Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Dostępność
tylko na miejscu
(7)
dostępne
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(7)
Autor
Kowal Krystyna
(4)
Libudzisz Zdzisława
(4)
Żakowska Zofia
(4)
Adamiec Janusz
(1)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Baj Jadwiga (1951- )
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Bemowska Olga
(1)
Dmuchowski Wojciech (1949- )
(1)
Gworek Barbara (1951- )
(1)
Koprowska Karolina
(1)
Kwaśna Hanna
(1)
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(1)
Salyers Abigail A. (1942- )
(1)
Szkoda Józef
(1)
Whitt Dixie D
(1)
Wrzosek-Jakubowska Justyna
(1)
Żarski Tadeusz P
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(2)
Mikrobiologia przemysłowa
(2)
MIKROBIOLOGIA
(1)
Mikrobiologia
(1)
RTĘĆ
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Podręczniki akademickie
(3)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
mikrobiologia
(4)
mikroorganizmy
(4)
bakterie
(3)
biotechnologia
(3)
mikroorganizm
(3)
wirus
(3)
drobnoustroje
(2)
higiena produkcji
(2)
choroby zakaźne
(1)
drożdżaki
(1)
fermentacja
(1)
genetyka
(1)
grzyby
(1)
higiena
(1)
infekcja
(1)
inżynieria genetyczna
(1)
laboratorium mikrobiologiczne
(1)
mikrobilogia żywności
(1)
mikrobiologia żywności
(1)
mikroskopia
(1)
ochrona środowiska
(1)
organizmy jądrowe
(1)
pierwotniaki
(1)
przeciwciała
(1)
przemysł
(1)
rośliny
(1)
rtęć
(1)
szczepionka
(1)
wirusy
(1)
zanieczyszczenie środowiska
(1)
zwierzęta
(1)
środowisko naturalne
(1)
żywność
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 339-341. Indeks.
Książka skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14719.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności. Część III dotyczy higieny produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14729.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Microbiology : diversity, disease, and the environment, 2001.
Bibliogr. Indeks.
Doskonały podręcznik z mikrobiologii - nauki, która ukształtowała i kształtuje współczesny świat. Nietypowy sposób przedstawiania wiedzy mikrobiologicznej powoduje, że jest to pozycja unikatowa, która uzmysławia znaczenie bakterii dla istnienia wyższych form życia i dla kształtowania środowiska człowieka. Książka obejmuje: większość zagadnień mikrobiologii ogólnej; elementy mikrobiologii lekarskiej; elementy mikrobiologii weterynaryjnej; zagadnienia mikrobiologii środowiskowej. Podręcznik składa się z 4 działów. Dział 1 opisuje pochodzenie mikroorganizmów, zróżnicowanie, siedlisko, budowę komórkową, możliwość identyfikacji oraz ich genetykę. Dział 2 poświęcony jest współżyciu bakterii i człowieka. Dział 3 dotyczy zaburzeń równowagi między zespołami drobnoustrojów a organizmem człowieka. Dział 4 opisuje mikroorganizmy w środowisku oraz możliwości ich wykorzystania w biotechnologii. Każdy rozdział zawiera: główną treść, skrót informacji, wykaz najważniejszych terminów, zestaw pytań, do których odpowiedzi umieszczono na końcu książki. Podręcznik doskonale zilustrowany, z wieloma informacjami o charakterze anegdotycznym oraz przykładami przykuwającymi uwagę. Przedstawia niezbędną wiedzę, wykazuje znaczenie bakterii dla istnienia wyższych form życia i dla kształtowania środowiska człowieka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14739.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 339-341. Indeks.
Tom 2 składa się z 4 części. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21580.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21579.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 339-341. Indeks.
Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21578.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21577.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Rtęć jest typowym ksenobiotykiem, co oznacza, że nie pełni żadnej funkcji metabolicznej w organizamach żywych. Wykazuje natomiast silne właściwości toksyczne w stosunku do człowieka i zwierząt. Również dla roślin rtęć jest jednym z najbardziej toksycznych metali. Do roślin najsilniej reagujących na nadmiar rtęci należą m.in. buraki cukrowe, kukurydza i róże.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16218.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia rolnicza / Hanna Kwaśna. - Wydanie 2. poprawione i uzupełnione. - Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, copyright 2014. - 390 stron : ilustracje ; 24 cm.
Poprzednie wydanie pod tytułem : Mikrobiologia dla studentów uczelni rolniczych.
Bibliografia strony: 385-388.
Mikrobiologia rolnicza zawiera podstawowe wiadomości z mikrobiologii ogólnej i rolniczej. Ma na celu przybliżenie najważniejszych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku naturalnym. Mikroorganizmy zaprezentowane są w nowym ujęciu taksonomicznym. W podręczniku przedstawiono ogólną charakterystykę głównych grup mikroorganizmów, energetyczne podstawy ich funkcjonowania w środowisku, metabolizm oraz różne formy aktywności biochemicznej, elementy genetyki i niektóre techniki inżynierii genetycznej oraz podstawowe metody badawcze stosowane w mikrobiologii. Omówiono również zmiany wywoływane przez mikroorganizmy w środowisku oraz wzajemne relacje między mikroorganizmami, a także zależności między mikroorganizmami a roślinami i zwierzętami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19605.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19604.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej