Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(22)
Forma i typ
Książki
(22)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(22)
dostępne
(19)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(7)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(13)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(22)
Autor
Jamroz Dorota
(3)
Kaleta Tadeusz (1953- )
(2)
Arkuszewska Ewa
(1)
Barszcz Marcin
(1)
Bemowska Olga
(1)
Berg Linda R
(1)
Bilińska Barbara (1949- )
(1)
Bis-Wencel Hanna (1959- )
(1)
Brzostek Mirosław
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Chojnacki Jan (1950- )
(1)
Darowski Roman (1935- )
(1)
Dmuchowski Wojciech (1949- )
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Dröscher Vitus B. (1925- )
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Fabijańska Maria
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Fijałkowska Wanda
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Grzybowska Wioletta (1941- )
(1)
Guzek Andrzej
(1)
Gworek Barbara (1951- )
(1)
Houszka Hanna
(1)
Jasek Stanisław
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jaśkowski Jędrzej Maria (1954- )
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Karaś Józef
(1)
Koprowska Karolina
(1)
Kosieradzka Iwona
(1)
Kosowska Barbara
(1)
Kołacz Roman
(1)
Krzymowski Tadeusz (1927- )
(1)
Loeffler Klaus (1929-2010)
(1)
Maciejowski Janusz
(1)
Majewski Mariusz K
(1)
Martin Diana W
(1)
Nowakowicz-Dębek Bożena
(1)
Nowakowski Piotr
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Nowicki Bolesław
(1)
Nowicki Bolesław (1928- )
(1)
Pawlina Edward
(1)
Polechoński Ryszard (1956- )
(1)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(1)
Prokopowicz Danuta
(1)
Przała Jadwiga
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Rogulski Witold
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Saba Leon (1943-2018)
(1)
Sawosz Ewa
(1)
Siedlecki Jacek
(1)
Skomiał Jacek
(1)
Socha Stanisław (1952- )
(1)
Sokół Janusz L
(1)
Sokół Janusz Leszek
(1)
Solomon Eldra Pearl
(1)
Szkoda Józef
(1)
Szlaszyńska Zofia
(1)
Szulc Tadeusz (1942- )
(1)
Szymanowska Anna (1953- )
(1)
Wrzosek-Jakubowska Justyna
(1)
Zielak-Steciwko Anna
(1)
Łozicki Andrzej
(1)
Łukaszewicz Ewa (1953- )
(1)
Żarski Tadeusz P
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(21)
włoski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Zwierzęta gospodarskie
(4)
Pasza
(2)
ZOOTECHNIKA
(2)
ZWIERZĘTA
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zootechnika
(2)
Zwierzęta
(2)
Zwierzęta domowe
(2)
ANTROPOLOGIA FILOZOFICZNA
(1)
Anatomia człowieka
(1)
BIOLOGIA
(1)
Biologia
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Embriotransfer
(1)
Etologia
(1)
FILOZOFIA EKOLOGICZNA
(1)
Fizjologia
(1)
Genomika
(1)
Higiena
(1)
Koń
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
PASZA
(1)
PODRÓŻNICTWO
(1)
Psychologia zwierząt
(1)
Płód
(1)
ROŚLINY TRUJĄCE
(1)
RTĘĆ
(1)
Religia
(1)
Rozród
(1)
ZWIERZĘTA JADOWITE
(1)
Zachowanie się zwierząt
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(6)
Podręcznik
(4)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Materiały pomocnicze
(1)
Opracowanie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Słownik polsko-rosyjski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(5)
Biologia
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Językoznawstwo
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
zwierzęta
(12)
zwierzęta gospodarskie
(6)
konie
(4)
drób
(3)
genetyka
(3)
pasza
(3)
rośliny
(3)
zwierzęta futerkowe
(3)
żywienie zwierząt
(3)
bydło
(2)
człowiek
(2)
ekologia
(2)
ewolucja
(2)
fizjologia
(2)
grzyby
(2)
komórka
(2)
kozy
(2)
kultura
(2)
owce
(2)
trzoda chlewna
(2)
świnie
(2)
DNA
(1)
anatomia
(1)
antropologia filozoficzna
(1)
biologia
(1)
biosfera
(1)
chemia
(1)
choroby
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby zakaźne
(1)
cielesność
(1)
detergenty
(1)
dioksyny
(1)
dobrostan zwierząt
(1)
ekofilozofia
(1)
epidemiologia
(1)
etologia
(1)
filozofia człowieka
(1)
finanse
(1)
fotosynteza
(1)
fumonizyny
(1)
higiena
(1)
historia
(1)
hodowla bydła
(1)
hodowla ryb
(1)
hodowla zwierząt
(1)
immunologia
(1)
istota religijna
(1)
istota społeczna
(1)
kulinaria
(1)
kura
(1)
metabolizm
(1)
metale ciężkie
(1)
mieszkanie
(1)
mikotoksyny
(1)
mikroorganizmy
(1)
nauka
(1)
nieśmiertelność
(1)
owady użytkowe
(1)
paszoznawstwo
(1)
pierwiastek duchowy
(1)
piękno
(1)
pochodzenie
(1)
podróżowanie
(1)
ponadludzkie zdolności
(1)
poznanie
(1)
praca
(1)
prawa człowieka
(1)
produkcja zwierzęca
(1)
przyroda
(1)
psychologia zwierząt
(1)
pszczoły
(1)
ptaki
(1)
religia
(1)
rozród
(1)
rośliny trujące
(1)
rtęć
(1)
ryby słodkowodne
(1)
różnorodność biologiczna
(1)
sport
(1)
stres
(1)
szczepienia profilaktyczne
(1)
słownik polsko-rosyjski
(1)
słownik tematyczny
(1)
tekst
(1)
transport
(1)
umysł ludzki
(1)
wartość
(1)
wirusy
(1)
wolność
(1)
zakażenie
(1)
zanieczyszczenie powietrza
(1)
zatrucia
(1)
zdrowie
(1)
zwierzęta domowe
(1)
zwierzęta jadowite
(1)
związki organiczne
(1)
śmierć
(1)
środowisko naturalne
(1)
żywienie
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 153-159.
Niniejsza praca składa się z trzech części. Pierwsza poświęcona jest zwięzłej charakterystyce problematyki religioznawczej. Przedstawiono tu podstawowe pojęcia i strukturę religii, akcentując jednocześnie to wszystko, co odnosi się do centralnego zagadnienia pracy. W części drugiej szkicowo zostały omówiono wybrane religie. Na część trzecią składają się opowieści o tym, jak w kulturach świata splatały się ze sobą motywy zwierzęce i religijne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19084.II.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19083.II.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 396-[408]
Głównym zadaniem hodowli jest uzyskanie wysokowydajnych zwierząt, które by dostarczały produktów zaspokajających potrzeby stale zwiększającej się liczby ludzi na świecie. Zwiększenie ilości tych produktów dokonuje się przez doskonalenie hodowanych zwierząt i optymalizację środowiska hodowlanego. W podręczniku uwzględniono najnowsze osiągnięcia genetyki molekularnej, immunogenetyki, inżynierii genetycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7123 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7975.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7976.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekofizjologia jest fizjologią praktyczną, szuka rozwiązań problemów, pokazuje zagrożenia wynikające z przerostu cywilizacji industrialnej. Podstawowym założeniem jest zmiana sposobu myślenia o człowieku i jego relacjach ze środowiskiem zarówno przyrodniczym jaki i społecznym. Książka składa się z czterech rozdziałów: Aksjologiczne podstawy ekofizjologii, Nowy paradygmat, Zwierzęta, Człowiek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7042 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7870.II.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik w sposób przystępny a jednocześnie wyczerpujący przedstawia procesy fizjologiczne zachodzące u zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7977.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paszoznawstwo / pod redakcją Doroty Jamroz. - Wydanie 2 zmienione - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2013. - XVIII, [2], 430, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Żywienie zwierząt i paszoznawstwo ; tom 3.)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł całości.
Bibliografia strony 413-419. Indeks.
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja). W książce omówiono m.in.: wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych - pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, sposoby ich pozyskiwania, metody konserwacji i przetwarzania, obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz, pasze pochodzące z roślin genetycznie modyfikowanych (nowy rozdział) - temat szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17614.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17613.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Rtęć jest typowym ksenobiotykiem, co oznacza, że nie pełni żadnej funkcji metabolicznej w organizamach żywych. Wykazuje natomiast silne właściwości toksyczne w stosunku do człowieka i zwierząt. Również dla roślin rtęć jest jednym z najbardziej toksycznych metali. Do roślin najsilniej reagujących na nadmiar rtęci należą m.in. buraki cukrowe, kukurydza i róże.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16218.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mistrz opowieści o zwierzętach, niemiecki etolog Vitus B. Dröscher powraca. W swojej książce "Ludzkie oblicze zwierząt" pokazuje, że w świecie zwierzęcym istnieją zjawiska, które zwykliśmy uważać za właściwe wyłącznie ludziom. Zwierzęta kochają, tworzą związki małżeńskie, cieszą się i smucą, podziwiają piękno i rozkoszują się życiem. Są wśród nich wrażliwi artyści i rozważni przywódcy, odważni odkrywcy i tchórze, troskliwe matki i zazdrośni małżonkowie. Lektura książki Vitusa B. Dröschera to obfitująca w niewiarygodne przygody i zwroty akcji podróż do tajemniczego świata zwierząt, który wcale nie różni się od naszego tak bardzo, jak to sobie wyobrażamy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19082.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Campbell biology. Na podstawie najnowszego, dwunastego wydania oryginału.
Indeks.
Trzecia polska edycja fenomenalnego podręcznika biologii opracowanego przez zespół słynnych biologów amerykańskich. Logiczny, świetnie przemyślany układ materiału, kilkadziesiąt nowych, doskonałych ilustracji, rzetelne opracowanie i przystępny język, to niezaprzeczalne atuty tej niezwykłej książki, której poprzednie wydania cieszą się doskonałą opinią wśród nauczycieli, studentów i uczniów. To wydanie – zmienione, unowocześnione i znacznie poszerzone – zawiera najnowsze odkrycia i wyniki badań, szczególnie w takich dynamicznie rozwijających się dziedzinach jak genetyka, ewolucja i ekologia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22223.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
Podręcznik przeznaczony dla studentów kierunku ochrona środowiska, który prowadzony jest na wydziałach biologii i hodowli zwierząt oraz na wydziałach zootechnicznych akademii rolniczych. W opracowaniu przedstawiono główne problemy zdrowotne u zwierząt, a także ludzi, pojawiajce się wraz z anomaliami i zniekształceniami, jakie człowiek powoduje w środowisku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17965 [Magazyn 1], 19485.XVII.6.1 [Magazyn 1], 19092.XVII.6.1 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19486.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19091.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polsko-rosyjski słownik tematyczny / Wioletta Grzybowska. - Warszawa : Harald G Dictionaries. Przedsiębiorstwo Wydawnicze, copyright 1998 (Krak. : DWWLA). - 437, [3] strony : rysunki ; 20 cm.
Słownik zawiera 18 rozdziałów, w których zamieszczono słownictwo z takich dziedzin jak: przyroda, świat zwierząt, człowiek, zdrowie, mieszkanie, kulinaria, nauka i praca, finanse, sklepy, odpoczynek, kultura, sport, transport, kolory, liczby, czas czy wulgaryzmy. Znajdziemy tu ok. 15 000 haseł i zwrotów. Wyrazy rosyjskie opatrzone są akcentem ułatwiającym wymowę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20383.I.3 [Czytelnia A] (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Biologia / Eldra Pearl Solomon, Linda R. Berg, Diana W. Martin ; tł. Barbara Bilińska. - Wg 7 wyd. ameryk. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, cop. 2007. - XXXVII, [1], 1108, [99] s. : il. kolor. ; 29 cm + CD ROM.
Indeks.
Do książki dołączona jest płyta CD o tej samej sygnaturze.
Książka Biologia przedstawia przyrodę całej naszej planety na każdym poziomie organizacji: od atomu do biosfery. Wyjaśnia fascynujące sekrety żywych organizmów wedle najnowszego stanu wiedzy. Prostym, przystępnym językiem opisuje największe zawiłości biochemii, genetyki, fizjologii, cytologii i wielu innych nauk biologicznych. Na końcu każdej sekcji tematycznej umieszczone są Pytania kontrolne oparte na celach poznawczych, co pozwoli czytelnikom na sprawdzenie opanowania materiału przedstawionego w sekcji. Na końcu każdego rozdziału zamieszczone jest Streszczenie, po nim natomiast Test końcowy, obejmujący pytania i schematy do opisania, oraz Problemy do przemyślenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8392.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis treści także ang., fr.
Bibliogr. s. 13-14. Indeks.
Niniejsza książka włącza się w nurt refleksji mających na celu dokładniejsze poznanie człowieka we wszystkich wymiarach i aspektach. Praca pomyślana jest przede wszystkim jako pomoc w pracy dydaktycznej. Wydanie czwarte zawiera modyfikacje i uzupełnienia, dotyczące m.in. definicji człowieka jako animal rationale, metody filozofii człowieka, filozofii chrześcijańskiej, etycznego wymiaru ludzkiej działalności oraz ateizmu Nowością jest syntetyczne opracowanie zagadnienia: Człowiek-Absolut?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7052 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7051.II.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7885.II.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
Książka
W koszyku
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19832.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierzęta towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Proces ich udomowiania rozpoczął się ok. 10 tys. lat temu. Człowiek udomowił łącznie ponad 90 gatunków zwierząt, choć część z nich obecnie występuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdyż w przyrodzie ciągle odkrywamy gatunki zwierząt o unikatowych właściwościach, które mogą być wykorzystane w produkcji żywności, ale również jako zwierzęta towarzyszące w poprawie dobrostanu życia człowieka. Największe zmiany cech użytkowych zwierząt udomowionych nastąpiły w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetykę populacji, genomikę, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierząt, opracowano systemy wartościowania pasz, określono ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, poznano możliwości produkcyjne, ale też genetyczne i środowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajność zwierząt zwiększyła się wielokrotnie, w tym wydajność mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrostów i wykorzystanie paszy. Zmieniły się także relacje z człowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywać ciągle nowe unikatowe cechy i właściwości zwierząt, co pozwala lepiej zrozumieć ich zachowanie i potrzeby. Są to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu życia zwierząt, warunków ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form użytkowania zwierząt (praca, produkcja mleka, mięsa, jaj, miodu itp.) coraz większego znaczenia nabierają alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie człowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierzęta nie tylko dostarczają pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzyszą człowiekowi, poprawiają jego zdrowie i komfort życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19587.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19586.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim natępujące zagadnienia: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt; budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich; pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie; przemiana materii i składników mineralnych; żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi; oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9689.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8330.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9690.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Tom 2 przedstawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9692.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8331.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9691.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Nowoczesną hodowlę zwierząt gospodarskich, w szczególności bydła mlecznego - opartą na ocenie genomowej - coraz trudniej wyobrazić sobie bez udziału technologii wspomagających rozród. Należą do nich: transfer zarodków, ich produkcja in vitro, insemi­nacja z wykorzystaniem nasienia sortowanego i inne. Monografia przedstawia obecny stan wykorzystania w kraju biotechnik w rozrodzie oraz hodowli bydła, świń i koni. Przedstawiono w niej także nowatorskie metody oceny zarodków oraz ryzyko związane z zanieczyszczeniem ich patogenami. Obszernie na­świetlono złożone relacje pomiędzy zarodkiem i matką w okresie przedimplantacyjnym. Opracowanie - przygotowane z udziałem czołowych specjalistów krajowych i zagranicznych - jest unikal­nym kompendium kompleksowej wiedzy oraz doświadczeń z tej dziedziny nauki i praktyki klinicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19573.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19572.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Higiena i dobrostan zwierząt / pod redakcją Romana Kołacza i Zbigniewa Dobrzańskiego. - Wydanie drugie poprawione i rozszerzone. - Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2019. - 714 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Skrypt obejmuje najnowsze zagadnienia zootechniczne, weterynaryjne, ekologiczne, prawne, chemiczne i biotechnologiczne z zakresu produkcji zwierzęcej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19583.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19582.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 428-433.
Jest to napisany jasnym, zwięzłym językiem nowoczesny, interdyscyplinarny podręcznik przeznaczony dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, bioinżynierii zwierząt i kierunków pokrewnych. Zawiera elementy cytologii, histologii, biochemii, farmakologii i anatomii patologicznej. Dodatkowym, cennym walorem książki są liczne, znakomicie powiązane z tekstem ryciny i schematy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17521.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17520.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 219-220. Indeks.
Kompendium wiedzy o rasach zwierząt gospodarskich najczęściej spotykanych w hodowli. Podręcznik zawiera informacje na temat przodków zwierząt gospodarskich, czasu i miejsca udomowienia oraz geograficznego rozmieszczenia głównych gatunków hodowanych na świecie. Opisano i zilustrowano rasy następujących gatunków: 59 ras bydła, 62 rasy owiec, 35 ras koni, 25 ras kóz, 16 ras świń, 18 ras kur, 3 rasy indyków, 12 ras gołębi, 8 ras kaczek, 7 ras gęsi, 13 ras królików. Opisano i zilustrowano również 35 odmian: m.in. lisa pospolitego, lisa polarnego, jenota, norki, tchórza hodowlanego, nutrii i szynszyli. Rasy pogrupowano w typy użytkowe, których charakterystyka poprzedza opisy. W wyborze ras kierowano się głównie ich znaczeniem gospodarczym w kraju ojczystym i poza jego granicami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17571.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17570.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej