Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(18)
Forma i typ
Książki
(17)
Publikacje dydaktyczne
(4)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
tylko na miejscu
(15)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(9)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(15)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(1)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(1)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Dojlido Jan Ryszard (1930- )
(2)
Gajkowska-Stefańska Lidia
(2)
Bajkiewicz-Grabowska Elżbieta (1949- )
(1)
Ball A. S
(1)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Buszewski Bogusław
(1)
Chełmicki Wojciech (1952- )
(1)
Chełmicki Wojciech (1952-2011)
(1)
Hermanowicz Witold (1904-1984)
(1)
Januszewicz Paweł (1952- )
(1)
Kosobucki Przemysław
(1)
Kossowska-Cezak Urszula
(1)
Księżopolski Krzysztof Michał
(1)
Mackenzie A
(1)
Marć Małgorzata
(1)
Pitchford Paul
(1)
Trybała Mieczysław
(1)
Virdee S. R
(1)
Wiatr Inez
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Zalewski Maciej (1950- )
(1)
Zerbe Jerzy
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(18)
Język
polski
(17)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Temat
WODA
(7)
CHEMIA ANALITYCZNA
(5)
ŚCIEKI
(4)
Żywność
(4)
Chemia
(3)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(2)
BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE PAŃSTWA
(1)
CHEMIA FIZYCZNA
(1)
DEGRADACJA ŚRODOWISKA
(1)
Dietetyka
(1)
EKOLOGIA
(1)
Ekohydrologia
(1)
GLEBA
(1)
HYDROLOGIA
(1)
HYDROMETEOROLOGIA
(1)
Jeziora
(1)
MELIORACJE ROLNE
(1)
POLITYKA MIĘDZYNARODOWA
(1)
Rzeki
(1)
TURYSTYKA
(1)
Woda
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZDROWOTNOŚĆ
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
Gatunek
Podręcznik
(8)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(3)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
woda
(18)
chemia
(5)
chemia analityczna
(5)
ścieki
(5)
białka
(4)
żywność
(4)
barwniki roślinne
(3)
gleba
(3)
lipidy
(3)
osady ściekowe
(3)
sacharydy
(3)
składniki mineralne
(3)
ochrona wód
(2)
właściwości chemiczne
(2)
Yin-Yang
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
borelioza
(1)
dieta
(1)
ekohydrologia
(1)
ekologia
(1)
ekosystem
(1)
gospodarka wodna
(1)
grypa
(1)
hałas
(1)
hydrologia
(1)
hydrometeorologia
(1)
jakość powietrza
(1)
jeziora
(1)
kleszcze
(1)
korporacja transnarodowa
(1)
kryzys finansowy
(1)
leczenie dietą
(1)
metal
(1)
metody instrumentalne
(1)
migracje
(1)
ochrona środowiska
(1)
oczyszczalnia ścieków
(1)
odporność
(1)
odra
(1)
oleje jadalne
(1)
opady atmosferyczne
(1)
pieczywo
(1)
powietrze
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
rzeki
(1)
salmonella
(1)
siła życiowa Qi
(1)
substancje słodzące
(1)
suplement diety
(1)
surowce strategiczne
(1)
szpiegostwo technologiczne
(1)
sól
(1)
termiczna natura pokarmów
(1)
tłuszcze
(1)
wapń
(1)
wirusowe zapalenie wątroby
(1)
witaminy
(1)
wodociągi
(1)
właściwości fizyczne
(1)
zanieczyszczenie wód
(1)
zarządzanie środowiskiem
(1)
zasoby wodne
(1)
zorganizowana grupa przestępcza
(1)
środowisko
(1)
żywność roslinna
(1)
18 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Woda: zasoby, degradacja, ochrona / Wojciech Chełmicki. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001. - 305, [1] s. : rys., tab. ; 24 cm.
Forma i typ
Temat
Gatunek
Słowo kluczowe: woda ochrona wód zasoby wodne
Bibliogr. Indeks.
Podręcznik omawia charakterystykę hydrologiczną występowania wód powierzchniowych i podziemnych, ich obieg w przyrodzie, skład chemiczny i właściwości wpływające na jakość wody. Szczególną uwagę zwraca na zagrożenia wynikające z nieodpowiedniego użytkowania zasobów wodnych i degradacji wód oraz na problemy ich ochrony i oczyszczenia. Przeznaczony dla studentów nauki o środowisku, geografii, hydrologii i gospodarki wodnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 916.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17593.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekohydrologia / redakcja naukowa Maciej Zalewski. - Wydanie I. - Warszawa : PWN, 2020. - XXI, [1], 262 : ilustracje, mapy, wykresy, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 223-262.
Eko hydrologia to nauka zajmująca się badaniem i integracją procesów biologicznych i hydrologicznych oraz ich wykorzystaniem dla łączenia wiedzy technicznej i ekologicznej w celu poprawy potencjału środowiskowego i jakości wody przez opracowywanie rozwiązań bliskich naturze i rozwiązań systemowych w gospodarce wodnej. Książka ta jest unikatową, pierwszą w Polsce publikacją poświęconą tej prężnie rozwijającej się na świecie transdyscyplinarnej dziedzinie wiedzy będącej podstawą rekomendowanych przez ONZ i Komisję Europejską rozwiązań bliskich naturze. Autorem jest prof. Maciej Zalewski, uznany na świecie ekspert w omawianej dziedzinie, kierownik i założyciel Katedry Ekologii Stosowanej na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, która obecnie posiada status UNESCO Chair for Ecohydrology and Applied Ecology oraz dyrektor Europejskiego Regionalnego Centrum Ekohydrologii PAN a także od kilkunastu lat koordynator Międzynarodowego Programu UNESCO Ecohydrology. Publikację tę kierujemy m.in. do hydrologów, hydrotechników, projektantów, inżynierów budownictwa, ale również pracowników administracji na szczeblu wojewódzkim, samorządowym, a także studentów studiów technicznych z zakresu inżynierii środowiska czy wszystkich zainteresowanych ochroną środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18131.XVII.4 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18942.XVII.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18941.XVII.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Instrumentalne metody badania wody i ścieków / Jan Dojlido, Jerzy Zerbe. - [Wyd. 2 uaktual.]. - Warszawa : "Arkady", 1997. - 270, [1] s. : rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 266-[268] i przy rozdz. - Indeks.
W książce omówiono instrumentalne metody badania wody i ścieków. Opisano teoretyczne podstawy każdej metody, zasady działania aparatury, sposób wykonania oznaczenia, zastosowanie metody w praktyce. Wydanie zostalo uaktualnione. Wprowadzono liczne zmiany uwzględniające rozój aparatury i stosowanie nowych metod w laboratoriach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14968 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15796.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 197.
Skrypt obejmuje ćwiczenia laboratoryjne z zakresu chemii środowiska (wody naturalne i użytkowe, ścieki, osady ściekowe), ochrony wód i gleby, uzdatniania wód, oczyszczania ścieków, unieszkodliwiania osadów ściekowych. Opracowanie zawiera również omówienie odpowiednich metod analitycznych stosowanych do badania wód, ścieków i osadów ściekowych, co ma duże znaczenie w racjonalnej gospodarce wodno-ściekowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14977.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15808.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 182-183.
Skrypt obejmuje ćwiczenia laboratoryjne z zakresu chemii środowiska (wody naturalne i użytkowe, ścieki, osady ściekowe), ochrony wód i gleby, uzdatniania wód, oczyszczania ścieków, unieszkodliwiania osadów ściekowych. Opracowanie zawiera również omówienie odpowiednich metod analitycznych stosowanych do badania wód, ścieków i osadów ściekowych, co ma duże znaczenie w racjonalnej gospodarce wodno-ściekowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14978.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15809.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 241-246. Indeks.
Na atmosferyczną fazę obiegu wody składają się procesy z zakresu zainteresowań hydrologii i meteorologii. Każda z tych dyscyplin naukowych podchodzi do opisu tej fazy obiegu wody we właściwy sobie sposób, uwzględniając różne ich aspekty. W podręczniku zagadnienia te zostały omówione w całościowy sposób, z uwzględnieniem zarówno aspektów meteorologicznych i klimatologicznych, jak i hydrologicznych. Układ treści jest zgodny z punktem widzenia hydrologa - od kondensacji i opadów, czyli dostawy wody do podłoża, do parowania, a więc powrotu wody do atmosfery. W odrębnych rozdziałach zostały omówione problemy z klimatologicznego punktu widzenia, jak np. rola wody w kształtowaniu klimatu - jako elementu i jako jednego z procesów klimatotwórczych, a jednocześnie ważnego czynnika geograficznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8277.XVII.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeksy.
Kolejna książka tej serii zawiera cały podstawowy zasób wiedzy z zakresu ekologii, jaki obowiązuje studentów tzw. małych kursów oraz 3-letnich studiów licencjackich. Oprócz "klasycznej" wiedzy ekologicznej zawiera rozdziały poświęcone tzw. ekologii aplikacyjnej - zasadom racjonalnej eksploatacji populacji, biologicznej walce ze szkodnikami, ochronie różnorodności gatunkowej, jest także rozdział poświęcony ekotoksykologii. Układ książki taki sam, jak wszystkich z tej serii, tzn. hasło kluczowe, definicje, a następnie rozwinięcie tych zagadnień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1999 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2000.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gospodarka wodna w rolnictwie / Mieczysław Trybała. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1996. - 255, [1] s. : fot., mapy, rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks
Gospodarka wodna jest dziedziną gospodarki kraju związaną z hydrosferą, jako źródłem zasobów wodnych kuli ziemskiej. Hydrosfera z kolei oddziałuje na litosferę - poprzez wody podziemne i na atmosferę - poprzez powierzchniowe wody atmosferyczne. Gospodarka wodna wymaga więc planowych, zorganizowanych działań specjalistów licznych dziedzin: w zakresie elementów przyrodniczych, technicznych, prawnych i ekonomicznych. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla słuchaczy wydziałów melioracji i inżynierii środowiska, kierunków ochrony środowiska uczelni rolniczych, kierunków i wydziałów ochrony i kształtowania środowiska innych uczelni, instytutów resortu rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz resortu ochrony środowiska, zasobów naturalnych i leśnictwa, a także dla służb melioracyjnych i rolniczych związanych bezpośrednio z gospodarką wodną w rolnictwie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7114 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7961.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka - podręcznik akademicki autorstwa prof. dr. hab. inż. Inez Wiatr wpisuje się w najbardziej aktualny zakres wiedzy kształtującej politykę ekologiczną, opartą o zasadę zrównoważonego rozwoju naszego globu. Zasada ta stała się podstawą przyjętych dokumentów na tzw. Szczycie Ziemi w Rio de Janeiro i Johannesburgu i doprowadziła do ogólnoświatowych zobowiązań, zmierzających do powstrzymania globalnych zmian klimatycznych, zagrażających istnieniu ludzkości. Unia Europejska, której częścią jest nasz kraj, sprawom ochrony środowiska nadała szczególne znaczenie, znajdujące wyraz w prawodawstwie, rozwiązaniach organizacyjnych i technicznych. Europa stała się siłą motoryczną nowatorskich inicjatyw oraz przykładem do rozpowszechniania przyjętych w niej rozwiązań na skalę globalną. Proces ten nie odbywa się bez problemów, napotykając na trudności w części znaczących państw, a zwłaszcza w USA i szybko rozwijających się Chinach i Indiach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8619.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Skrypty i Teksty Pomocnicze / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. przy rozdz.
Skrypt zawiera zbiór ćwiczeń laboratoryjnych z zakresu ochrony gleb i wód. Składa się z dwóch części. Pierwsza z nich obejmuje zestaw 12 zadań, ćwiczeń laboratoryjnych dotyczących problematyki wodno-ściekowo-glebowej. Druga część opracowania to 15 procedur analitycznych koniecznych do przeprowadzenia i pomocnych przy wykonywaniu proponowanych zadań wraz z elementarnymi wiadomościami dotyczącymi statystycznej analizy wyników. Opracowanie ma na celu usystematyzować wiedzę, zawiera podstawowe wiadomości teoretyczne dotyczące omawianych zagadnień, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania zadań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14962 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15793.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Woda : zasoby, degradacja, ochrona / Wojciech Chełmicki. - Wydanie 1 - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 305, [2] strony, [4] strony tablic : ilustracje, mapy ; 25 cm.
(Środowisko.)
Bibliografia strony 285-300. Indeks.
Podręcznik omawia charakterystykę hydrologiczną występowania wód powierzchniowych i podziemnych, ich obieg w przyrodzie, skład chemiczny i właściwości wpływające na jakość wody. Szczególną uwagę zwraca na zagrożenia wynikające z nieodpowiedniego użytkowania zasobów wodnych i degradacji wód oraz na problemy ich ochrony i oczyszczania. Przeznaczony dla studentów nauk o środowisku, geografii, hydrologii i gospodarki wodnej.
Książka
W koszyku
Fizyczno-chemiczne badanie wody i ścieków / Witold Hermanowicz [et al.]. - Wyd. 2. / oprac. pod kier. Jana Dojlido. - Warszawa : "Arkady", 1999. - 555, [1] s. : rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 540-550.
Książka zawiera wiadomości o wodzie i ściekach, pobieraniu próbek do analizy oraz opis metod wykonywanych oznaczeń fizycznych i chemicznych właściwości wody, ścieków oraz osadów ściekowych. Do okreslenia zawartości zanieczyszczeń zastosowano w większości klasyczne techniki analizy chemicznej, takie jak metody spektrofotometryczne, miareczkowe i wagowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14961 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15792.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.151.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 190-203.
Celem publikacji jest analiza działań państw w obszarze bezpieczeństwa ekonomicznego z wykorzystaniem narzędzi ekonomicznych, poszukiwanie prawidłowości w działaniach państw, jak również okreslenie efektywności stosowanych metod i narzędzi z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa ekonomicznego. Przedstawiono wymiary bezpieczeństwa ekonomicznego, czyli bezpieczeństwo finansowe, surowcowo-energetyczne, żywnościowe oraz dostępu do czystej wody. Zaprezentowano także pozapaństwowe zagrożenia bezpieczeństwa ekonomicznego, czyli takie, które są pochodną funkcjonowania rynków finansowych, aktywności korporacji transnarodowych i zorganizowanych grup przestępczych oraz wpływ migracji i zmian klimatycznych na bezpieczeństwo ekonomiczne. Praca zawiera również elementy prognostyczne: podjęto próbę określenia wpływu trendów w stosunkach międzynarodowych na przyszłe zagrożenia dla bezpieczeństwa ekonomicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12832.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie publiczne ; 5.)
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Dla naukowców, wykładowców przedmiotów dotyczących ochrony środowiska i zdrowia, epidemiologów, studentów wydziałów lekarskich, nauki o zdrowiu, medycznych, przyrodniczych - biologia, ekologia, chemia i osób działających prozdrowotnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17091.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej