Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(65)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje naukowe
(7)
Publikacje informacyjne
(3)
E-booki
(2)
Status
available
(71)
only on-site
(58)
unavailable
(12)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(36)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(42)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(58)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(3)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(3)
Author
Kunachowicz Hanna
(7)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(6)
Sikorski Zdzis┼éaw Edmund (1930- )
(6)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grzesińska Wiesława
(2)
Kondracki Stanisław
(2)
Korczak J├│zef (1951- )
(2)
Kowalczyk Stanis┼éaw (1956- )
(2)
Ko┼éo┼╝yn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak El┼╝bieta
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Trafiałek Joanna
(2)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(2)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bartnik Ewa
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celi┼äska-L├Âwenhoff Magdalena
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Doma┼äski Tomasz (1953- )
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Dr─ů┼╝ek Oliwia
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Gajda Robert
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golik Paweł
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Goszczy┼äski Wojciech (1983- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Karski Jerzy Bohdan ( - 2009)
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Klimczyk Joanna
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Księżopolski Krzysztof Michał
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kwapich Edyta
(1)
K─Ödzior Zenon (1950- )
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Majewska Dorota (technolog ┼╝ywno┼Ťci)
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mepham Ben (1940- )
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nurzyńska Iwona
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pawłowska Bożena (ekonomia)
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rutkowska Jarosława
(1)
Siemiński Marek
(1)
Siwi┼äski Wies┼éaw (1934- )
(1)
Skulska Bogusława
(1)
Smoluk-Sikorska Joanna
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Sobczak Paweł (rolnictwo)
(1)
Sołtysiak Paulina
(1)
Stasiak Dariusz M
(1)
Stasi┼äska Bo┼╝ena (1944- )
(1)
Strychalska-Rudzewicz Anna
(1)
Szwacka-Mokrzycka Joanna
(1)
Szymanowski Wac┼éaw (1945- )
(1)
Year
2020 - 2022
(5)
2010 - 2019
(42)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(24)
Country
Poland
(67)
Language
Polish
(67)
Audience Group
Szkoły wyższe
(11)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Subject
┼╗ywno┼Ť─ç
(21)
OD┼╗YWIANIE
(10)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(10)
Od┼╝ywianie
(9)
Chemia
(6)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(4)
ROLNICTWO
(4)
Zdrowe ┼╝ywienie
(4)
Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Biochemia
(3)
Dietetyka
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
DIETETYKA
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
Gospodarka ┼╝ywno┼Ťciowa
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE PAŃSTWA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOETYKA
(1)
BIOTECHNOLOGIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Drobnoustroje
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
EKOLOGIA
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
HIGIENA
(1)
HOTELARSTWO
(1)
Handel
(1)
Higiena
(1)
INTEGRACJA GOSPODARCZA
(1)
Jako┼Ť─ç produktu
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zr├│wnowa┼╝ona
(1)
Kucharstwo
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
Odzywianie
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
POLITYKA MI─śDZYNARODOWA
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
PRZEDSI─śBIORSTWO
(1)
Polityka publiczna
(1)
Prawo wsp├│lnotowe europejskie
(1)
Prawo ┼╝ywno┼Ťciowe
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkcja ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przepisy o ┼╝ywno┼Ťci
(1)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(1)
ROŚLINY
(1)
SPO┼╗YCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Suplementy diety
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wsp├│lna Polityka Rolna UE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZNAKI TOWAROWE
(1)
ZOOTECHNIKA
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç ekologiczna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç transgeniczna
(1)
Subject: time
2001-
(8)
1989-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Polska
(5)
Francja
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlasie
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(15)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Opracowanie
(4)
Monografia
(3)
Raport z badań
(3)
Tablice i wzory
(3)
Podr─Öczniki akademickie
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PODR─śCZNIKI
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(16)
Chemia
(10)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(10)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Biologia
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwo┼Ťci
(2)
In┼╝ynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
67 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Wykaz norm przy niektórych rozdziałach. Indeksy.
W ksi─ů┼╝ce autorki przedstawi┼éy aktualny stan wiedzy z zakresu psychofizjologicznych podstaw ocen sensorycznych ┼╝ywno┼Ťci, doboru i metod szkolenia zespo┼é├│w oceniaj─ůcych oraz warunk├│w prawid┼éowego przeprowadzania ocen. W spos├│b szczeg├│┼éowy i wyczerpuj─ůcy om├│wi┼éy metody analizy sensorycznej (po┼Ťwi─Öcaj─ůc tym zagadnieniom sze┼Ť─ç rozdzia┼é├│w) oraz sensorycznych bada┼ä konsumenckich (trzy rozdzia┼éy). Materia┼é uzupe┼énia problematyka interpretacji uzyskanych wynik├│w oraz terminologia poj─Ö─ç stosowanych w analizie sensorycznej i badaniach konsumenckich. Ze spisem tre┼Ťci ksi─ů┼╝ki Czytelnik mo┼╝e si─Ö zapozna─ç tutaj lub poprzez wej┼Ťcie na wy┼╝ej podany link. Do opracowania monografii autorki wykorzysta┼éy obszern─ů literatur─Ö przedmiotu oraz wiedz─Ö nabyt─ů w ci─ůgu wieloletniej pracy naukowej. Analityczne podej┼Ťcie do przedstawianych problem├│w, tw├│rcza ich interpretacja i r├│wnoczesne ilustrowanie metod analizy sensorycznej licznymi przyk┼éadami zastosowa┼ä nadaje dzie┼éu wymiar aplikacyjny. Publikacja mo┼╝e stanowi─ç cenny materia┼é ┼║r├│d┼éowy dla naukowc├│w, pos┼éu┼╝y jako pomoc dydaktyczna dla nauczycieli i student├│w kszta┼éc─ůcych si─Ö na kierunkach zwi─ůzanych z naukami o ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywieniu cz┼éowieka, umo┼╝liwi technologom dob├│r metod oceny sensorycznej, zw┼éaszcza w projektowaniu nowych produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych lub w ulepszaniu ju┼╝ wytwarzanych, a tak┼╝e u┼éatwi podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracownikom laboratori├│w kontrolnych i zak┼éad├│w przemys┼éu spo┼╝ywczego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19072.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej bia┼éek i ich szczeg├│lnej roli w organizmie przyda┼éo im w pe┼éni zas┼éu┼╝one miano "drobin ┼╝ycia". Bia┼éko ÔÇô niezast─ůpiony sk┼éadnik po┼╝ywienia ÔÇô odpowiada za nasz rozw├│j fizyczny i umys┼éowy w m┼éodo┼Ťci, a w ┼╝yciu doros┼éym decyduje o stanie zdrowia i odporno┼Ťci na choroby. Racjonalne ┼╝ywienie wymaga zaznajomienia si─Ö z natur─ů i w┼éa┼Ťciwo┼Ťciami bia┼éek wyst─Öpuj─ůcych w produktach pochodzenia ro┼Ťlinnego i zwierz─Öcego, a tak┼╝e z coraz powszechniej stosowanymi preparatami bia┼ékowymi, kt├│re otrzymuje si─Ö przy u┼╝yciu niekonwencjonalnych metod lub surowc├│w. Specyficzne cechy funkcjonalne bia┼éek otwieraj─ů przed technologami niezliczone mo┼╝liwo┼Ťci otrzymywania oryginalnych produkt├│w i potraw, kszta┼étowania ich jako┼Ťci i atrakcyjno┼Ťci dla konsumenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o ┼╗ywieniu i ┼╗ywno┼Ťci ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
G┼é├│wnym celem ksi─ů┼╝ki jest przybli┼╝enie Czytelnikowi poj─Öcia racjonalnego ┼╝ywienia, tego jak osi─ůgni─Öcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane s─ů do nauki o ┼╝ywieniu i jak ta nauka stara si─Ö kreowa─ç w spo┼éecze┼ästwie zdrowy model spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci. Kluczow─ů pozycj─Ö w tym wzgl─Ödzie zajmuj─ů normy ┼╝ywieniowe, w kt├│rych zawiera si─Ö wsp├│┼éczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych cz┼éowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji ┼╝ywno┼Ťci rozumiana jest jako stworzenie warunk├│w do produkcji wyrob├│w o odpowiedniej jako┼Ťci zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┬ş┼Ťci (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na ┼Ťwiecie, a w krajach Unii Europejskiej - g┼é├│wnym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projekt├│w badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialno┼Ť─ç za higien─Ö produkcji ┼╝ywno┼Ťci ponosz─ů jej producenci, tak wi─Öc znajomo┼Ť─ç tych zagadnie┼ä przez nich jest niezb─Ödna.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
System prawa ┼╝ywno┼Ťciowego / Ma┼égorzata Korzycka, Pawe┼é Wojciechowski. - Stan prawny na 1 lutego 2017 r. - Warszawa : Wolters Kluwer, 2017. - 573 strony : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 551-567.
Opracowanie, maj─ůce charakter systemu prawa, ujmuje prawo ┼╝ywno┼Ťciowe jako wyodr─Öbnion─ů dyscyplin─Ö o znacz─ůcym obszarze regulacji bezpiecze┼ästwa i jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci, zawieraj─ůc─ů wymagania wobec rolnik├│w i przedsi─Öbiorc├│w w ca┼éym ┼éa┼äcuchu ┼╝ywno┼Ťciowym, w szczeg├│lno┼Ťci w zakresie higieny ┼╝ywno┼Ťci, jej urz─Ödowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje r├│wnie┼╝ problematyk─Ö analizy ryzyka (ocena, zarz─ůdzanie, informowanie) oraz system├│w jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci prawa publicznego (┼╝ywno┼Ť─ç ekologiczna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana, ┼╝ywno┼Ť─ç regionalna i tradycyjna, ┼╝ywno┼Ť─ç wyr├│┼╝niana znakiem w┼éadzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczeg├│lne zagadnienia suplement├│w diety oraz praw cz┼éowieka w prawie ┼╝ywno┼Ťciowym, b─Öd─ůcych wyznacznikiem konstytucyjnej i mi─Ödzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18700.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia strony 310-328.
Globalizacja ukszta┼étowa┼éa nowe struktury ekonomiczne, w┼é─ůczaj─ůc w nie tak┼╝e sfer─Ö agrobiznesu i wy┼╝ywienia. Konsekwencj─ů tego stanu rzeczy s─ů zar├│wno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i gro┼║ne procesy negatywne. Do takich nale┼╝y przede wszystkim wzmo┼╝one zjawisko oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych i w efekcie utrata bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci. Ma to sw├│j wymiar zdrowotny, zwi─ůzany z walorami od┼╝ywczymi ┼╝ywno┼Ťci i ich utrat─ů w wyniku ska┼╝enia oraz ekonomiczny, polegaj─ůcy na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do koszt├│w nabycia warto┼Ťci u┼╝ytkowej w nast─Öpstwie zakupu ┼╝ywno┼Ťci zafa┼észowanej. W ksi─ů┼╝ce przedstawiono wa┼╝ne dla wsp├│┼éczesnego wytw├│rcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťciowego i ┼╝ywienia, suwerenno┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťciowa, jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci, jej fa┼észowanie oraz obrona ┼╝ywno┼Ťci przed dzia┼éaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozwa┼╝ania na temat system├│w bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci na ┼Ťwiecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fa┼észerstw ┼╝ywno┼Ťciowych na ┼Ťwiecie, w tym koncepcj─Ö tzw. drugiej fali oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych, sformu┼éowan─ů na bazie analizy wykazu ponad 700 znacz─ůcych incydent├│w ┼╝ywno┼Ťciowych z ostatnich 200 lat. Rozwa┼╝ania te s─ů uzupe┼énione prezentacj─ů wybranych, znacz─ůcych inicjatyw w zakresie bezpiecze┼ästwa na ┼Ťwiecie tak w wymiarze mi─Ödzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje r├│wnie┼╝ dzia┼éania, jakie powinny by─ç podj─Öte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewni─ç bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci wsp├│┼éczesnemu konsumentowi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17291 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17531.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawid┼éowego komponowania codziennej diety staje si─Ö coraz bardziej potrzebna, szczeg├│lnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstaj─ůcym w wyniku nieodpowiedniego sposobu ┼╝ywienia. Tabele sk┼éadu i warto┼Ťci od┼╝ywczej ┼╝ywno┼Ťci pozwalaj─ů oceni─ç spos├│b ┼╝ywienia, czyli warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů diety. Dzi─Öki nim mo┼╝na r├│wnie┼╝ por├│wnywa─ç warto┼Ť─ç energetyczn─ů i od┼╝ywcz─ů diety z zalecanym dziennym spo┼╝yciem zamieszczonym w normach ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
All copies are currently on loan: sygn. P.17249 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17304.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17303.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawid┼éowego komponowania codziennej diety staje si─Ö coraz bardziej potrzebna, szczeg├│lnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstaj─ůcym w wyniku nieodpowiedniego sposobu ┼╝ywienia. Tabele sk┼éadu i warto┼Ťci od┼╝ywczej ┼╝ywno┼Ťci pozwalaj─ů oceni─ç spos├│b ┼╝ywienia, czyli warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů diety. Dzi─Öki nim mo┼╝na r├│wnie┼╝ por├│wnywa─ç warto┼Ť─ç energetyczn─ů i od┼╝ywcz─ů diety z zalecanym dziennym spo┼╝yciem zamieszczonym w normach ┼╝ywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17910.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17909.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawid┼éowego komponowania codziennej diety staje si─Ö coraz bardziej potrzebna, szczeg├│lnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstaj─ůcym w wyniku nieodpowiedniego sposobu ┼╝ywienia. Tabele sk┼éadu i warto┼Ťci od┼╝ywczej ┼╝ywno┼Ťci pozwalaj─ů oceni─ç spos├│b ┼╝ywienia, czyli warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů diety. Dzi─Öki nim mo┼╝na r├│wnie┼╝ por├│wnywa─ç warto┼Ť─ç energetyczn─ů i od┼╝ywcz─ů diety z zalecanym dziennym spo┼╝yciem zamieszczonym w normach ┼╝ywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. F.635.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.634.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.633.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
There are copies available to loan: sygn. F.632.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawiera dane o warto┼Ťci energetycznej i zawarto┼Ťci sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w produktach spo┼╝ywczych i potrawach, wyra┼╝one w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spo┼╝ycia. Dane zawarte w tabelach umo┼╝liwiaj─ů tak┼╝e procentowy udzia┼é energii z bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w w diecie. W obecnym wydaniu ÔÇô zgodnie z nowymi przepisami ÔÇô poza wsp├│┼éczynnikami przeliczeniowymi bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w przy obliczaniu warto┼Ťci energetycznej produkt├│w i potraw uwzgl─Ödniono wsp├│┼éczynnik przeliczeniowy dla b┼éonnika pokarmowego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawiera dane o warto┼Ťci energetycznej i zawarto┼Ťci sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w produktach spo┼╝ywczych i potrawach, wyra┼╝one w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spo┼╝ycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udzia┼é energii z bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w u┼éatwia szybk─ů ocen─Ö, kt├│ry produkt czy potrawa s─ů nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotycz─ůce warto┼Ťci energetycznej, uwzgl─Ödniaj─ůc wsp├│┼éczynnik przeliczeniowy dla b┼éonnika pokarmowego oraz dodano rozdzia┼é zawieraj─ůcy sk┼éad naturalnych w├│d mineralnych, w├│d ┼║r├│dlanych i w├│d leczniczych wyst─Öpuj─ůcych na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12656 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12654.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.12653.XVIII.10 [Czytelnia B], 13465.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego cz┼éowieka na energi─Ö, sk┼éadniki od┼╝ywcze i witaminy jest zr├│┼╝nicowane i bardzo indywidualne. Zale┼╝y od wielu czynnik├│w takich jak p┼ée─ç, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywno┼Ťci fizycznej czy warunk├│w klimatycznych. Aby zachowa─ç dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna by─ç zbilansowana i urozmaicona oraz sk┼éada─ç si─Ö z r├│┼╝norodnych produkt├│w spo┼╝ywczych. Nieprawid┼éowy pod wzgl─Ödem jako┼Ťciowym i ilo┼Ťciowym spos├│b ┼╝ywienia mo┼╝e powodowa─ç niedobory lub nadmiary ┼╝ywieniowe a w konsekwencji mo┼╝e by─ç przyczyn─ů wielu chor├│b dietozale┼╝nych. Tabele sk┼éadu i warto┼Ťci od┼╝ywczej informuj─ů w spos├│b szczeg├│┼éowy o tym ile energii, bia┼éka, t┼éuszczu, w─Öglowodan├│w, b┼éonnika, sk┼éadnik├│w mineralnych i witamin zawieraj─ů r├│┼╝ne produkty lub potrawy, co jest niezb─Ödne przy prawid┼éowym komponowaniu poszczeg├│lnych da┼ä i ca┼éodziennych jad┼éospis├│w. Ksi─ů┼╝ka przygotowana we wsp├│┼épracy z Instytutem ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia w Warszawie. Pomo┼╝e wszystkim dietetykom w analizie sposobu od┼╝ywiania pod k─ůtem prawid┼éowo┼Ťci w stosunku do zalece┼ä ┼╝ywieniowych, zw┼éaszcza w sytuacjach, w kt├│rych wa┼╝na jest kaloryczno┼Ť─ç i warto┼Ť─ç od┼╝ywcza produkt├│w.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawiera dane o warto┼Ťci energetycznej i zawarto┼Ťci sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w produktach spo┼╝ywczych i potrawach, wyra┼╝one w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spo┼╝ycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udzia┼é energii z bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w u┼éatwia szybk─ů ocen─Ö, kt├│ry produkt czy potrawa s─ů nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotycz─ůce warto┼Ťci energetycznej, uwzgl─Ödniaj─ůc wsp├│┼éczynnik przeliczeniowy dla b┼éonnika pokarmowego oraz dodano rozdzia┼é zawieraj─ůcy sk┼éad naturalnych w├│d mineralnych, w├│d ┼║r├│dlanych i w├│d leczniczych wyst─Öpuj─ůcych na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1], P.17342 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17912.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17911.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Rozdzia┼éy lub artyku┼éy tej ksi─ů┼╝ki skatalogowano pod w┼éasnymi tytu┼éami. Dost─Öpne pod tytu┼éem pracy zbiorowej.
Bibliogr. przy pracach.
Og├│lnym, d┼éugofalowym problemem bada┼ä w ramach serii Rynek produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, jest problem sprawno┼Ťci i ekspansji przedsi─Öbiorstwa bran┼╝y ┼╝ywno┼Ťciowej w Polsce. Przy czym analizuje si─Ö g┼éownie przedsi─Öbiorstwa podlaskie, osi─ůgaj─ůce w ostatnich latach powa┼╝ne sukcesy gospodarcze i zwi─Ökszaj─ůce sw├│j udzia┼é w strukturze rynku krajowego oraz europejskiego. Wykaza┼éy si─Ö one w latach 1995-2010, niespotykan─ů wcze┼Ťniej sprawno┼Ťci─ů w zakresie dostosowa┼ä technicznych, produkcyjnych i rynkowych. Jak wiadomo, przystosowania te sprowadzi─ç mo┼╝na do wzrostu warto┼Ťci sprzeda┼╝y, produkcji, udzia┼éu w rynku, poprawy pozycji konkurencyjnej, wreszcie wzrostu efektywno┼Ťci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16991.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
A study on food brand / Joanna Szwacka-Mokrzycka. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011. - 122, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 115-116.
Celem publikacji jest przedstawienie problem├│w marki ┼╝ywno┼Ťci w jej otoczeniu rynkowym. Tematyka ksi─ů┼╝ki obejmuje podstawowe poj─Öcia zwi─ůzane z mark─ů ┼╝ywno┼Ťci, instrumenty budowania wizerunku i strategii marki, fazy jej rozwoju oraz zagadnienie badania poziomu nasycenia rynku. Prezentuje wyniki bada┼ä dotycz─ůcych zapotrzebowania na ┼╝ywno┼Ť─ç pod wzgl─Ödem ekonomicznym, socjologicznym i psychologicznym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12070 [Magazyn 1], P.12069 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 119-130.
Zapotrzebowanie na ┼╝ywno┼Ť─ç w zwi─ůzku z powi─Ökszaj─ůc─ů si─Ö populacj─ů b─Ödzie ros┼éo. Do 2050 r. na Ziemi b─Ödzie mieszka─ç prawie 10 miliard├│w ludzi. To prawie 2 miliardy wi─Öcej ni┼╝ teraz. Systemy ┼╝ywno┼Ťciowe obecnie s─ů najwi─Ökszym jednorodnym ┼║r├│d┼éem emisji gaz├│w cieplarnianych, g┼é├│wnym powodem gwa┼étownego spadku bior├│┼╝norodno┼Ťci i zanieczyszczenia w├│d gruntowych oraz m├│rz i ocean├│w. Ksi─ů┼╝ka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, kt├│rych celem jest zmiana zachowa┼ä konsument├│w oraz dystrybutor├│w ┼╝ywno┼Ťci na bardziej zr├│wnowa┼╝one, a tak┼╝e implikacje ekonomiczne, spo┼éeczne oraz ┼Ťrodowiskowe tych instrument├│w. Z publikacji mo┼╝na dowiedzie─ç si─Ö: ÔÇó czym jest zr├│wnowa┼╝ona konsumpcja i jakie s─ů jej zasady ÔÇó dlaczego w szczeg├│lnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrument├│w rynkowych i regulacyjnych zmieniaj─ůcych zachowania konsument├│w i dystrybutor├│w dotycz─ůce ┼╝ywno┼Ťci ÔÇó z jakim profilem spo┼éeczno-ekonomicznym konsument├│w by┼éa powi─ůzana wi─Öksza akceptacja spo┼éeczna interwencji w konsumpcj─Ö i dystrybucj─Ö ┼╝ywno┼Ťci w przeprowadzonych badaniach.Ksi─ů┼╝ka skierowana jest do os├│b zainteresowanych zr├│wnowa┼╝on─ů konsumpcj─ů i jej miejscem w zr├│wnowa┼╝onym rozwoju oraz polityk─ů ┼╝ywno┼Ťciow─ů oddzia┼éuj─ůc─ů na konsumenta i dystrybucj─Ö w celu uzyskania bardziej zr├│wnowa┼╝onego sposobu gospodarowania ┼╝ywno┼Ťci─ů w duchu gospodarki o obiegu zamkni─Ötym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21030.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21029.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz akt├│w prawnych na stronach 75-90.
Prawid┼éowe od┼╝ywianie ma istotny wp┼éyw na zdrowie i rozw├│j cz┼éowieka, a tak┼╝e utrzymanie dobrostanu. W dobie ┼╝ywno┼Ťci wysoko przetworzonej, do┬ş starczanie organizmowi wszystkich niezb─Ödnych sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych bywa trudne, mimo powszechnie wyst─Öpuj─ůcej nadkonsumpcji. Spo┼╝ywanie ┼╝ywno┼Ťci wysoko przetworzonej mo┼╝e prowadzi─ç do niedoboru wielu sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, a w szczeg├│lno┼Ťci do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania ┼╝ywieniowe prowadz─ů do powstawania schorze┼ä i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, co┬ş raz cz─Ö┼Ťciej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj. m.in. oty┼éo┼Ť─ç, cukrzyca, mia┼╝d┼╝yca, a tak┼╝e alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17608 [Magazyn 1], P.17607 [Magazyn 1], P.17606 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18929.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18928.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwr├│cono uwag─Ö na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie ┼╗ywieniowej. Om├│wiono korzy┼Ťci p┼éyn─ůce z konsumowania orzech├│w i suszonych owoc├│w jako wa┼╝nych element├│w nowych styl├│w ┼╝ywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania ┼╝ywno┼Ťci w ÔÇ×pierwiastki ┼╝yciaÔÇŁ konieczne dla zdrowia cz┼éowieka. Zaakcentowano tak┼╝e znaczenie r├│wnowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu r├│┼╝nych rodzaj├│w napoj├│w, obecnych w dietach naszych czas├│w. Przeanalizowano r├│wnie┼╝ zachowania zakupowe konsument├│w w kontek┼Ťcie ┼éa┼äcuch├│w logistycznych oraz jako┼Ťci produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych spo┼╝ywanych przez konsument├│w. Niniejsza monografia przeznaczona jest zar├│wno dla student├│w i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniaj─ůcymi si─Ö stylami konsumpcji w┼Ťr├│d spo┼éecze┼ästw naszych czas├│w, jak r├│wnie┼╝ dla wszystkich czytelnik├│w zaanga┼╝owanych w nowe, zdrowe podej┼Ťcie do jako┼Ťci ┼╝ycia. Autorzy niniejszej publikacji s─ů przekonani, ┼╝e ksi─ů┼╝ka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl ┼╝ycia ludzi w XXI wieku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
All copies are currently on loan: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Problemy Rozwoju Wsi i Rolnictwa, ISSN 2543-5817)
Bibliografia na stronach 177-181. Indeks.
Poruszane w ksi─ů┼╝ce zagadnienia s─ů omawiane z punktu widzenia szans i zagro┼╝e┼ä rolnictwa ekologicznego. Na uwag─Ö zas┼éuguje podej┼Ťcie do omawianych zagadnie┼ä, nie poprzestano bowiem ÔÇô tak jak w dotychczasowej literaturze przedmiotu ÔÇô na uwarunkowaniach technicznych i ┼Ťrodowiskowych, ale rozpatruje si─Ö je tak┼╝e z punktu widzenia uwarunkowa┼ä ekonomicznych i spo┼éecznych. [ÔÇŽ] Poszczeg├│lne rozdzia┼éy pracy ukazuj─ů r├│┼╝ne aspekty omawianych zagadnie┼ä, ale dobrze je o┼Ťwietlaj─ů dzi─Öki prezentowanym wynikom bada┼ä, w tym zw┼éaszcza wypowiedzi respondent├│w. Otrzymali┼Ťmy ciekaw─ů prac─Ö, kt├│ra ukazuje z┼éo┼╝ono┼Ť─ç tytu┼éowej problematyki oraz jej wzajemne powi─ůzania. z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Wiatraka
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18455.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21095.XVII.5 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21094.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat ┼╝ywienia cz┼éowieka dla student├│w dietetyki, ┼╝ywienia cz┼éowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa podzielona na pi─Ö─ç g┼é├│wnych cz─Ö┼Ťci: energia i sk┼éadniki pokarmowe, ┼╝ywno┼Ť─ç- warto┼Ť─ç energetyczna i od┼╝ywcza, ocena ┼╝ywienia, problemy ┼╝ywieniowe , planowanie ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
All copies are currently on loan: sygn. P.17331 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17856.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17855.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again