Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(7)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(8)
Autor
Błażej Janina
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Gaworski Marek
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Harasim Adam
(1)
Houszka Hanna
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Korpysz Krzysztof
(1)
Kowalska Anna (1977- )
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Olszańska Anna
(1)
Piwowar Arkadiusz
(1)
Polechoński Ryszard (1956- )
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Socha Stanisław (1952- )
(1)
Szulc Tadeusz (1942- )
(1)
Szymanowska Anna (1953- )
(1)
Szymańska Joanna (1974- )
(1)
Tarnowska Agnieszka
(1)
Urban Stanisław (1943- )
(1)
Węglarzy Karol
(1)
Zielak-Steciwko Anna
(1)
Łukaszewicz Ewa (1953- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
ROLNICTWO
(2)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(2)
AGROBIZNES
(1)
DOBRO WSPÓLNE
(1)
GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
(1)
PRODUKCJA
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Technologia żywności
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Zootechnika
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(1)
PORADNIKI
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
produkcja zwierzęca
(8)
produkcja roślinna
(5)
rolnictwo
(4)
rolnictwo ekologiczne
(4)
przetwórstwo
(2)
Agencja Nieruchomości Rolnych
(1)
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
(1)
Agencja Rynku Rolnego
(1)
KRUS
(1)
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
(1)
Polska
(1)
agrobiznes
(1)
biobiznes
(1)
biogaz rolniczy
(1)
biopaliwo
(1)
bydło
(1)
dane statystyczne
(1)
dobra publiczne
(1)
drób
(1)
gospodarstwo ekologiczne
(1)
konie
(1)
kozy
(1)
marketing
(1)
maszyny rolnicze
(1)
mechanizacja
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
owady użytkowe
(1)
owce
(1)
pastwiska
(1)
produkt regionalny
(1)
produkt tradycyjny
(1)
produkty mleczne
(1)
rybołówstwo
(1)
ryby
(1)
ryby słodkowodne
(1)
sadownictwo
(1)
sprzęt rolniczy
(1)
towaroznawstwo
(1)
trzoda chlewna
(1)
tłuszcze
(1)
uprawa roślin
(1)
wpływ na środowisko
(1)
zwierzęta futerkowe
(1)
łąki
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nazwy aut. na s. 253-254. Na książce wyłącznie błędny ISBN.
Bibliogr. przy niektórych rozdz.
Poradnik stara się objąć w całość ogromną liczbę informacji dotyczących rolnictwa ekologicznego. Oprócz wymagań prawnych i przepisów UE oraz informacji o płatnościach PROW 2007-2013, zawarto w nim praktyczne wskazówki dotyczące produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13151 [Magazyn 1], P.13149 [Magazyn 1], P.13152 [Magazyn 1], P.13147.XVII.5 [Magazyn 1], P.13153 [Magazyn 1], P.13150 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13148.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14266.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik rolnik (technika i szkoły policealne). W części drugiej przedstawiono zagadnienia mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej. Omówiono rozwiązania techniczne stosowane w budynkach i pomieszczeniach inwentarskich pod kątem możliwości zmechanizowania prac z wykorzystaniem maszyn i urządzeń technicznych oferowanych przez producentów krajowych i zagranicznych. Budowę maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej opisano w takim zakresie, jaki jest niezbędny do poznania zasad ich obsługi, konserwacji, przechowywania. W końcowej części zawarto informacje, dotyczące właściwej i bezpiecznej obsługi urządzeń oraz konserwacji sprzętu. Każdy rozdział zawiera pytania kontrolne i zadania do wykonania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11582.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; 43(17))
Bibliogr. przy pracach.
Produkcja rolnicza składa się z szeregu działów i gałęzi, w tym ogrodnictwa jako wyspecjalizowanego działu produkcji roślinnej obejmującego uprawę roślin sadowniczych, warzywnych i odzobnych, oraz gałęzi produkcji nastawionych na uprawę roślin specjalnych, m.in. chmielu i tytoniu. Oprócz wymienionych zagadnień dotyczących produkcji ogrodniczej oraz uprawy chmielu i tytoniu w niniejszym zeszycie przedstawiono wybrane elementy technologii produkcji roślinnej (płodozmian, uprawa roli) i wpływ pogłowia zwierząt na wielkość puli azotu pochodzącego z nawozów naturalnych, a także problem dóbr publicznych związanych z rolnictwem i obszarami wiejskimi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.15186 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 16267.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 259-272.
Niniejsza publikacja w zamierzeniu autorów ma być podręcznikiem z przedmiotów agrobiznes i biobiznes. Uwzględniono w niej: teorię agrobiznesu, jego główne zasoby, podmioty agrobiznesu, najważniejsze kierunki produkcji rolnej, problemy współpracy podmiotów agrobiznesu, jego rozwój, a także podstawową wiedzę o biobiznesie. Niektóre z omawianych w niej zagadnień znano już wcześniej - jako części składowe ekonomiki rolnictwa czy ekonomiki przemysłu spożywczego, w prezentowanym podręczniku przedstawiono je jednak w nowym ujęciu - jako elementy składowe agrobiznesu. Część rozdziałów książki poświęcono też aktualnym kwestiom, np. teorii agrobiznesu, wiejskim gospodarstwom domowym w agrobiznesie, postępowi rolniczemu, zmianom w agrobiznesie i biobiznesie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14462.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15380.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Kompendium jest kompleksowym opracowaniem obejmującym nie tylko zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie ekologicznym, ale także przetwórstwo płodów rolnych, marketing oraz uwarunkowania prawne. Dużo uwagi poświęcono znaczeniu ekosystemów trawiastych i polnych w zachowaniu bioróżnorodności oraz wpływowi rolnictwa ekologicznego na środowisko przyrodnicze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14465.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18443.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18442.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierzęta towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Proces ich udomowiania rozpoczął się ok. 10 tys. lat temu. Człowiek udomowił łącznie ponad 90 gatunków zwierząt, choć część z nich obecnie występuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdyż w przyrodzie ciągle odkrywamy gatunki zwierząt o unikatowych właściwościach, które mogą być wykorzystane w produkcji żywności, ale również jako zwierzęta towarzyszące w poprawie dobrostanu życia człowieka. Największe zmiany cech użytkowych zwierząt udomowionych nastąpiły w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetykę populacji, genomikę, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierząt, opracowano systemy wartościowania pasz, określono ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, poznano możliwości produkcyjne, ale też genetyczne i środowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajność zwierząt zwiększyła się wielokrotnie, w tym wydajność mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrostów i wykorzystanie paszy. Zmieniły się także relacje z człowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywać ciągle nowe unikatowe cechy i właściwości zwierząt, co pozwala lepiej zrozumieć ich zachowanie i potrzeby. Są to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu życia zwierząt, warunków ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form użytkowania zwierząt (praca, produkcja mleka, mięsa, jaj, miodu itp.) coraz większego znaczenia nabierają alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie człowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierzęta nie tylko dostarczają pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzyszą człowiekowi, poprawiają jego zdrowie i komfort życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19587.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19586.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce zbędny ISSN.
Książka stanowi kompendium wiedzy o aktualnym stanie sektora rolnego. Przedstawiono w nim, oprócz podstawowych danych o Polsce, również poszerzone informacje dotyczące poszczególnych rodzajów produkcji rolnej. Ponadto omówiono zagadnienia dotyczące realizacji polityki wsparcia rolnictwa, obszarów wiejskich i rybołówstwa, które wynikają z mechanizmów Wspólnej polityki Rolnej. Dopełnieniem są dane dotyczące polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi oraz informacje o najważniejszych instytucjach obsługujących ten sektor gospodarki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19912.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16023.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej