Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
dostępne
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(1)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Autor
Kowal Krystyna
(2)
Libudzisz Zdzisława
(2)
Żakowska Zofia
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(1)
Mikrobiologia przemysłowa
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Słowo kluczowe
higiena produkcji
(2)
bakterie
(1)
biotechnologia
(1)
drożdżaki
(1)
mikrobilogia żywności
(1)
mikrobiologia
(1)
mikrobiologia żywności
(1)
mikroorganizm
(1)
mikroorganizmy
(1)
mikroskopia
(1)
wirus
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 339-341. Indeks.
Tom 2 składa się z 4 części. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21580.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21579.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 339-341. Indeks.
Książka skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14719.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej