Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Autor
Orłowski Dominik
(3)
Czerwiński Janusz (1936- ; geograf)
(2)
Puchnarewicz Elżbieta
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Jędrysiak Tadeusz
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Woźniczko Magdalena
(1)
Wyleżałek Joanna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
TURYSTYKA
(3)
TURYSTYKA KULTUROWA
(3)
KUCHNIA REGIONALNA
(2)
TURYSTYKA KULINARNA
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
PRODUKT REGIONALNY
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Słowo kluczowe
turystyka kulinarna
(7)
turystyka kulturowa
(5)
produkt turystyczny
(4)
dziedzictwo kulturowe
(3)
turystyka
(3)
turystyka biznesowa
(3)
agroturystyka
(2)
ekoturystyka
(2)
funkcje turystyki
(2)
geoturystyka
(2)
historia
(2)
informacja turystyczna
(2)
kuchnia regionalna
(2)
organizacja turystyczna
(2)
region turystyczny
(2)
ruch turystyczny
(2)
szlaki turystyczne
(2)
turystyka kwalifikowana
(2)
turystyka medyczna
(2)
turystyka morska
(2)
turystyka seksualna
(2)
turystyka uzdrowiskowa
(2)
turystyka weekendowa
(2)
zagospodarowanie turystyczne
(2)
atrakcyjność turystyczna
(1)
baza noclegowa
(1)
czarna turystyka
(1)
czynniki rozwoju
(1)
gastronomia
(1)
gospodarka turystyczna
(1)
karawaning
(1)
krajoznawstwo
(1)
kuchnia polska
(1)
myślistwo
(1)
odżywianie się
(1)
produkt regionalny
(1)
produkt tradycyjny
(1)
rekreacja
(1)
turystyka etniczna
(1)
turystyka konna
(1)
turystyka motorowa
(1)
turystyka narciarska
(1)
turystyka pielgrzymkowa
(1)
turystyka piesza
(1)
turystyka przygodowa
(1)
turystyka religijno-pielgrzymkowa
(1)
turystyka rowerowa
(1)
turystyka winiarska
(1)
turystyka wypoczynkowa
(1)
turystyka żeglarska
(1)
turyzm
(1)
wpływ na środowisko
(1)
wędkarstwo
(1)
żywność
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Monografia prezentuje pogłębioną refleksję nad dziedzictwem kulturowym, ukazując potencjał kulturowy społeczeństw Europy i krajów Południa. W pierwszej części monografii znalazły się opracowania obejmujące złożony wymiar dziedzictwa kulturowego w turystyce regionów świata (interpretacje badawcze dotyczące nazewnictwa, przestrzennych aspektów studiów nad dziedzictwem, porządkowaniem i rejestracją jego zasobów). Druga część zawiera rozważania na temat różnorodności europejskiego dziedzictwa kulturowego i jego znaczenia w turystyce (opracowania case study obejmujące zabytki techniki w Karpatach, rzemiosło ludowe na Litwie, kulturowe destynacje Rosji, zabytki rezydencjalne Wielkiej Brytanii, tradycje winiarstwa w Europie, gastronomię węgierską i ofertę enoturystyczną w Portugalii). W trzecim dziale zamieszczono opracowania odnoszące się do dziedzictwa kulturowego krajów Południa (kultura, religia i obrzędy Indonezji, dziedzictwo materialne i kultura żywa Chin, bogactwo kulinarne Japonii, przeszłość cywilizacji Majów, dziedzictwo prehistoryczne Afryki Subsaharyjskiej). Projekt i realizację książki można uznać za początek studiów nad kulturami europejskimi i pozaeuropejskimi. (ze wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12067.XX.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12985.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dziedzictwo kulturowe jest jak społeczny kod genetyczny - jak odziedziczony po przodkach potencjał, który w prawidłowo ukształtowanym środowisku ma szanse na rozwój. To środowisko tworzymy my sami, czerpiąc rozumnie z dorobku wcześniejszych pokoleń. Polska z wielu powodów, zarówno ze względu na historię, jak i położenie geopolityczne, jest krajem wyjątkowym, co znajduje swoje odzwierciedlenie w niematerialnej i materialnej kulturze narodu. Niniejsze opracowanie ma stanowić wkład w zrozumienie tego faktu i wskazać na możliwości wykorzystania elementów kulturowych do rozwoju różnych rodzajów turystyki. (ze wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12068.XX.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12984.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 247-[256].
Turystyka kulinarna, jako jeden z ważniejszych segementów turystyki, w ostatnich latach rozwija się dynamicznie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych osób w innych krajach czy regionach, próbując charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala na to szybko rozwijająca się gastronomia, zapewniająca mieszkańcom i turystom możliwość konsumpcji tradycyjnych posiłków, często również w autentycznej oprawie. Wyjątkowa i oryginalna oferta gastronomiczna może wspomagać rozwój miejscowości pozbawionych walorów przyrodniczych czy kulturowych. Autorzy przedstawili m.in.: istotę turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztukę kulinarną, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchnię polską i jej tradycje żywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe w Polsce oraz ich ochronę w Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15054.XX.1.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15954.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tom poświęcony jest rozmaitym aspektom turystyki kulturowej w miejscach i na obszarach o różnym natężęniu ruchu turystycznego. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Pierwszy obejmuje rolę dziedzictwa kulturowego w rozwoju turystyki w regionach. W drugim rozdziale zamieszczono materiały z badań odnoszących się do turystyki kulturowej na poziomie lokalnym. Osobne miejsce zajmują rozważania poświęcone badaniom kulturowym w regionalnej turystyce kulinarnej. Rozdział czwarty jest również w znacznej mierze powiązany z kulinariami, odnosi się bowiem do technologii i produktów kuchni regionalnych jako ważnego komponentu turystyki kulinarnej. Ostatnia część opracowania zawiera rozważania o nowych możliwościach rozwoju turystyki kulturowej w regionach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12533.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 339-348.
Podręcznik powstał przede wszystkim z myślą o potrzebach studentów na kierunkach związanych z turystyką i rekreacją. Treści w nim zawarte są wprowadzeniem do tematyki turyzmu jako zjawiska społecznego i gospodarczego o wieloaspektowych implikacjach. Ma uzmysłowić osobom podejmującym studia w zakresie turystyki, z jak różnorodną i rozległą problematyką będą obcować nie tylko w trakcie studiów, ale i pracy zawodowej. Książka polecana jest także wszystkim, którzy turystykę pokochali.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11956 [Magazyn 1], P.11955 [Magazyn 1], P.11957 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13123.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy turystyki / Janusz Czerwiński. - Wyd. 3. - Warszawa : CeDeWu, 2015. - 365, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 349-354, wykaz aktów prawnych s. 363-364.
Zawarte w podręczniku treści są wprowadzeniem do zagadnień turyzmu jako zjawiska zarówno społecznego, związanego najogólniej mówiąc z podróżowaniem, jak i zjawiska gospodarczego, związanego z organizacją tych podróży i goszczeniem podróżnych. W podręczniku omówiono podstawowe pojęcia i definicje odnoszące się do turystyki, także związki turystyki z pokrewnymi formami spędzania czasu wolnego. Sporo miejsca poświęcono historii turystyki, szczególnie turystyki polskiej oraz turystyki amerykańskiej, której bezpośredni wpływ na współczesne oblicze turystyki światowej trudno przecenić. Omówiono główne uwarunkowania i czynniki rozwoju współczesnej turystyki, w tym zwłaszcza walory turystyczne, decydujące o motywach i formach podejmowanych podróży turystycznych, Opisane zostały zarówno współczesne funkcje turystyki, a także dysfunkcje i liczne zagrożenia związane z turystyką. Główna część tekstu skupia uwagę Czytelnika na opisie rodzajów i form współczesnej turystyki oraz na jej organizacji, a także na wskazaniu aktualnych tendencji w ruchu turystcznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15036.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.15035.XX.1.1 [Czytelnia B], 15924.XX.1.1 [Czytelnia B] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej