Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(7)
dostępne
(5)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(7)
Autor
Adamicki Franciszek
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Durau Beata
(1)
Knaflewski Mikołaj
(1)
Legańska Zofia (1929-2018)
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Mitek Marta
(1)
Robak Józef
(1)
Schollenberger Małgorzata
(1)
Sobiczewski Piotr
(1)
Szwejda Jerzy (1936- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Warzywa
(4)
WARZYWA
(2)
BAKTERIE
(1)
BAKTERIOZY
(1)
Białka
(1)
Choroby roślin
(1)
DRZEWA OWOCOWE
(1)
Gastronomia
(1)
Margaryna
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Owoce
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
ROŚLINY OZDOBNE
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Technologia żywności
(1)
Uprawa
(1)
Warzywa dyniowate
(1)
Wino
(1)
Zboże
(1)
Ziemniaki
(1)
Żelatyna
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Podręczniki
(1)
Poradniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
choroby roślin
(2)
warzywa
(2)
warzywa dyniowate
(2)
warzywnictwo
(2)
choroba
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
kasze
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
majonezy
(1)
makarony
(1)
margaryny
(1)
mąki
(1)
nawadnianie
(1)
oleje jadalne
(1)
pieczywo
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
przechowalnictwo
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
rolnictwo
(1)
rośliny uprawne
(1)
soki
(1)
surowce oleiste
(1)
szkodniki
(1)
technologia
(1)
transport
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
uprawa
(1)
warzywa cebulowe
(1)
warzywa kapustne
(1)
warzywa korzeniowe
(1)
warzywa liściowe
(1)
warzywa psiankowate
(1)
warzywa rzepowate
(1)
warzywa strączkowe
(1)
warzywa wieloletnie
(1)
ziemniaki
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Od wielu już lat podnoszono potrzebę opracowania i wydania nowego podręcznika. "Uprawę szczegółową warzyw w polu przedstawiono w Polowej uprawie warzyw", napisanej przez zespół autorów pod redakcją profesora Mariana Orłowskiego. Z kolei "Uprawa warzyw pod osłonami", przygotowana pod redakcją profesora Tadeusza Pudelskiego, obejmuje oprócz uprawy poszczególnych gatunków roślin warzywnych łącznie z grzybami także zagadnienia ogólne ich produkcji w pomieszczeniach. Dlatego też w tym opracowaniu ograniczono tematykę ogólnej uprawy pod osłonami do niezbędnego minimum, koncentrując się na zagadnieniach dotyczących ogólnych zagadnień uprawy warzyw w polu. Poszczególne rozdziały podręcznika napisali specjaliści z uczelni rolniczych, a także Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Wyrażam przekonanie, że będzie on pomocny w zdobywaniu wiedzy przez studentów ogrodnictwa i rolnictwa, a także przydatny dla praktyków zajmujących się produkcją warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7119.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7968.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 157-173, netografia strona 173.
Przegląd 43 warzyw, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17592.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17591.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
W książce zostały omówione zmiany fizjologiczne zachodzące po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wpływające na jakość i trwałość przechowalniczą warzyw, optymalne warunki przechowania poszczególnych gatunków, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajdujące coraz szersze zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczegółowo technologię długotrwałego przechowywania i krótkotrwałego składowania najważniejszych gatunków warzyw. W książce zostały omówione również najnowsze osiągnięcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania warzyw na podstawie własnych prac badawczych oraz wielu innych autorów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17567.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 606-608.
Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policeal­nych kształcących się w zawodzie technik-ogrodnik według programu nr 2204 MRiGŻ z dnia 18 sierpnia 1997 r. dla przedmiotu - warzywnictwo. Podręcznik może być również użyteczny dla przedmiotu specjalizującego -produkcja i przetwórstwo warzyw, przyspieszona produkcja warzyw w grun­cie, uprawa warzyw pod osłonami itp. - zarówno w technikum jak i szkole zasadniczej. Zawarte w nim treści obejmują hasła programowe (podstawy programowe) na poziomie wymagań pełnych, a w niektórych jego działach -wykraczają nawet poza program. Korzystając więc z podręcznika trzeba dokonywać selekcji materiału, stosownie do poziomu kształcenia, jak i możliwości zespołów uczniowskich. Podręcznik zawiera następujące zagad­nienia: ogólne zasady uprawy roślin warzywnych! szczegółowa ich uprawa w polu oraz pod osłonami, pędzenie warzyw, zmianowanie warzyw, uprawa grzybów jadalnych oraz hodowla i nasiennictwo roślin warzywnych. Ze względu na ograniczoną objętość podręcznika zaistniała konieczność dokonywania w nim niezbędnych skrótów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18493.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18492.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu w hodowli nowych odmian ogórków, odpornych na choroby i szkodniki, stanowią one nadal duże zagrożenie. Ważną część technologii uprawy ogórka zajmują zabiegi ochronne. Zaniechanie bądź opóźnianie wykonywania podstawowych zabiegów fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu. Największe szkody gospodarcze spośród chorób wyrządzają mączniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Groźne są także choroby powodowane czynnikami środowiska oraz choroby fizjologiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1343.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera opisy 37 chorób występujących na roślinach sadowniczych, ozdobnych i warzywnych w Polsce lub stanowiących dla nich potencjalne zagrożenie. Większość przedstawionych chorób nie była dotychczas opisana w żadnym polskim podręczniku. Opis poszczególnych jednostek chorobowych obejmuje następujące części: występowanie, objawy, etiologia, rozwój choroby, ochrona roślin. Szczegółowość opisu wynika ze znaczenia gospodarczego choroby, stopnia jej poznania, zasięgu występowania i ilości informacji dostępnych w literaturze. W książce znajduje się alfabetyczny spis pełnych nazw opisanych tu bakterii oraz angielskich i polskich nazw chorób przez nie powodowanych. Fotografie przedstawiające objawy chorób ułatwiają ich rozpoznawanie. Książka jest przeznaczona dla pracowników naukowych i studentów akademii rolniczych. Będzie także pomocą dla producentów i przedstawicieli różnych służb związanych z produkcją ogrodniczą, zwłaszcza pracowników inspekcji ochrony roślin i nasiennictwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7125.XVII.8 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7978.XVII.8 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej