Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(2)
Status
available
(3)
only on-site
(2)
Branch
Magazyny
(1)
Wypo┼╝yczalnie
(2)
Czytelnie
(2)
Author
Kazimierczak Renata
(1)
Pitchford Paul
(1)
Wasiak-Zys Gra┼╝yna
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Year
2000 - 2009
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
┼╗ywno┼Ť─ç
(2)
Dietetyka
(1)
Ro┼Ťliny jadalne
(1)
Surowce ro┼Ťlinne
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
Genre/Form
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(1)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki wa┼╝niejszych surowc├│w ro┼Ťlinnych, ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem ich warto┼Ťci u┼╝ytkowej, niezb─Ödnej przy poznawaniu i ocenie przydatno┼Ťci ┼╝ywieniowej surowc├│w ro┼Ťlinnych przez student├│w, w ramach przedmiotu "surowce spo┼╝ywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowc├│w ro┼Ťlinnych: warzywa, ro┼Ťliny okopowe, ro┼Ťliny zbo┼╝owe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiaj─ůc grupy surowc├│w, uwzgl─Ödniono cz─Ö┼Ť─ç wprowadzaj─ůc─ů i cz─Ö┼Ť─ç dotycz─ůc─ů poszczeg├│lnych gatunk├│w. W cz─Ö┼Ťci wprowadzaj─ůcej podano kr├│tk─ů charakterystyk─Ö grupy, w tym: wykaz gatunk├│w i ich przynale┼╝no┼Ť─ç do rodzin botanicznych, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i znaczenie gospodarcze. W cz─Ö┼Ťci dotycz─ůcej poszczeg├│lnych gatunk├│w uwzgl─Ödniono: budow─Ö cz─Ö┼Ťci u┼╝ytkowej, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wykaz wybranych odmian, polecanych g┼é├│wnie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin rolniczych i warzywnych oraz na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystyk─Ö i przydatno┼Ť─ç u┼╝ytkow─ů, w tym: spo┼╝ycie bezpo┼Ťrednie, przetw├│rstwo i przechowywanie. Ocen─Ö poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jako┼Ťciowe dla poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla student├│w Wydzia┼éu Nauk o ┼╗ywieniu Cz┼éowieka i Konsumpcji oraz Mi─Ödzywydzia┼éowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ pomocne dla uczni├│w technik├│w o specjalno┼Ťci ┼╝ywieniowo-gastronom icznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Leczenie za pomoc─ů po┼╝ywienia jest obok farmakologii zi├│┼é najwa┼╝niejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z kt├│rym niewiele wsp├│lnego maj─ů lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzgl─Ödniaj─ůce energetyki narz─ůdowej. Lekarze nie posiadaj─ůcy dog┼é─Öbnej wiedzy na temat od┼╝ywiania i zagubieni pacjenci najcz─Ö┼Ťciej poszukuj─ů rozwi─ůza┼ä metod─ů pr├│b i b┼é─Öd├│w. W ksi─ů┼╝ce ÔÇ×Od┼╝ywianie dla zdrowiaÔÇŁ, zar├│wno specjali┼Ťci jak i laicy, znajd─ů rzeteln─ů wiedz─Ö o prawid┼éowym od┼╝ywianiu i jego istotnym wp┼éywie na zdrowie. Pozycja ta zas┼éuguje na miano obowi─ůzkowego podr─Öcznika nie tylko dla student├│w medycyny i lekarzy, ale r├│wnie┼╝ dla ka┼╝dego, kto ┼Ťwiadomie chce wp┼éywa─ç na w┼éasne zdrowie.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17951 [Magazyn 1], P.17950 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again