Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(4)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Bokłażec Jerzy
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Doonan Shawn
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Hames David
(1)
Hooper Nigel
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Mitek Marta
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Stasińska Bożena (1944- )
(1)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Białka
(2)
Żywność
(2)
BIAŁKO
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby oczu
(1)
Cukrzyca
(1)
Gastronomia
(1)
Margaryna
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nowotwór
(1)
Odżywianie
(1)
Oleje roślinne
(1)
Otyłość
(1)
Owoce
(1)
PEPTYDY
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Rośliny
(1)
Technologia żywności
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zboże
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żelatyna
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Chemia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Słowo kluczowe
białka
(2)
biochemia
(1)
choroby autoimmunologiczne
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
cukrzyca
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
kasze
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
majonezy
(1)
makarony
(1)
margaryny
(1)
mąki
(1)
nowotwory
(1)
odżywianie
(1)
oleje jadalne
(1)
otyłość
(1)
peptydy
(1)
pieczywo
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
soki
(1)
surowce oleiste
(1)
synteza chemiczna
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
żywienie
(1)
żywność
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Białka i peptydy / Shawn Doonan ; z jęz. ang. tł. Zbigniew Zawadzki. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - VIII, 188 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
(Niezbędnik Chemika)
Tyt. oryg.: Peptides and proteins, 2002.
Indeks.
Nowoczesny podręcznik chemii białek i peptydów. Tematyka ta budzi od wielu lat ogromne zainteresowanie uczonych, czego odzwierciedleniem jest liczba laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie chemii za odkrycia dotyczące chemii białek. Autor publikacji jest cenionym i uznanym badaczem w tej dziedzinie. W podręczniku omówiono: budowę aminokwasów i peptydów oraz metody ich chemicznej syntezy; oczyszczanie białek; trójwymiarową budowę polipeptydów i białek, metody wyznaczania ich struktury i jej powiązanie z funkcjami biologicznymi; zastosowanie technik komputerowych (grafika molekularna, bazy danych, bioinformatyka) do badania i projektowania białek oraz przewidywania ich trzeciorzędowej struktury; wykorzystanie uzyskanych informacji w badaniach ewolucji gatunków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13477 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13476.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14432.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22012.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22011.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Krótkie wykłady Biochemia, wydanie czwarte, to publikacja dla studentów poszukujących zwięzłego wprowadzenia do tematu lub podręcznika do nauki do wykorzystania przed egzaminami. Każdy temat zaczyna się od podsumowania podstawowych faktów - listy kontrolnej powtórki – po którym następuje opis tematu, który koncentruje się na podstawowych informacjach, z jasnymi, prostymi diagramami, które są łatwe do zrozumienia i przypomnienia. Krótkie wykłady Biochemia obejmuje tematy takie jak: • Komórki • Aminokwasy i białka • Badanie białek • Enzymy • Błony i sygnalizacja komórkowa • Budowa i replikacja DNA • Synteza i dojrzewanie RNA • Synteza białka • Metabolizm węglowodanów • Metabolizm lipidów • Oddychanie i energia • Metabolizm azotu
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej