Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(8)
Poradniki i przewodniki
(2)
Status
only on-site
(9)
available
(7)
Branch
Magazyny
(1)
Wypo┼╝yczalnie
(6)
Czytelnie
(9)
Author
Adamicki Franciszek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Duczmal Karol W
(1)
Durau Beata
(1)
Karczmarczyk Stanisław
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Knaflewski Mikołaj
(1)
Magnuszewski Andrzej
(1)
Mikołajczyk Joanna
(1)
Nowak Lech
(1)
Robak J├│zef
(1)
Skowrońska Emilia
(1)
Squire David
(1)
Szwejda Jerzy (1936- )
(1)
Tucholska Halina
(1)
Wasiak-Zys Gra┼╝yna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(7)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
Subject
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
ROŚLINY
(2)
Warzywa
(2)
Choroby ro┼Ťlin
(1)
Ekologia
(1)
MELIORACJE ROLNE
(1)
NASIENNICTWO
(1)
NAWADNIANIE
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
ROŚLINY UPRAWNE
(1)
Ro┼Ťliny jadalne
(1)
Surowce ro┼Ťlinne
(1)
Uprawa
(1)
Uprawa ro┼Ťlin
(1)
WARZYWA
(1)
Warzywa dyniowate
(1)
Ziemniaki
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç
(1)
Genre/Form
Podr─Öczniki
(1)
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(1)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(5)
Dom i ogr├│d
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
9 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
W podr─Öczniku om├│wiono w oparciu o najnowsze badania, kolejno, w cz─Ö┼Ťci I potrzeby nawadniania na ┼Ťwiecie i w Polsce, gospodark─Ö wodn─ů gleby, a tak┼╝e ro┼Ťlin, systemy i technologie nawadniania oraz budow─Ö i eksploatacj─Ö urz─ůdze┼ä do nawadniania. W drugiej cz─Ö┼Ťci przedstawiono efekty produkcyjne nawadniania r├│┼╝nych ro┼Ťlin uprawianych w polu i pod os┼éonami oraz ekonomiczne efekty nawadniania. Po ka┼╝dym rozdziale podano wykaz wa┼╝niejszych szczeg├│┼éowych prac dotycz─ůcych omawianego problemu. Podr─Öcznik przeznaczony jest dla student├│w uczelni rolniczych oraz wszystkim pracuj─ůcym w rolnictwie, melioracjach i przedsi─Öbiorstwach zwi─ůzanych z gospodarka wodn─ů, jak r├│wnie┼╝ nauczycielom ┼Ťrednich szk├│┼é rolniczych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7111.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7956.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Od wielu ju┼╝ lat podnoszono potrzeb─Ö opracowania i wydania nowego podr─Öcznika. "Upraw─Ö szczeg├│┼éow─ů warzyw w polu przedstawiono w Polowej uprawie warzyw", napisanej przez zesp├│┼é autor├│w pod redakcj─ů profesora Mariana Or┼éowskiego. Z kolei "Uprawa warzyw pod os┼éonami", przygotowana pod redakcj─ů profesora Tadeusza Pudelskiego, obejmuje opr├│cz uprawy poszczeg├│lnych gatunk├│w ro┼Ťlin warzywnych ┼é─ůcznie z grzybami tak┼╝e zagadnienia og├│lne ich produkcji w pomieszczeniach. Dlatego te┼╝ w tym opracowaniu ograniczono tematyk─Ö og├│lnej uprawy pod os┼éonami do niezb─Ödnego minimum, koncentruj─ůc si─Ö na zagadnieniach dotycz─ůcych og├│lnych zagadnie┼ä uprawy warzyw w polu. Poszczeg├│lne rozdzia┼éy podr─Öcznika napisali specjali┼Ťci z uczelni rolniczych, a tak┼╝e Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Wyra┼╝am przekonanie, ┼╝e b─Ödzie on pomocny w zdobywaniu wiedzy przez student├│w ogrodnictwa i rolnictwa, a tak┼╝e przydatny dla praktyk├│w zajmuj─ůcych si─Ö produkcj─ů warzyw.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7119.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7968.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
W ksi─ů┼╝ce zosta┼éy om├│wione zmiany fizjologiczne zachodz─ůce po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wp┼éywaj─ůce na jako┼Ť─ç i trwa┼éo┼Ť─ç przechowalnicz─ů warzyw, optymalne warunki przechowania poszczeg├│lnych gatunk├│w, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajduj─ůce coraz szersze zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczeg├│┼éowo technologi─Ö d┼éugotrwa┼éego przechowywania i kr├│tkotrwa┼éego sk┼éadowania najwa┼╝niejszych gatunk├│w warzyw. W ksi─ů┼╝ce zosta┼éy om├│wione r├│wnie┼╝ najnowsze osi─ůgni─Öcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania warzyw na podstawie w┼éasnych prac badawczych oraz wielu innych autor├│w.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17567.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é orygina┼éu: Das gro├če Ulmer Biogartenbuch. Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Indeks.
Podr─Öcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem r├│wnowagi biologicznej. Zar├│wno dla rozpoczynaj─ůcych przygod─Ö z upraw─ů ro┼Ťlin, jak i dla os├│b, kt├│re istniej─ůcy ogr├│d chc─ů przekszta┼éci─ç w prowadzony w zgodzie z natur─ů. Od kr├│tko om├│wionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projekt├│w, kt├│re pokazuj─ů szerokie spektrum mo┼╝liwo┼Ťci, m.in. ma┼éy ogr├│dek przydomowy, samowystarczalny du┼╝y ogr├│d, sad, miejski ogr├│d spo┼éeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdro┼╝y─ç w ┼╝ycie idee ogrodnictwa biologicznego: oszcz─Ödno┼Ť─ç wody, energii i surowc├│w naturalnych rezygnacja z chemicznych oprysk├│w oraz ┼éatwo rozpuszczalnych nawoz├│w mineralnych gleba jako podstawa: odpady ro┼Ťlinne pozostaj─ůce w naturalnym obiegu w ogrodzie bior├│┼╝norodno┼Ť─ç jako spos├│b na naturaln─ů ochron─Ö ro┼Ťlin.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18130.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19972.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19971.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Fachowe Rady)
Tyt. oryg.: The garden pests & diseases specialist : the essential guide to identifying and controlling pests and diseases of ornamentals, vegetables and fruits, 2007.
Szkodniki i choroby ro┼Ťlin mog─ů spustoszy─ç ogr├│d, szczeg├│lnie je┼Ťli spokrewnione ro┼Ťliny posadzone s─ů obok siebie. Ten specjalistyczny podr─Öcznik pomo┼╝e w ich identyfikacji i poradzi, jakie zastosowa─ç ┼Ťrodki, ze zwr├│ceniem szczeg├│lnej uwagi na metody niezwi─ůzane z chemiczn─ů ochron─ů ro┼Ťlin. Ksi─ů┼╝ka omawia r├│wnie┼╝ r├│┼╝ne gupy ro┼Ťlin - od warzyw i kwiat├│w ogrodowych, po storczyki i ro┼Ťliny wodne oraz przedstawia po┼╝yteczne owady.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14461.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
W pierwszej cz─Ö┼Ťci podr─Öcznika po┼Ťwi─Öcono sporo miejsca ┼Ťwiatowemu systemowi nasiennemu oraz prawom hodowc├│w i prawu nasiennemu. Druga cz─Ö┼Ť─ç obejmuje problematyk─Ö reprodukcji materia┼éu siewnego ro┼Ťlin rolniczych i ogrodniczych. Uwzgl─Ödniono w niej wszystkie wa┼╝niejsze grupy ro┼Ťlin uprawianych w kraju. Z ro┼Ťlin rolniczych om├│wiono: zbo┼╝owe, str─ůczkowe, przemys┼éowe, okopowe, pastewne i trawy, a z warzywnych: bobowate, kapustowate, selerowate, psiankowate, dyniowate, astrowate, liliowate, komosowate, wiechlinowate i grzyby uprawne. Przedstawiono te┼╝ pokr├│tce roczne, dwuletnie i wieloletnie ro┼Ťliny ozdobne oraz zielarskie, sadownicze i ozdobne u┼╝ywane jako podk┼éadki generatywne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7116.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7965.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki wa┼╝niejszych surowc├│w ro┼Ťlinnych, ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem ich warto┼Ťci u┼╝ytkowej, niezb─Ödnej przy poznawaniu i ocenie przydatno┼Ťci ┼╝ywieniowej surowc├│w ro┼Ťlinnych przez student├│w, w ramach przedmiotu "surowce spo┼╝ywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowc├│w ro┼Ťlinnych: warzywa, ro┼Ťliny okopowe, ro┼Ťliny zbo┼╝owe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiaj─ůc grupy surowc├│w, uwzgl─Ödniono cz─Ö┼Ť─ç wprowadzaj─ůc─ů i cz─Ö┼Ť─ç dotycz─ůc─ů poszczeg├│lnych gatunk├│w. W cz─Ö┼Ťci wprowadzaj─ůcej podano kr├│tk─ů charakterystyk─Ö grupy, w tym: wykaz gatunk├│w i ich przynale┼╝no┼Ť─ç do rodzin botanicznych, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i znaczenie gospodarcze. W cz─Ö┼Ťci dotycz─ůcej poszczeg├│lnych gatunk├│w uwzgl─Ödniono: budow─Ö cz─Ö┼Ťci u┼╝ytkowej, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wykaz wybranych odmian, polecanych g┼é├│wnie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin rolniczych i warzywnych oraz na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystyk─Ö i przydatno┼Ť─ç u┼╝ytkow─ů, w tym: spo┼╝ycie bezpo┼Ťrednie, przetw├│rstwo i przechowywanie. Ocen─Ö poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jako┼Ťciowe dla poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla student├│w Wydzia┼éu Nauk o ┼╗ywieniu Cz┼éowieka i Konsumpcji oraz Mi─Ödzywydzia┼éowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ pomocne dla uczni├│w technik├│w o specjalno┼Ťci ┼╝ywieniowo-gastronom icznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony 157-173, netografia strona 173.
Przegl─ůd 43 warzyw, kt├│re na co dzie┼ä nie goszcz─ů na naszych sto┼éach.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17592.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17591.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych nale┼╝─ů og├│rki. Og├│rki s─ů ciep┼éolubne, dlatego ┼║le znosz─ů kilkudniowe och┼éodzenia, jak r├│wnie┼╝ nadmierne opady deszczu, zw┼éaszcza w pocz─ůtkowej fazie kie┼ékowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poni┼╝ej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powoduj─ů ca┼ékowite zahamowanie wzrostu ro┼Ťlin oraz masowe ich zamieranie. Mimo du┼╝ego post─Öpu w hodowli nowych odmian og├│rk├│w, odpornych na choroby i szkodniki, stanowi─ů one nadal du┼╝e zagro┼╝enie. Wa┼╝n─ů cz─Ö┼Ť─ç technologii uprawy og├│rka zajmuj─ů zabiegi ochronne. Zaniechanie b─ůd┼║ op├│┼║nianie wykonywania podstawowych zabieg├│w fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu. Najwi─Öksze szkody gospodarcze spo┼Ťr├│d chor├│b wyrz─ůdzaj─ů m─ůczniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Gro┼║ne s─ů tak┼╝e choroby powodowane czynnikami ┼Ťrodowiska oraz choroby fizjologiczne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1343.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again