Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Autor
Doonan Shawn
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Stasińska Bożena (1944- )
(1)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Technolodzy żywności
(1)
Temat
BIAŁKO
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
PEPTYDY
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
białka
(2)
biochemia
(1)
peptydy
(1)
synteza chemiczna
(1)
żywienie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Białka i peptydy / Shawn Doonan ; z jęz. ang. tł. Zbigniew Zawadzki. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - VIII, 188 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
(Niezbędnik Chemika)
Tyt. oryg.: Peptides and proteins, 2002.
Indeks.
Nowoczesny podręcznik chemii białek i peptydów. Tematyka ta budzi od wielu lat ogromne zainteresowanie uczonych, czego odzwierciedleniem jest liczba laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie chemii za odkrycia dotyczące chemii białek. Autor publikacji jest cenionym i uznanym badaczem w tej dziedzinie. W podręczniku omówiono: budowę aminokwasów i peptydów oraz metody ich chemicznej syntezy; oczyszczanie białek; trójwymiarową budowę polipeptydów i białek, metody wyznaczania ich struktury i jej powiązanie z funkcjami biologicznymi; zastosowanie technik komputerowych (grafika molekularna, bazy danych, bioinformatyka) do badania i projektowania białek oraz przewidywania ich trzeciorzędowej struktury; wykorzystanie uzyskanych informacji w badaniach ewolucji gatunków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13477 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13476.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14432.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej