Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(5)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Autor
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pokrzywa Piotr
(1)
Potocki Artur (chemia)
(1)
Seweryn Michał
(1)
Sikora Tadeusz (1950- )
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Tyburski Józef
(1)
Zając Joanna (dietetyka)
(1)
Żakowska-Biemans Sylwia
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(2)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Żywność
(2)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
INNOWACJE
(1)
Jakość żywności
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(1)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(1)
RYNEK
(1)
Toksykologia
(1)
WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
jakość żywności
(5)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
Polska
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
grzyby
(1)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(1)
polityka ekologiczna
(1)
polityka innowacyjna
(1)
produkcja żywnościowa
(1)
produkty spożywcze
(1)
rolnictwo ekologiczne
(1)
turystyka
(1)
ustawodawstwo żywnościowe
(1)
zanieczyszczenie żywności
(1)
zarządzanie jakością
(1)
żywność
(1)
żywność ekologiczna
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia strony 310-328.
Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17291 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17531.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera omówienie funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego, wyjaśnia jego logikę, wskazuje na powiązania z przyrodą, ochroną środowiska, bioróżnorodnością, zdrowiem konsumentów. Dążąc do zachowania zwięzłej formy ograniczono się do podania przykładów, odstępując od omawiania wielu szczegółów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7593 [Magazyn 1], P.7592 [Magazyn 1], 7874.XVII.5 [Magazyn 1], P.7594 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7044.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7873.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie / red. nacz. Marian Podstawka)
Niniejszy, drugi numer Zeszytów poświęcony został wybranym politykom gospodarczym, w których rola organizacji wspólnotowych jest różna, ale do których można odnieść określenie, że są to w jakimś stopniu polityki wspólnotowe. W części pierwszej Zeszytów znalazły się opracowania przedstawiające ogólne wyzwania rozwojowe w kontekście wybranych polityk wspólnotowych w tym polityki gospodarczo-walutowej, wspólnej polityki rolnej. W części drugiej zamieszczono prace poświęcone problematyce innowacji i innowacyjności powiązanej z funkcjonowaniem rolnictwa i prowadzeniem wspólnej polityki rolnej. Część trzecia zawiera opracowania dotyczące specyficznych sektorów gospodarek takich jak wytwarzanie i udostępnianie energii ze źródeł rolniczych czy naturalnych, działalność agroturystyczna i turystyka na obszarach wiejskich czy polityka ekologiczna, programy agrośrodowiskowe, a także polityka rybacka i zarządzanie rybołóstwem w Polsce. W części czwartej zamieszczono prace przedstawiające politykę wspierania przedsiębiorczości zwłaszcza w kontekście wielofunkcyjności rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10487.XII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18610.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22096.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22095.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej