Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(7)
Status
available
(8)
only on-site
(5)
unknown
(1)
Branch
Magazyny
(5)
Wypo┼╝yczalnie
(4)
Czytelnie
(5)
Author
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(2)
Hames B. D
(2)
Hooper N. M
(2)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(5)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Subject
Od┼╝ywianie
(3)
BIOCHEMIA
(2)
DIETETYKA
(2)
OD┼╗YWIANIE
(2)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
Fizjologia
(1)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(3)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
7 results Filter
Book
In basket
Biochemia / B. D. Hames, N. M. Hooper. - Wyd. 2 popr. i unowocze┼Ťnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. - XII, 491 s. : il. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7106.XVIII.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7950.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biochemia / B. D. Hames, N. M. Hooper. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004. - XII, 491 s. : rys. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
To zwi─Öz┼éy, jednocze┼Ťnie wyczerpuj─ůcy podr─Öcznik biochemii dla student├│w. Zawarte s─ů w nim wszystkie wa┼╝ne zagadnienia z dziedziny biochemii uj─Öte w idealnej formie, nadaj─ůcej si─Ö do szybkiej nauki i powt├│rek. Ksi─ů┼╝ka ta jest w du┼╝ym stopniu unowocze┼Ťniona wersja - bardzo dobrze przyj─Ötego, uwie┼äczonego powodzeniem - pierwszego wydania. Rozszerzona jest o ekspresj─Ö gen├│w i inne aktualne tematy oraz nowe ilustracje. Znakomita - podej┼Ťcie zupe┼énie inne ni┼╝ w wi─Ökszo┼Ťci podr─Öcznik├│w biochemii - o wiele nowocze┼Ťniejsza i bardziej przyswajalna Doskona┼éy podr─Öcznik dla pocz─ůtkuj─ůcych student├│w, obejmuj─ůcy wszystkie kluczowe zagadnienia biologii kom├│rki i genetyki molekularnej Idea i zakres ksi─ů┼╝ki Kr├│tkie wyk┼éady Biochemia s─ů bardzo nowoczesne. R├│┼╝ni si─Ö bardzo od tradycyjnych, obszernych podr─Öcznik├│w, prezentuj─ůcych rozleg┼éa wiedz─Ö, ale trudnych w czytaniu
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.3370 [Magazyn 1], P.3369 [Magazyn 1] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4199.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wp┼éywu ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia na zdrowie cz┼éowieka stawia ci─ůgle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualn─ů wiedz─Ö. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzuj─ůce pewne postawy i zachowania zwi─ůzane z oddzia┼éywaniem ┼╝ywno┼Ťci i wp┼éywaj─ůce na zdrowie cz┼éowieka. Zawiera ona najwa┼╝niejsze informacje dotycz─ůce sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci i ich wp┼éywu zar├│wno na kondycj─Ö fizyczn─ů, jak i psychiczn─ů cz┼éowieka. Wa┼╝nym elementem merytorycznym opracowania s─ů rozdzia┼éy dotycz─ůce racjonalnego od┼╝ywiania, stosunek do r├│┼╝nych diet (w tym wegetarianizmu), ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupe┼énieniem tych informacji jest charakterystyka antyod┼╝ywczych sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci oraz zalet konsumpcji owoc├│w i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 zmiemione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to seria podr─Öcznik├│w stanowi─ůcych wyczerpuj─ůce kompendia wiedzy z zakresu wsp├│┼éczesnej nauki o ┼╝ywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz histori─Ö jej rozwoju, fizjologi─Ö trawienia i przyswajania po┼╝ywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, sk┼éadniki pokarmowe oraz warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i bezpiecze┼ästwo produkt├│w spo┼╝ywczych, normy ┼╝ywieniowe i planowanie ┼╝ywienia oraz ocen─Ö sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak napisana, aby pom├│c Czytelnikowi: zdoby─ç podstawow─ů wiedz─Ö o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci oraz jej dotychczasowym rozwoju, w┼éa┼Ťciwie rozumie─ç potrzeby pokarmowe w┼éasnego organizmu i racjonalnie je zaspokaja─ç, nauczy─ç si─Ö, jak ┼╝ywi─ç innych i ocenia─ç efektywno┼Ť─ç tych dzia┼éa┼ä.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11491 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11490.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Magazyn 1
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17210, P.17209
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to seria podr─Öcznik├│w stanowi─ůcych wyczerpuj─ůce kompendia wiedzy z zakresu wsp├│┼éczesnej nauki o ┼╝ywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz histori─Ö jej rozwoju, fizjologi─Ö trawienia i przyswajania po┼╝ywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, sk┼éadniki pokarmowe oraz warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i bezpiecze┼ästwo produkt├│w spo┼╝ywczych, nowrmy ┼╝ywieniowe i planowanie ┼╝ywienia oraz ocen─Ö sposobu ┼╝ywienia i stanu odzywienia. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak napisana, aby pom├│c Czytelnikowi: zdoby─ç podstawow─ů wiedz─Ö o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci oraz jej dotychczasowym rozwoju, w┼éa┼Ťciwie rozumie─ç potrzeby pokarmowe w┼éasnego organizmu i racjonalnie je zaspokaja─ç, nauczy─ç si─Ö, jak ┼╝ywi─ç innych i ocenia─ç efektywno┼Ť─ç tych dzia┼éa┼ä.
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To ju┼╝ czwarte wydanie podr─Öcznika cenionego przez student├│w i adept├│w dietetyki za jasno┼Ť─ç wywodu, u┼éatwiaj─ůc─ů nauk─Ö, i wszechstronno┼Ť─ç. Zawiera on: ÔÇó om├│wienie podstaw ┼╝ywienia cz┼éowieka ÔÇô od znaczenia sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia zwi─ůzane z innowacjami w naukach biologicznych ÔÇó aktualn─ů klasyfikacj─Ö diet z ich szczeg├│┼éowymi charakterystykami ÔÇó om├│wienie zasad ┼╝ywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a tak┼╝e ┼╝ywienia dzieci zdrowych i chorych. Podr─Öcznik odpowiada obowi─ůzuj─ůcemu programowi nauczania. Zosta┼é zaktualizowany z uwzgl─Ödnieniem opinii czytelnik├│w i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4467 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.2327 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Ksi─ů┼╝ka jest dzie┼éem obejmuj─ůcym najbardziej aktualne normy ┼╝ywienia dla ludno┼Ťci Polski. Jest wynikiem bada┼ä i analiz zespo┼éu pracownik├│w Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia, popartych najnowszymi do┼Ťwiadczeniami i osi─ůgni─Öciami uczonych z ca┼éego ┼Ťwiata. Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z dw├│ch cz─Ö┼Ťci. Cz─Ö┼Ť─ç pierwsza jest w ca┼éo┼Ťci po┼Ťwi─Öcona podstawowym sk┼éadnikom pokarmowym oraz witaminom, sk┼éadnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W cz─Ö┼Ťci drugiej autorzy odnosz─ů si─Ö do nast─Öpuj─ůcych zagadnie┼ä:: zastosowanie norm w ocenie spo┼╝ycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy ┼╝ywienia w planowaniu spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci, normy na energi─Ö, rola ┼╝ywienia i aktywno┼Ťci fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlek┼éym, suplementy diety, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B], 11769.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Magazyn 1
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17198
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again