Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje naukowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
tylko na miejscu
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(1)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(1)
Autor
Szostak-Węgierek Dorota
(2)
Ciszewska-Jędrasik Maria
(1)
Gabrowska Elżbieta
(1)
Górecka Alina
(1)
Książyk Janusz Benedykt
(1)
Kunecki Marek
(1)
Kupiec Monika
(1)
Kłęk Stanisław
(1)
Lichota Marek
(1)
Lubieniecki Klemens
(1)
Majewska Krystyna (medycyna)
(1)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(1)
Piętka Magdalena
(1)
Sobocki Jacek (1973- )
(1)
Spodaryk Mikołaj
(1)
Sumlet Magdalena
(1)
Szczepanek Kinga
(1)
Tokarczyk Joanna
(1)
Urbanowicz Krystyna (medycyna)
(1)
Zmarzły Anna (medycyna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Lekarze
(3)
Dietetycy
(2)
Chorzy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Leczenie żywieniowe
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Choroby przewlekłe
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Dietetyka
(2)
Odżywianie
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Prawo medyczne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Dzieci
(1)
Noworodek
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Słowo kluczowe
żywienie pozajelitowe
(5)
dom
(2)
leczenie żywieniowe
(2)
opieka długoterminowa
(2)
opieka paliatywna
(2)
przewód pokarmowy
(2)
starzenie się
(2)
żywienie dojelitowe
(2)
żywienie osób starszych
(2)
leki
(1)
powikłania
(1)
szpital
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
W publikacji Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 uwzględniono: szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków, kluczowe pojęcia i definicje, formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18445.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21072.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy leczenia żywieniowego / Mikołaj Spodaryk. - Wydanie I. - Kraków : Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, 2019. - 249 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 247-249.
Książka jest pierwszą, od bardzo wielu lat, publikacją na temat żywienia klinicznego, która ukazuje się na polskim rynku. W dodatku jest jedną z, naprawdę niewielu publikacji na ten temat i to nawet biorąc pod uwagę publikacje zagraniczne. Autor: prof. Mikołaj Spodaryk (pediatra) jest stuprocentowym autorytetem w dziedzinie żywienia klinicznego, zarówno z naukowego (liczne publikacje naukowe), jak i zawodowego (wieloletnia praktyka kliniczna z najciężej chorymi dziećmi i dorosłymi) punktu widzenia. Profesor Mikołaj Spodaryk jest ponadto wybitnym Nauczycielem, wychował wiele pokoleń Żywieniowców, którzy stosowali zdobytą wiedzę dla ratowania zdrowia i życia ludzi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17895 [Magazyn 1], P.17894 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19300.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19299.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wykaz aktów prawnych i norm na stronach 63-65.
Najnowsze Standardy do żywienia pozajelitowego i dojelitowego przygotowane przez zespół ekspertów Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Przedstawiają w sposób uporządkowany stan wiedzy o leczeniu żywieniowym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18360.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20873.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20872.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wykaz aktów prawnych i norm na stronach 63-65.
„STANDARDY ŻYWIENIA DOJELITOWEGO I POZAJELITOWEGO Aneks” są uzupełnieniem informacji zawartych w Standardach wydanych w grudniu 2019 roku głównie o praktyczne aspekty dotyczące leczenia żywieniowego oraz istotne informacje o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1435.XVIII.10 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1434.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1433.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 121-122.
Książka, którą trzymają Państwo w rękach ma wprowadzić Was w świat domowego żywienia pozajelitowego (DŻP). Została napisana dla pacjentów i ich opiekunów przez osoby, które na co dzień zajmują się prowadzeniem leczenia tym sposobem lub same są pacjentami. Nie jest to kolejna książka o żywieniu pozajelitowym przygotowana przez specjalistów dla specjalistów, ale mamy nadzieję, źródło wiedzy oraz wsparcia dla chorych i ich opiekunów. Dowiecie się z niej, na czym polega ten skomplikowany sposób leczenia, jaka jest jego organizacja w Polsce i jak bezpiecznie stosować żywienie pozajelitowe (ŻP) w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21077.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20175.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20174.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.678.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.677.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.679.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.676.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej