Forma i typ
Książki
(4)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Magazyny
(3)
Wypożyczalnie
(3)
Czytelnie
(4)
Autor
Dwiecki Krzysztof
(1)
Fierla Irena (1933- )
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Mrówczyńska-Kamińska Aldona
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Poczta Walenty (1955- )
(1)
Siger Aleksander
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Żywność
(2)
AGROBIZNES
(1)
Automatyzacja
(1)
Chemia analityczna
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Sterowanie
(1)
Technologia
(1)
Temat: czas
1989-
(1)
Temat: miejsce
EUROPA
(1)
POLSKA
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz norm. przy rozdz.
Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowania metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności. Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18043 [Magazyn 1], P.17772 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19710.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 19003.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19709.XVIII.10 [Czytelnia B], 19002.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 104-107
Monografia porusza kwestie dotyczące znaczenia rolnictwa i sektora żywnościowego w gospodarce całego kraju oraz w przekroju regionalnym w warunkach integracji Polski z Unią Europejską. Książka przedstawia analizę wielkości potencjału wytwórczego, produkcji i dochodów agrobiznesu w Polsce, analizę przepływu materiałów wewnątrz agrobiznesu oraz regionalną analizę agrobiznesu w zakresie jego struktury, produkcji i znaczenia w gospodarce regionu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7345 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8309.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce Autorzy: - przedstawili poziom, dynamikę i zróżnicowanie przestrzenne rozwoju społeczno-ekonomicznego Polski; - przeanalizowali wymienione zagadnienia na tle osiągnięć i przemian zachodzących w tym zakresie w innych państwach Europy; - opisali stan badanych zjawisk, przyczyny ich określonego kształtowania się oraz towarzyszące im następstwa społeczno­-ekonomiczne, a w określonych sytuacjach przyrodnicze; - przeanalizowali również czynniki wpływające na sytuację demograficzną, poziom rozwoju i strukturę gospodarki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13136 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11084.XI.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12048.XI.7 [Czytelnia C], 12047.XI.7 [Czytelnia C] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej