Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(68)
Forma i typ
Książki
(64)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje naukowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje fachowe
(6)
E-booki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(78)
tylko na miejscu
(54)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(37)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(47)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(54)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(3)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(3)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(13)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Rychlik Ewa
(4)
Wolnicka Katarzyna
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Sajór Iwona
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Ciechaniewicz Wiesława
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Magiera Leszek
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Walaszek Robert
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andruszko Robert
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bałanda-Bałdyga Agnieszka
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bień Agnieszka
(1)
Błoch Katarzyna (kosmetologia)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czekajło Anna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dudzińska Magdalena (neurolog)
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Godlewska Renata A
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gurowiec Piotr Jerzy
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Heller Marla
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kasprzak Wojciech
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kosmęda Aleksandra
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Lange Ewa
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Maffetone Philip (1951- )
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Marczyk Tomasz
(1)
Mazur Artur
(1)
Mańkowska Agata
(1)
McGregor Renee
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Mozrzymas Renata
(1)
Mościcki Krzysztof (tłumacz)
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nadolna Irena
(1)
Nikodemska El Tairy Hanna
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Oliwa Robert (anglista)
(1)
Pachocka Lucyna
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pazdej Piotr
(1)
Pitchford Paul
(1)
Przestrzelska Monika
(1)
Przygoda Beata
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rybak Anna
(1)
Rzadkowolska Katarzyna
(1)
Siwiński Wiesław (1934- )
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Socha Piotr (nauki medyczne)
(1)
Spisacka Stanisława (1951- )
(1)
Stolarczyk Anna (technolog żywności)
(1)
Szaraniec Aneta
(1)
Szpringer Monika (1966- )
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Trescott Mickey
(1)
Uchmanowicz Izabella
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wojtasik Anna (technolog żywności)
(1)
Wojtaś Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(39)
2000 - 2009
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(38)
Kraj wydania
Polska
(68)
Język
polski
(67)
angielski
(1)
Odbiorca
Dietetycy
(4)
Szkoły wyższe
(4)
Lekarze
(3)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Diabetolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Temat
Dietetyka
(15)
ODŻYWIANIE
(11)
Odżywianie
(11)
Zdrowe odżywianie
(10)
Leczenie dietą
(9)
Potrawy dietetyczne
(5)
Żywienie
(5)
Zdrowy styl życia
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
DIETETYKA
(3)
FIZYKOTERAPIA
(3)
Higiena
(3)
Nowotwór
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Żywność
(3)
Celiakia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Ciąża
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dzieci
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
Pielęgniarstwo
(2)
Położnictwo
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Starość
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
Układ trawienny
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania naukowe
(1)
CHOROBY
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby żołądka
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dwunastnica
(1)
Dziecko chore
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Enterostomia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gazy jelitowe
(1)
HOTELARSTWO
(1)
Jakość życia
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kinezjologia edukacyjna
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Ludzie starzy
(1)
Macierzyństwo
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Młodzież
(1)
NIEDOŻYWIENIE
(1)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(1)
Niepłodność
(1)
Nowotwory
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Odzywianie
(1)
Ortoreksja
(1)
Osteoporoza
(1)
Padaczka
(1)
Produkty bezglutenowe
(1)
Płodność
(1)
SPORT
(1)
Sportowcy
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
Stłuszczenie wątroby
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA
(1)
Trening wytrzymałościowy
(1)
Trzustka
(1)
Uczenie się
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wydolność fizyczna
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(12)
Podręcznik
(11)
Wydawnictwa popularne
(10)
Przepisy kulinarne
(5)
Monografia
(4)
Opracowanie
(3)
PODRĘCZNIKI
(3)
Książka kucharska
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Jadłospis
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(30)
Kulinaria
(4)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Słowo kluczowe
dieta
(61)
żywienie
(32)
otyłość
(8)
dietetyka
(7)
odżywianie
(7)
żywność
(7)
zdrowie
(6)
dzieci
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
składniki odżywcze
(5)
suplement diety
(5)
zaburzenia odżywiania
(5)
bulimia
(4)
ciąża
(4)
nutrigenetyka
(4)
odżywianie się
(4)
tłuszcze
(4)
witaminy
(4)
węglowodany
(4)
aktywność fizyczna
(3)
bezpieczeństwo
(3)
bioterroryzm
(3)
borowina
(3)
choroby
(3)
choroby przewlekłe
(3)
cukrzyca
(3)
dietoterapia
(3)
elektroterapia
(3)
epidemiologia
(3)
fizjoterapia
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie dietetyczne
(3)
leczenie żywieniowe
(3)
ludzie starzy
(3)
masaż
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
nowotwór
(3)
odnowa biologiczna
(3)
pielęgniarstwo
(3)
profilaktyka
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki pokarmowe
(3)
sport
(3)
stomia jelitowa
(3)
udar mózgu
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zatrucie pokarmowe
(3)
zdrowie publiczne
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
anoreksja
(2)
białka
(2)
białka pokarmowe
(2)
cewnikowanie
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
depresja
(2)
dermatologia
(2)
dieta eliminacyjna
(2)
dieta ketogenna
(2)
dietoprofilaktyka
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
fitness
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
magnetoterapia
(2)
młodzież
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
niemowlę
(2)
opatrunek
(2)
opieka paliatywna
(2)
osteoporoza
(2)
padaczka
(2)
parafina
(2)
pielęgnowanie pacjenta
(2)
pierwsza pomoc
(2)
podawanie leków
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promieniowanie podczerwone
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychologia odchudzania
(2)
samoopieka
(2)
sauna
(2)
składniki mineralne
(2)
stretching
(2)
uraz
(2)
usprawnianie pacjenta
(2)
68 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The autoimmune paleo cookbook : an allergen - free approach to managing chronic illness.
Bibliografia na stronie 340.
Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia, wypadanie włosów, bóle, stany zapalne i alergie, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie są często diagnozowane. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i Ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie. Dzięki tej książce przekonasz się, jaki dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo oraz to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit. Eksperci od zdrowego ożywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością czy dysbiozą. Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek! Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, sfermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona Cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22053.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22052.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 161 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Forma i typ
Gatunek
Słowo kluczowe: ludzie starzy żywienie dieta
Bibliografia strony 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17251 [Magazyn 1], P.17250 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 105.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17306.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17305.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 100-[101].
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby występuje nie tylko u osób dorosłych, lecz także - coraz częściej - u dzieci w wieku szkolnym. To pozornie niewinne schorzenie może prowadzić do marskości wątroby oraz do innych groźnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory złośliwe. W poradniku omówiono przyczyny rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby oraz jej objawy, leczenie i profilaktykę. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom dotyczącym stylu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej) i właściwego odżywiania. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17312.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17311.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 157 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 157.
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17328.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17327.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 130.
Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17334.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17333.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 184-[185].
Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Na jej powstawanie ogromny wpływ mają nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia. Autorzy omawiają sposoby leczenia cukrzycy, podkreślając znaczenie leczenia dietetycznego. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej - a więc czynników odgrywających decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17336.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17335.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 118.
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi:: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17316.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17315.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 146-147.
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17324.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17323.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 163-[164].
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D, ponieważ składniki te są niezbędne do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety - między innymi przykładowe, zbilansowane jadłospisy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17318.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17317.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaparcia : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 164 strony : rysunki ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 164.
Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne w pracy i życiu rodzinnym. nieprawidłowe żywienie oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, aby pozbyć się zaparć. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17320.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17319.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie chorych ze stomią : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 105, [2] strony ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona [107].
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu. Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki. Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17308.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17307.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Edukacja żywieniowa jest bardzo istotną kwestią a nawyki żywieniowe kształtowane są już w dzieciństwie. Dieta zawierająca mniej produktów odzwierzęcych, której podstawą są produkty roślinne jest odpowiednia zarówno dla naszego zdrowia jak i naszej planety. Jeżeli mamy wybór i zamiast wędlin czy parówek możemy podać naszym dzieciom hummus a zamiast kotleta schabowego kotleta z soczewicy, uczmy ich tego! To my tworzymy przyszłość nasza i naszych rodzin, a zamiana mięsa na roślinne alternatywy jeszcze nie była tak prosta w naszym kraju jak teraz. Ważna jest jedynie świadomość odpowiedniego komponowania i bilansowania posiłków. Książka powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako codzienny sposób odżywiania. Skorzystają z niej również osoby jedzące mięso, zmuszone do tego by ograniczyć jego spożycie. W Polsce brakuje oficjalnych zaleceń żywieniowych skierowanych do wegan i wegetarian, dlatego trudno jest w gąszczu internetowych informacji wyłuskać istotne i jednocześnie wiarygodne fakty. Dowiesz się z niej, jak prawidłowo bilansować dietę w czasie ciąży, okresu karmienia, dzieciństwa oraz jak przygotować codzienne menu dla całej rodziny, nawet jeżeli jedno z rodziców nie jest wege.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18826.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18825.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet. Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka przedstawia narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do zrównoważonego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22816.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22815.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 123.
Dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko oraz kawy i alkoholu. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne. Autorzy szeroko omawiają przyczyny choroby, opisują ich objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób cywilizacyjnych, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17326.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17325.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19228.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19227.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.442.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.441.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.443.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.440.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 114.
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17314.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17313.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie chorych z nowotworami : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Iwona Sajór. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 119, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 119-[120].
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17322.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17321.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej