Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(16)
Forma i typ
Książki
(15)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(21)
tylko na miejscu
(13)
wypożyczone
(5)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(11)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(13)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(13)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(1)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(1)
Autor
Barker Helen M
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Payne Anne
(2)
Fibak Jan (1924-2000)
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Jankowski Michał (chirurg)
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kaczmarczyk Piotr
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Książyk Janusz Benedykt
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Owczuk Radosław
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pisarska Magdalena
(1)
Puto Grażyna
(1)
Rzepa Anna (lekarz)
(1)
Singer Pierre
(1)
Sobocki Jacek (1973- )
(1)
Spodaryk Mikołaj
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Szczepanek Kinga
(1)
Szczerbińska Katarzyna (medycyna)
(1)
Szopiński Jacek
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Lekarze
(4)
Szkoły wyższe
(2)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy
(1)
Geriatrzy
(1)
Onkolodzy
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Pracownicy służby zdrowia
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Leczenie żywieniowe
(8)
Dietetyka
(5)
Leczenie dietą
(4)
Zdrowe odżywianie
(3)
Nowotwór
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Anestezjologia
(1)
CHIRURGIA
(1)
Chirurgia
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chorzy
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta płodności
(1)
Dzieci
(1)
Intensywna terapia
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie szpitalne
(1)
Niedożywienie
(1)
Niepłodność
(1)
Noworodek
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Odżywianie
(1)
Opieka długoterminowa
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Postępowanie okołooperacyjne
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Prawa pacjenta
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Płodność
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Znieczulenie
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywność
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(8)
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Praca zbiorowa
(1)
Wytyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(14)
Słowo kluczowe
leczenie żywieniowe
(16)
żywienie
(5)
żywienie pozajelitowe
(5)
cukrzyca
(4)
HIV
(3)
dieta
(3)
dietetyka
(3)
żywienie dojelitowe
(3)
choroby wątroby
(2)
niedożywienie
(2)
odżywianie
(2)
opieka paliatywna
(2)
osoby starsze
(2)
otyłość
(2)
przewód pokarmowy
(2)
resuscytacja
(2)
szpital
(2)
udar mózgu
(2)
układ krążenia
(2)
węglowodany
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
anestetyki
(1)
anestezjologia
(1)
antyseptyka
(1)
aseptyka
(1)
białka
(1)
blok operacyjny
(1)
ból pooperacyjny
(1)
chirurgia
(1)
chirurgia dziecięca
(1)
chirurgia urazowa
(1)
choroby naczyniowe
(1)
choroby odbytu
(1)
choroby układu krążenia
(1)
ciąża
(1)
cukrzyca ciężarnych
(1)
dezynfekcja
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
dom
(1)
dzieci
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
endoskopia
(1)
geriatria
(1)
gospodarka kwasowo-zasadowa
(1)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(1)
gruczoł sutkowy
(1)
gruczoły wydzielania wewnętrznego
(1)
insulinooporność
(1)
intensywna terapia
(1)
kardiochirurgia
(1)
klatka piersiowa
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
kobiety
(1)
krew
(1)
laparoskopia
(1)
leczenie
(1)
leczenie farmakologiczne
(1)
leczenie krwią
(1)
młodzież
(1)
neurotraumatologia
(1)
niemowlę
(1)
niepłodność
(1)
niewydolność nerek
(1)
niewydolność wątroby
(1)
nowotwory
(1)
nowotwór
(1)
obrzęk mózgu
(1)
odmrożenia
(1)
oparzenia
(1)
opieka długoterminowa
(1)
powikłania
(1)
problem żywnieniowy
(1)
programowanie żywieniowe
(1)
przepuklina brzuszna
(1)
przeszczep narządów
(1)
psychodietetyka
(1)
rana
(1)
rehabilitacja medyczna
(1)
sedacja
(1)
skręcenie stawu
(1)
składniki mineralne
(1)
system ochrony zdrowia
(1)
tkanka miękka
(1)
tłuszcze
(1)
układ moczowo-płciowy
(1)
układ trawienny
(1)
witaminy
(1)
wstrząs
(1)
zabieg chirurgiczny
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zakażenia szpitalne
(1)
zakrzepica żylna
(1)
zapalenie trzustki
(1)
zapotrzebowanie energetyczne
(1)
znieczulenie ogólne
(1)
znieczulenie podpajęczynówkowe
(1)
znieczulenie zewnątrzoponowe
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(World Review of Nutrition and Dietetics ; 105)
Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia przy pracach. Indeksy.
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i przewlekłą, często po wielu zabiegach operacyjnych. Mimo tego, dzięki nowym osiągnięciom naukowym, zaangażowaniu w proces terapeutyczny systemów komputerowych i zaawansowanych technologii udaje się jednak stale poprawiać ich wyniki leczenia. Gigantyczny postęp dotyczy również leczenia żywieniowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18320.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20580.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20579.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia
Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.88.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy leczenia żywieniowego / Mikołaj Spodaryk. - Wydanie I. - Kraków : Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, 2019. - 249 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 247-249.
Książka jest pierwszą, od bardzo wielu lat, publikacją na temat żywienia klinicznego, która ukazuje się na polskim rynku. W dodatku jest jedną z, naprawdę niewielu publikacji na ten temat i to nawet biorąc pod uwagę publikacje zagraniczne. Autor: prof. Mikołaj Spodaryk (pediatra) jest stuprocentowym autorytetem w dziedzinie żywienia klinicznego, zarówno z naukowego (liczne publikacje naukowe), jak i zawodowego (wieloletnia praktyka kliniczna z najciężej chorymi dziećmi i dorosłymi) punktu widzenia. Profesor Mikołaj Spodaryk jest ponadto wybitnym Nauczycielem, wychował wiele pokoleń Żywieniowców, którzy stosowali zdobytą wiedzę dla ratowania zdrowia i życia ludzi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17895 [Magazyn 1], P.17894 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19300.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19299.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Chirurga Onkologa ; T. 15)
Bibliografia przy rozdziałach.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22102.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22101.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biały głód / dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2020. - IX, [3], 130 stron : fotografie, ilustracje, portrety, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 128-130.
Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk, autor książki zatytułowanej Biały głód, podejmuje niezwykle ważną tematykę dotyczącą niedożywienia i żywienia pacjentów w szpitalach. Prawidłowo ordynowane i planowane zgodnie z wymogami leczenia żywienie przyspiesza rekonwalescencję pacjentów. W swojej książce autor pisze także o kluczowym znaczeniu skutecznej opieki żywieniowej, w tym współpracy specjalistów z różnych zawodów medycznych, dla zdrowia pacjenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22010.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22009.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
W publikacji Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 uwzględniono: szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków, kluczowe pojęcia i definicje, formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18445.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21072.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla płodności / Sylwia Leszczyńska. - Wydanie II uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 304 strony : ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony wydawcy.
Rok wydania na podstawie internetowej strony wydawcy. Na stronie tytułowej i okładce: Kompendium wiedzy, sprawdzone przepisy, porady specjalistów.
Bibliografia na stronach 297-304.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22049.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22048.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21732.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21731.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opieka długoterminowa w geriatrii / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Katarzyna Szczerbińska, dr n. med. Grażyna Puto. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 585, [1] strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Pierwsza na rynku wydawniczym publikacja łącząca tematykę opieki długoterminowej i geriatrycznej. Autorzy, znani i cenieni specjaliści, zwracają uwagę na odrębności postępowania u osób starszych objętych tą formą opieki w zakresie funkcjonowania fizycznego i psychicznego. Podkreślają jak istotna jest praca zespołowa integrująca różne formy opieki (wielodyscyplinarność), dzięki czemu można dostrzec złożone potrzeby pacjentów, a także ich opiekunów. Podręcznik adresowany jest do szerokiego grona odbiorców: pielęgniarek, opiekunów, lekarzy, a także innych specjalistów zajmujących się przewlekle chorymi osobami w ramach domowej opieki długoterminowej oraz w placówkach opiekuńczych, tj. w zakładach opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i domach opieki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18666.XVIII.1.11 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22529.XVIII.1.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22528.XVIII.1.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie I, 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVII, [1], 363 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18600.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22027.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1177.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18621.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2013. - XII, 323 s. : il. ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2017. - XII, 323 strony: ilustracje ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18438.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18437.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Anestezjologia i intensywna terapia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Radosław Owczuk. - Wydanie I - 4 dodruk poprawiony. - Warszawa : PZWL, 2021. - X, [2], 693 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Indeks.
Długo oczekiwany podręcznik z anestezjologii i intensywnej terapii przygotowany przez autorów z różnych ośrodków akademickich w kraju. Opisuje najważniejsze tematy z tej dziedziny medycyny – w tym zagadnienia obowiązujące do PES. Autorzy omawiają najnowsze wiadomości i wytyczne z anestezjologii i intensywnej terapii wraz z praktycznymi wskazówkami i uwagami. To wiarygodne źródło wiedzy dla młodych adeptów medycyny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18266.XVIII.1.3 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20391.XVIII.1.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20390.XVIII.1.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Podręcznik ten przedstawia aktualny stan szeroko rozumianej nauki i techniki chirurgicznej. Przystępny układ tekstu, dydaktycznie nakreślone ryciny, schematy i tabele ułatwiają zrozumienie i zapamiętanie przedstawionych zagadnień. Szerzej opisano częste choroby, a krótko wspomniano o rzadko występujących schorzeniach. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów przygotowujących się do egzaminu z chirurgii. Zawiera również wiadomości niezbędne dla lekarzy zdających egzaminy z chirurgii dziecięcej, urologii i neurotraumatologii. Endokrynolodzy, onkolodzy i wszyscy lekarze współpracujący z oddziałem lub kliniką chirurgiczną znajdą tu wiele cennych wskazówek. Z podręcznika skorzystają też lekarze specjalizujący się w chirurgii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.401 [Magazyn 1] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej