Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
tylko na miejscu
(12)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(6)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(10)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(12)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(1)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(1)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Kulik Teresa Bernadetta (1951- )
(2)
Pacian Anna
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Andruszko Robert
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Markiewicz-Żukowska Renata
(1)
McGregor Renee
(1)
Michalak Marta
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Olędzka Regina
(1)
Paśko Paweł
(1)
Piotrowicz Jadwiga (farmacja)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Sokołowski Marek
(1)
Stasiak Maciej (1956- )
(1)
Szczepanowska Ewa
(1)
Tarnowska Aneta
(1)
Witkowska Magda
(1)
Zachwieja Zofia (1935-2022)
(1)
Zadworna-Cieślak Magdalena
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Temat
ODŻYWIANIE
(6)
Dietetyka
(2)
Odżywianie
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
DIETETYKA
(1)
Higiena
(1)
Interakcje leków
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Leki
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
OTYŁOŚĆ
(1)
Ortoreksja
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
UCZUCIA
(1)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Temat: czas
1989-
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Słowo kluczowe
odżywianie się
(13)
otyłość
(5)
aktywność fizyczna
(4)
dieta
(4)
dietetyka
(3)
składniki odżywcze
(3)
zachowania zdrowotne
(3)
żywienie
(3)
żywność
(3)
HIV
(2)
choroby cywilizacyjne
(2)
choroby układu krążenia
(2)
cukrzyca
(2)
edukacja zdrowotna
(2)
gruźlica
(2)
indeks glikemiczny
(2)
informacja zdrowotna
(2)
marketing społeczny
(2)
medycyna pracy
(2)
medycyna rodzinna
(2)
medycyna społeczna
(2)
medycyna szkolna
(2)
młodzież
(2)
nadzór sanitarno-epidemiologiczny
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
normy żywienia
(2)
nowotwór
(2)
opieka paliatywna
(2)
polityka zdrowotna
(2)
profilaktyka
(2)
profilaktyka uzależnień
(2)
promocja zdrowia
(2)
przemiana materii
(2)
przewlekła obturacyjna choroba płuc
(2)
rekreacja
(2)
samobójstwo
(2)
stan zdrowia
(2)
starzenie się
(2)
ubezpieczenie zdrowotne
(2)
uzależnienie
(2)
wychowanie zdrowotne
(2)
zdrowie
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
alkohol
(1)
anoreksja
(1)
bromatologia
(1)
bulimia
(1)
ciąża
(1)
dorośli
(1)
dzieci
(1)
emocje
(1)
farmakodynamika
(1)
farmakokinetyka
(1)
gastronomia
(1)
jedzenie
(1)
laktacja
(1)
leki
(1)
nadwaga
(1)
obraz własnego ciała
(1)
organizmy
(1)
ortoreksja
(1)
palenie tytoniu
(1)
produkt turystyczny
(1)
program profilaktyczny
(1)
psychologia
(1)
racjonalne żywienie
(1)
rozwój fizyczny
(1)
składniki mineralne
(1)
sport
(1)
styl życia
(1)
terapia
(1)
terapia behawioralna
(1)
turystyka
(1)
turystyka kulinarna
(1)
uwarunkowania zdrowia
(1)
witaminy
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
żywienie dorosłych
(1)
żywienie dzieci
(1)
żywienie nastolatków
(1)
żywienie niemowląt
(1)
żywienie osób starszych
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet. Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka przedstawia narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do zrównoważonego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22816.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22815.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliogr. s. [223]-258.
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17065.III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17064.III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy niniejszej monografii – specjaliści w dziedzinie bromatologii, farmakologii oraz dietetyki – na co dzień zajmują się badaniem problemu interakcji leków z pożywieniem. Prezentowane przez nich treści, poparte wynikami wielu światowych badań, dostarczają cennej praktycznej wiedzy pozwalającej uniknąć błędów przy stosowaniu konkretnych leków. Książka ta została opracowana, aby służyć pomocą nie tylko farmaceutom, lekarzom i dietetykom, lecz także samym pacjentom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22083.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22082.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wielkopolska Wyższa Szkoła Turystyki i Zarządzania w Poznaniu ; nr 2)
Rozdziały wyodrębnione w tej książce powstały poprzez pogrupowanie prac dotyczących szeroko pojętej aktywności fizycznej i odżywiania się człowieka, jako najważniejszych uwarunkowań promocji zdrowia. Podejmowanie aktywności fizycznej powinno służyć zdrowiu - wartości, która dla człowieka jest jego zasobem i bogactwem. Utrzymywanie zdrowia przez całe życie umożliwia człowiekowi realizację jego dążeń, wpływa na jego zadowolenie z życia, zapewnia właściwe relacje z innymi ludźmi. Wszystko to przekłada się na zdrowe społeczeństwo. Stąd aktywność fizyczna zajmuje naczelne miejsce w celach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2007-2015, a wszelkie działania zmierzające do jej zintensyfikowania w społeczeństwie mają ogromne znaczenie. Przedstawione w poszczególnych rozdziałach prace starają się wykazać dobroczynny wpływ aktywności fizycznej, niezbędnej dla rozwoju fizycznego dzieci i młodzieży, dla utrzymania dobrej kondycji osób dorosłych oraz podniesienia jakości życia osób starszych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.7193.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8082.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Tyt. oryg.: "The psychology of eating : from healthy to disordered behavior" 2010.
Bibliogr. s. 293-348. Indeksy.
Napisana żywym i przystępnym językiem książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących zachowań związanych z jedzeniem. Chociaż w analizie tej rozległej dziedziny autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, to kładzie nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się, ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenie, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14028 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11235.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12316.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliogr. s. 170-191. Indeks.
Monografia koncentruje się na uwarunkowaniach zachowań zdrowotnych podejmowanych przez młodzież w ujęciu podmiotowych i rodzinnych wyznaczników tych zachowań. W monografii dokonano przeglądu kluczowych koncepcji wyjaśniających zachowania związane ze zdrowiem, przedstawiono uwarunkowania zachowań zdrowotnych oraz zaprezentowano wyniki badań. Integralną częścią publikacji jest propozycja założeń programu profilaktycznego, opracowanego na bazie uzyskanych wyników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11260 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12352.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19074.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19073.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zdrowie Publiczne jest dziedziną interdyscyplinarną skupiającą zagadnienia zarówno z zakresu medycyny, ekonomii, prawa, zarządzania, jak i socjologii oraz psychologii. W podręczniku omówiono zagadnienia z różnych obszarów zdrowia publicznego. Koncentrują się one wokół: koncepcji zdrowia w medycynie, polityki zdrowotnej, współczesnych zagrożeń zdrowia jednostki i rodziny, profilaktyki zdrowotnej w Polsce i w krajach europejskich, profilaktyki chorób społecznych i cywilizacyjnych, zagrożeń zdrowia psychicznego, opieki medycznej nad młodzieżą szkolną, promocji zdrowia, systemów informacyjnych w zdrowiu publicznym, uregulowań prawnych. Podręcznik dostosowany jest do aktualnych programów kształcenia studentów kierunków medycznych i nauk o zdrowiu. Rozdziały poprzedzone są celami kształcenia i zakończone pytaniami, które mogą być pomocne w utrwaleniu treści.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14042 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14041.XVIII.12 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14904.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie publiczne / redakcja naukowa Teresa Bernadetta Kulik, Anna Pacian. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 395 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach.
Zdrowie Publiczne jest dziedziną interdyscyplinarną skupiającą zagadnienia zarówno z zakresu medycyny, ekonomii, prawa, zarządzania, jak i socjologii oraz psychologii. W podręczniku omówiono zagadnienia z różnych obszarów zdrowia publicznego. Koncentrują się one wokół: koncepcji zdrowia w medycynie, polityki zdrowotnej, współczesnych zagrożeń zdrowia jednostki i rodziny, profilaktyki zdrowotnej w Polsce i w krajach europejskich, profilaktyki chorób społecznych i cywilizacyjnych, zagrożeń zdrowia psychicznego, opieki medycznej nad młodzieżą szkolną, promocji zdrowia, systemów informacyjnych w zdrowiu publicznym, uregulowań prawnych. Podręcznik dostosowany jest do aktualnych programów kształcenia studentów kierunków medycznych i nauk o zdrowiu. Rozdziały poprzedzone są celami kształcenia i zakończone pytaniami, które mogą być pomocne w utrwaleniu treści.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.674.XVIII.12 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.673.XVIII.12 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej