć komplikacji w terapii i jak poradzić sobie z niesfornym, młodym buntownikiem. Poradnik edukujący nie tylko rodziców i dziecko, ale też najbliższe otoczenie, w którym funkcjonuje mały diabetyk. Książka przydatna będzie również dla edukatorów diabetologicznych jako polecenie źródła wiedzy dla rodzin z problemem cukrzycy typu 1.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18422.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronie 359.
Cukrzyca typu 1. Rodzinny poradnik cukrzycowy, w otwarty sposób mówi o chorobie i o tym, co się z nią wiąże. Pokazuje możliwie wszystkie, realne sytuacje dnia codziennego, tak by móc sobie z nimi radzić i by cała rodzina po diagnozie szybko zaczęła normalnie funkcjonować i cieszyć się życiem. Prezentuje stanowisko rodziców, ale również lekarza diabetologa, który aktywnie uczestniczy w życiu wszystkich rodzin cukrzycowych. Dotyka nie tylko fizycznej sfery związanej z chorobą przewlekłą. Silnie pochyla się też nad aspektem psychologicznym, bo życie z cukrzycą, (często też dodatkowymi chorobami autoimmunologicznymi), jest dużym obciążeniem fizycznym i psychicznym, nie tylko dla organizmu dziecka, ale całej rodziny. Książka, którą trzymasz w rękach zawiera wskazówki, doświadczenia i sytuacje, które są, lub na pewnym etapie życia, będą Ci bliskie. Znajdziesz tu również ciekawostki i odpowiedzi na trudne pytania, które często zadają dzieci, a także porady jak radzić sobie z problemami, z którymi my, dorośli również się borykamy. Czytając, zrozumiesz co w cukrzycy jest ważne, jak uniknąć komplikacji w terapii i jak poradzić sobie z niesfornym, młodym buntownikiem. Poradnik edukujący nie tylko rodziców i dziecko, ale też najbliższe otoczenie, w którym funkcjonuje mały diabetyk. Książka przydatna będzie również dla edukatorów diabetologicznych jako polecenie źródła wiedzy dla rodzin z problemem cukrzycy typu 1.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1029.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1030.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1028.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1027.XVIII.1.1 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Suplementy diety a zdrowie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 182-[184].
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17310.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17309.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej