Form of Work
Książki
(10)
Status
available
(10)
only on-site
(9)
Branch
Magazyny
(4)
Wypożyczalnie
(6)
Czytelnie
(9)
Author
Borowski Jerzy (1929- )
(2)
Zaremba Maria Lucyna (1942- )
(2)
Ala'Aldeen Dlawer (1960- )
(1)
Balcerczak Ewa
(1)
Bałazy Stanisław (1937- )
(1)
Bemowska Olga
(1)
Berg Linda R
(1)
Bilińska Barbara (1949- )
(1)
Boswell Tim
(1)
Dmuchowski Wojciech (1949- )
(1)
Gospodarek Eugenia
(1)
Graeme-Cook K
(1)
Gworek Barbara (1951- )
(1)
Irving William
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Killington R
(1)
Koprowska Karolina
(1)
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(1)
Martin Diana W
(1)
Mikucka Agnieszka (nauki medyczne)
(1)
Nicklin J
(1)
Różalski Antoni (1952- )
(1)
Solomon Eldra Pearl
(1)
Sosnowska Danuta (1958- )
(1)
Szewczyk Eligia
(1)
Szkoda Józef
(1)
Tomalak Marek
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Wrzosek-Jakubowska Justyna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Żarski Tadeusz P
(1)
Year
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(5)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(10)
Language
Polish
(10)
Subject
MIKROBIOLOGIA LEKARSKA
(3)
BIOLOGIA
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mikrobiologia lekarska
(1)
Ochrona roślin
(1)
Organizmy pożyteczne
(1)
RTĘĆ
(1)
Rośliny jadalne
(1)
Surowce roślinne
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
Podręcznik
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Kulinaria
(1)
10 results Filter
Book
In basket
Mikrobiologia / J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R. Killington ; przekład zbiorowy pod red. Zdzisław Markiewicz. - Wydanie 2 poprawione i unowocześnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. - IX, 378 s. : il. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
Słowo kluczowe: mikrobiologia ; bakterie ; grzyby ; wirusy
Tytuł oryginalny : "Instant notes in microbiology" 2000.
Bibliografia strony 355-357.
Krótkie wykłady MIKROBIOLOGIA wydanie drugie - to zwięzły, jednocześnie wyczerpujący podręcznik mikrobiologii dla studentów. Zawiera najważniejsze informacje dotyczące omawianej dziedziny wiedzy. Pomaga utrwalić materiał oraz służy do szybkiej powtórki. Podręcznik ten został poprawiony i uzupełniony o nowe dane uzyskane w tej szybko rozwijającej się dziedzinie nauki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.6731 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Rtęć jest typowym ksenobiotykiem, co oznacza, że nie pełni żadnej funkcji metabolicznej w organizamach żywych. Wykazuje natomiast silne właściwości toksyczne w stosunku do człowieka i zwierząt. Również dla roślin rtęć jest jednym z najbardziej toksycznych metali. Do roślin najsilniej reagujących na nadmiar rtęci należą m.in. buraki cukrowe, kukurydza i róże.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16218.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Na okł. i s. red.: Sympozjum organizowane pod patronatem Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów.
Miejsce wyd. i wyd. wg serwisu e-ISBN.
Celem Sympozjum było podsumowanie dotychczasowej wiedzy i przedstawienie najnowszych osiągnięć w badaniach z zakresu metagenomiki, mikrobiologii, oddziaływań pomiędzy mikro- i makroorganizmami w różnych środowiskach oraz ich znaczenia dla rozwoju rolnictwa i ochrony środowiska. Podczas sympozjum zostały zaprezentowane oraz przedyskutowanie wyniki badań metagenomicznych prowadzonych w różnych ośrodkach naukowych, w tym także postęp w wykorzystaniu nowoczesnych metod badawczych, m.in. do identyfikacji mikroorganizmów przy użyciu technik biologii molekularnej i biotechnologii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16791.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Krótkie Wykłady)
Indeks.
Kompendium wiedzy z zakresu mikrobiologii medycznej, zwanej także lekarską lub kliniczną. Obejmuje: podstawowe zagadnienia z zakresu patogenności bakterii, wirusów i prionów oraz mechanizmów odporności przeciwdrobnoustrojowej organizmu człowieka; najważniejsze patogeny człowieka (wirusy, bakterie, grzyby, pierwotniaki i robaki), w tym ich chorobotwórczość, diagnostykę laboratoryjną oraz epidemiologię, leczenie i zapobieganie chorobom wywołanym przez te drobnoustroje; podstawowe zasady diagnostyki bakteriologicznej i wirusologicznej, oznaczanie lekowrażliwości bakterii, przegląd leków przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych, zakażenia szpitalne, podstawowe zasady immunoprofilaktyki; przegląd chorób infekcyjnych skóry i tkanek miękkich, kości i szpiku, oka, układu oddechowego, pokarmowego (w tym zatrucia pokarmowe), nerwowego, moczowego i płciowego (w tym choroby przenoszone drogą płciową), zakażenia uogólnione u pacjentów z immunosupresją oraz kobiet ciężarnych i noworodków, z uwzględnieniem czynników etiologicznych, postaci klinicznych zakażeń, diagnostyki laboratoryjnej, leczenia i profilaktyki.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10959 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7089.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7936.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Mikrobiologia lekarska / Maria Lucyna Zaremba, Jerzy Borowski. - Wyd. 3 - 4 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2013. - 863, [1] s. : il. ; 24 cm.
Indeks.
W podręczniku przedstawiono dokonujące się zmiany w mikrobiologii lekarskiej, wynikające z postępu nauki lub też ze zmieniającej się sytuacji ekonomiczno-epidemiologicznej na świecie, a także w Polsce. W książce zostały omówione podstawowe informacje o strukturach i czynnościach życiowych drobnoustrojów. Wiele uwagi poświęcono takim zagadnieniom, jak m.in. chorobotwórczość drobnoustrojów, epidemiologia chorób zakaźnych (bakterie, wirusy, grzyby) i pasożytniczych (pierwotniaki, robaki) czy właściwe postępowanie lecznicze. Osobny rozdział poświęcono zakażeniom szpitalnym i pozaszpitalnym, gdzie zaprezentowano m.in. źródła i drogi przenoszenia bakterii i drobnoustrojów, a także ich kliniczne postacie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13823.XVIII.8 [Wypożyczalnia B], P.13822.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14787.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Mikrobiologia lekarska / Maria Lucyna Zaremba, Jerzy Borowski. - Wydanie III - 6 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 863, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Indeks.
W podręczniku przedstawiono dokonujące się zmiany w mikrobiologii lekarskiej, wynikające z postępu nauki lub też ze zmieniającej się sytuacji ekonomiczno-epidemiologicznej na świecie, a także w Polsce. W książce zostały omówione podstawowe informacje o strukturach i czynnościach życiowych drobnoustrojów. Wiele uwagi poświęcono takim zagadnieniom, jak m.in. chorobotwórczość drobnoustrojów, epidemiologia chorób zakaźnych (bakterie, wirusy, grzyby) i pasożytniczych (pierwotniaki, robaki) czy właściwe postępowanie lecznicze. Osobny rozdział poświęcono zakażeniom szpitalnym i pozaszpitalnym, gdzie zaprezentowano m.in. źródła i drogi przenoszenia bakterii i drobnoustrojów, a także ich kliniczne postacie.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17827 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19178.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19177.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Niniejsze opracowanie nie jest pierwszym, ale na pewno jest najobszerniejszym i omawiającym największą liczbę gatunków i czynników biologicznego zwalczania w naszej literaturze fachowej. Na pewno nie są omówione wszystkie gatunki, bo jest ich zbyt wiele, ale już znajomość tych wyszczególnionych w opracowanym, pomoże rozpoznać następne, które możemy spotkać na polu uprawnym, sadzie czy w ogrodzie [Wstęp]
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18458.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21129.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21128.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
CD
In basket
Biologia / Eldra Pearl Solomon, Linda R. Berg, Diana W. Martin ; tł. Barbara Bilińska. - Wg 7 wyd. ameryk. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, cop. 2007. - XXXVII, [1], 1108, [99] s. : il. kolor. ; 29 cm + CD ROM.
Indeks.
Do książki dołączona jest płyta CD o tej samej sygnaturze.
Książka Biologia przedstawia przyrodę całej naszej planety na każdym poziomie organizacji: od atomu do biosfery. Wyjaśnia fascynujące sekrety żywych organizmów wedle najnowszego stanu wiedzy. Prostym, przystępnym językiem opisuje największe zawiłości biochemii, genetyki, fizjologii, cytologii i wielu innych nauk biologicznych. Na końcu każdej sekcji tematycznej umieszczone są Pytania kontrolne oparte na celach poznawczych, co pozwoli czytelnikom na sprawdzenie opanowania materiału przedstawionego w sekcji. Na końcu każdego rozdziału zamieszczone jest Streszczenie, po nim natomiast Test końcowy, obejmujący pytania i schematy do opisania, oraz Problemy do przemyślenia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8392.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Książka w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania w salonach kosmetycznych oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów. W książce przedstawiono, m.in.: rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii; zakażenia skóry i jej przydatków; drobnoustroje występujące w kosmetykach; działania prewencyjne w tym sterylizację, dezunfekcję, aspektykę i antysepktykę oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13824.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14788.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again