Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Dostępność
dostępne
(14)
tylko na miejscu
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(7)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(8)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(11)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Bartnik Ewa
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Golik Paweł
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Klimczyk Joanna
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kwapich Edyta
(1)
Mepham Ben (1940- )
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Siemiński Marek
(1)
Skulska Bogusława
(1)
Twardowski Tomasz
(1)
Wolanin-Jarosz Elżbieta
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(7)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Temat
DIETETYKA
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
ODŻYWIANIE
(2)
Odżywianie
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOETYKA
(1)
BIOTECHNOLOGIA
(1)
Dietetyka
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia
(1)
Higiena
(1)
INTEGRACJA GOSPODARCZA
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(1)
Żywność transgeniczna
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
żywność modyfikowana genetycznie
(11)
dieta
(3)
normy żywienia
(3)
żywienie
(3)
białka pokarmowe
(2)
biotechnologia
(2)
dietetyka
(2)
globalizacja
(2)
indeks glikemiczny
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
odżywianie się
(2)
organizm modyfikowany genetycznie
(2)
przemiana materii
(2)
składniki odżywcze
(2)
tłuszcze
(2)
witaminy
(2)
węglowodany
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
GMO
(1)
Unia Europejska
(1)
akulturacja
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
bezpieczeństwo środowiskowe
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
bieda
(1)
bioetyka
(1)
bogactwo
(1)
broń biologiczna
(1)
broń chemiczna
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
choroby bakteryjne
(1)
choroby pasożytnicze
(1)
choroby układu krążenia
(1)
choroby wirusowe
(1)
deontologia
(1)
doświadczenia na zwierzętach
(1)
długowieczność
(1)
edukacja międzykulturowa
(1)
etyka
(1)
innowacje
(1)
integracja europejska
(1)
inwestycje zagraniczne
(1)
inżynieria genetyczna
(1)
jakość produktu
(1)
klaster
(1)
klęska żywiołowa
(1)
konflikt ekologiczny
(1)
konkurencyjność
(1)
konsument
(1)
kontrola urodzeń
(1)
kontrola żywności
(1)
logistyka gospodarcza
(1)
macierz etyczna
(1)
marketing wewnętrzny
(1)
media masowe
(1)
migracje
(1)
mikroelementy
(1)
mobbing
(1)
nadwaga
(1)
nauki biologiczne
(1)
niedożywienie
(1)
nowa żywność
(1)
odżywianie
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
prasa
(1)
prawo naturalne
(1)
przedsiębiorstwo
(1)
przeludnienie
(1)
przepływ kapitału
(1)
rośliny genetycznie modyfikowane
(1)
rynek pracy
(1)
równowaga ekologiczna
(1)
składniki mineralne
(1)
sole mineralne
(1)
starzenie się
(1)
suplement diety
(1)
terroryzm
(1)
trzęsienie ziemi
(1)
turystyka
(1)
utylitaryzm
(1)
wartość odżywcza
(1)
wizerunek
(1)
wybuch wulkanu
(1)
zachowania konsumenckie
(1)
zasady etyczne
(1)
zmiany klimatu
(1)
znakowanie żywności
(1)
środowisko przyrodnicze
(1)
środowiskowe zagrożenia zdrowia
(1)
żywność
(1)
żywność wzbogacona
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Genetycznie modyfikowane organizmy budzą kontrowersje. W większości przypadków wynikają one z braku wiedzy o tym, jak powstają i czym się charakteryzują te organizmy. Celem autorów książki pt. „GMO w świetle najnowszych badań” było przybliżenie wiedzy na temat metod otrzymywania wprowadzanych cech/genów, oddziaływania na środowisko rolnicze, regulacji prawnych i odbioru społecznego, kontroli, a także nieporozumień związanych z badaniem genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów, roślin i zwierząt. Autorzy publikacji są specjalistami z zakresu problematyki GMO.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18134.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19978.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19977.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
Książka w przystępny sposób porusza zagadnienia współczesnej biotechnologii. Opracowanie ma formę krótkich pytań i generalnie prostych odpowiedzi, adresowanych do czytelnika, który do tej pory nie miał do czynienia z biotechnologią. Autorami zamieszczonych w książce pytań są konsumenci i dziennikarze, zaś odpowiedzi udzielają autorzy, zwolennicy biotechnologii. Książkę wyróżnia prosty język i używanie niespecjalistycznych wyrażeń.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7451 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8453.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Bibliogr., wykaz aktów prawnych przy pracach.
Książka koncentruje się na zagadnieniach bezpieczeństwa żywności w erze globalizacji. Odpowiada na pytania: jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w tym względzie?, jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego bezpieczeństwa?, jaka jest skala nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności?, jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11722.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12913.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Książka jest poświęcona konsumentowi, zachowaniom konsumenckim i ich przestrzennym zróżnicowaniom. W części teoretycznej została poruszona m.in. problematyka akulturacji, zachowań seniorów jako nabywców, konsumentów usług turystycznych oraz uwarunkowań decyzji zakupowych klientów. Część empiryczna dotyczy głównie badania opinii konsumentów w odniesieniu do żywności modyfikowanej genetycznie, wpływu jakości produktu na decyzje zakupowe, zachowań konsumentów na terenach przygranicznych oraz analizy dochodu jako czynnika warunkującego konsumpcję gospodarstw domowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13841.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Bioethics,
Indeksy.
Zagadnienia dotyczące bioetyki budzą w ostatnich latach coraz większe zainteresowanie opinii publicznej. Debata nad tymi zagadnieniami obejmuje tematy związane z modyfikacją genetyczną (GMO), klonowaniem zwierząt czy "projektowaniem dzieci". Gdy opinia publiczna żywi się spekulacjami mediów, czy możemy być pewni, że decyzje dotyczące zasadniczych zagadnień bioetycznych są podejmowane w racjonalny i obiektywny sposób? Część otwierająca książkę zapoznaje studentów z istotą bioetyki oraz teorii etycznej. W dalszych partiach tekstu autor wprowadza czytelnika w szeroki zakres zagadnień bioetycznych odnoszących się do ludzi, zwierząt, roślin oraz środowiska. Końcowe rozdziały to przegląd zagadnień związanych ze stosowaniem bioetyki w praktyce. Książka prezentuje różne punkty widzenia w sposób bezstronny, sprzyjający debacie i dyskusji. Najobszerniejszy, najbardziej wyważony spośród dostępnych, akademicki podręcznik do bioetyki, proponujący studentom jasne, obiektywne wprowadzenie do tego przedmiotu. Poszczególne rozdziały zawierają wiele przydatnych rozwiązań obejmujących tematy do dyskusji i ćwiczenia sprzyjające opanowaniu wiedzy przez studenta. Zwięzły tekst napisany jednolitym, jasnym językiem przez doświadczonego autora, opatrzony wygodnymi odnośnikami ułatwiającymi studentom wyrabianie sobie pełniejszego obrazu tego tak zróżnicowanego przedmiotu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7327.II.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8280.II.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Środowisko)
Publikacja jest kontynuacją wcześniej wydanej książki "Środowiskowe zagrożenia zdrowia". Autor omawia w niej m.in. zagrożenia zdrowia i życia ludzi wynikające z przeludnienia, konfliktów ekologicznych, epidemii chorób zakaźnych i pasożytniczych i inne. Opisuje zagrożenie bronią biologiczną i chemiczną, kataklizmy kosmiczne - upadek asteroidy lub komety, erupcja wulkanów, trzęsienia ziemi i ogólnie wszystko to, co można nazwać niestabilnością geologiczną naszej planety. Opisuje również skutki efektu cieplarnianego i niestabilności klimatu Ziemi, jak huragany i tornada, susze, ulewy, powodzie. Inną kategorią zagrożeń jest działanie promieniowania UV, niskie ciśnienie atmosferyczne, ciążenie i inne. Istotnym tematem jest też rola odżywiania się i ewentualne zagrożenia, jakie może stwarzać spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej. Wiele z tych zagrożeń jest uporządkowanych pod względem przyczyn, mechanizmu powstawania i rodzaju zjawisk, często mylnie interpretowanych. Książka zawiera niezwykle bogate udokumentowanie opisywanych zagrożeń zdrowia i życia ludzi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11773.XVII.1 [Magazyn 1], P.12966 [Magazyn 1], P.12967 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4817.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5192.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie - Prace zbiorowe / Wyższa Szkoła Zarządzania "Edukacja" we Wrocławiu)
Tekst częśc. w jęz. ang., niem.
Globalizacja jest zjawiskiem, które dominuje w opisie obecnej rzeczywistości międzynarodowej dokonanym przez przedstawicieli nauki o stosunkach międzynarodowych, lecz jej zakres znaczeniowy nie jest jednoznacznie określony. Różnorodność sposobów definiowania tego pojęcia dorównuje popularności oraz częstotliwości jego stosowania. Niewątpliwie główną przyczyną jest złożoność, wielowymiarowość globalizacji i brak wyraźnych granic jej zakresu, co w zasadzie uniemożliwia skonstruowanie spójnej, jednoznacznej definicji, uwzględniającej wszystkie istotne elementy. Dlatego też naukowcy, politycy czy dziennikarze publikujący swoje teksty związane z procesami globalizacyjnymi zachodzącymi w sferze stosunków międzynarodowych poruszają szereg kwestii społecznych, ekonomicznych, ekologicznych i politycznych, a także wiele innych, które podkreślają znaczenie tych procesów w światowej gospodarce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10778.XII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej