Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(4)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Autor
Binnebesel Józef (1967- )
(1)
Bohdan Zbigniew
(1)
Borkowska Anna
(1)
Błaszczyna Natasza
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czupryniak Aneta
(1)
Damps-Konstańska Iwona
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Franek Edward (1964- )
(1)
Gawrońska Magdalena
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Hansdorfer-Korzon Rita
(1)
Irla Katarzyna
(1)
Jankowska Barbara
(1)
Klimont Liliana
(1)
Kokot Franciszek (1929-2021)
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Krakowiak Piotr
(1)
Krzemińska Sylwia
(1)
Krzyżanowski Dominik
(1)
Król Beata
(1)
Kuczera Marian
(1)
Kulka-Dolecka Anna
(1)
Leach Oliver
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Mikolik Halina
(1)
Mitek Marta
(1)
Modlińska Agnieszka
(1)
Nowicki Michał (1963- )
(1)
Paczkowska Agnieszka
(1)
Pawłowska Iga
(1)
Pluta Janusz Józef (1946- )
(1)
Rogiewicz Maria
(1)
Rolniczak Agnieszka
(1)
Rutter Paul
(1)
Starkel Ewa
(1)
Stencel Małgorzata
(1)
Stolarczyk Alicja
(1)
Sul-Antoszewska Beata
(1)
Van Boxel Gijsbert I. (1979- )
(1)
Wencka Barbara
(1)
Wereda Andrzej
(1)
Wojciechowska Anna
(1)
Zagrodnik Maria ( -2012)
(1)
Śniechowska-Krzyżanowska Ewa
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Żywność
(2)
APTEKARSTWO
(1)
Białka
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
DIAGNOSTYKA RÓŻNICOWA
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
FARMACEUCI
(1)
Gastronomia
(1)
Hospitalizacja domowa
(1)
LECZENIE
(1)
LEKI
(1)
Margaryna
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Owoce
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Rośliny
(1)
Surowce roślinne
(1)
Technologia żywności
(1)
Towaroznawstwo
(1)
WYWIAD LEKARSKI
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zboże
(1)
Żelatyna
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
PODRĘCZNIKI
(1)
Poradniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Słowo kluczowe
kaszel
(3)
ból głowy
(2)
duszność
(2)
kasze
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
pieczywo
(2)
wymioty
(2)
atopowe zapalenie skóry
(1)
badanie przedmiotowe
(1)
bezsenność
(1)
białkomocz
(1)
biegunka
(1)
ból
(1)
ból brzucha
(1)
ból gardła
(1)
choroba lokomocyjna
(1)
choroby dziecięce
(1)
choroby oka
(1)
choroby powiek
(1)
choroby stawów
(1)
choroby układu oddechowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
choroby uszu
(1)
choroby wewnętrzne
(1)
choroby zakaźne
(1)
dermatologia
(1)
diagnostyka różnicowa
(1)
dokumentacja medyczna
(1)
dyspepsja
(1)
dziecko przewlekle chore
(1)
farmaceuta
(1)
farmacja
(1)
farmakoterapia
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
fizjoterapia
(1)
gorączka
(1)
grzybica skóry
(1)
hemoroidy
(1)
hospicjum
(1)
jakość życia
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
kołatanie serca
(1)
krwiomocz
(1)
krwioplucie
(1)
leki
(1)
majonezy
(1)
margaryny
(1)
nadciśnienie tętnicze
(1)
napoje
(1)
nasiona
(1)
niedokrwistość
(1)
niedożywienie
(1)
nieżyt nosa
(1)
nudności
(1)
odleżyny
(1)
oleje jadalne
(1)
opieka domowa
(1)
opieka duchowo-religijna
(1)
opieka paliatywna
(1)
owoce
(1)
pielęgnacja
(1)
pomoc psychopedagogiczna
(1)
pomoc socjalna
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
przeziębienie
(1)
psychologia
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
soki
(1)
stomia
(1)
suche oko
(1)
surowce oleiste
(1)
szczepienia ochronne
(1)
trądzik
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
uraz tkanek miękkich
(1)
utrata masy ciała
(1)
utrata przytomności
(1)
warzywa
(1)
wolontariat
(1)
wsparcie społeczne
(1)
wysypka
(1)
zaburzenia czynności jelit
(1)
zaburzenia równowagi
(1)
zapalenie pęcherza
(1)
zapalenie skóry
(1)
zapalenie ucha
(1)
zaparcie
(1)
zawroty głowy
(1)
zespół jelita nadwrażliwego
(1)
zespół napięcia przedmiesiączkowego
(1)
zmiany skórne
(1)
łojotokowe zapalenie skóry
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
DVD
W koszyku
(Biblioteka Fundacji Hospicyjnej ; 12)
Bibliogr. przy rozdz.
Do książki dołączona jest płyta DVD (Przewlekle chore dziecko w domu : pielęgnacja i towarzyszenie) o tej samej sygnaturze.
Publikacja jest poradnikiem ukazującym przewlekłą chorobę dziecka w możliwie najszerszym spektrum. Obok praktycznych wskazówek, dotyczących pielęgnacji, rehabilitacji lub żywienia, czytelnik znajdzie tu również teksty poruszające aspekty psychologiczne, duchowo-religijne czy socjalno-bytowe, niezwykle ważne w ogarnięciu całości problemu. Obecność takich tematów jak edukacja, zdrowe rodzeństwo, śmierć, żałoba, wreszcie rola wolontariatu, daje pełen obraz książki, której celem jest dostarczenie wszechstronnej wiedzy rodzicom i opiekunom chorego przewlekle dziecka. Mamy nadzieję, że ten cel udało nam się zrealizować. Do książki dołączona jest płyta DVD wraz z filmem instruktażowym do poszczególnych rozdziałów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18056.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18055.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Crash Course)
Na stronie tytułowej także nazwy autorów poprzednich wydań. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia, netografia przy niektórych rozdziałach. Indeks.
Ponad 400 rycin, tabel i ramek prezentujących praktyczne informacje kliniczne ułatwia przyswajanie wiedzy ; Przejrzyste i przystępne ujęcie przedstawianych tematów sprawia, że nauka staje się prosta ; Autorzy – młodzi lekarze praktycy – przekazują studentom swoją wiedzę, rozumiejąc warunki stresu przed egzaminem ; Zestawienia porad i wskazówek skutecznie pomagają zapamiętać przydatne informacje ; Zwięzłe przedstawienie omawianych zagadnień sprzyja koncentracji na najważniejszych aspektach i efektywnemu wykorzystaniu czasu przed egzaminem ; Uaktualniona część sprawdzająca wiedzę pozwala zweryfikować przyswojony materiał i wyposaża w umiejętności niezbędne podczas egzaminów
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18722.XVIII.1.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 22882.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 22881.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
S. przytyt. wyd. oryg.
Tyt. oryg.: Community pharmacy, 2nd ed. 2009.
Na s. red.: częśc. wykorzystane zostały teksty z 1 wyd. pol.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem publikacji jest dostarczenie farmaceutom wiedzy, w jaki sposób na podstawie informacji uzyskanych od pacjentów różnicować objawy choroby oraz polecić leki dostępne bez recepty. Książka ta umożliwia również rozpoznanie czynników wskazujących na konieczność kierowania pacjenta do lekarza. Ważną częścia tego podręcznika są pytania kontrolne i opisy przypadków pozwalające czytelnikowi ocenić wiadomości, które zdobył po jego przeczytaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13657.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14675.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej