Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(241)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(240)
Publikacje dydaktyczne
(18)
Publikacje naukowe
(16)
Publikacje fachowe
(13)
E-booki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(209)
dostępne
(198)
wypożyczone
(8)
nieokreślona
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(86)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(122)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(211)
Autor
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(11)
Harasim Adam
(6)
Korbas Marek (1956- )
(6)
Danielewicz Jakub
(5)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(5)
Jajor Ewa
(5)
Klepacki Bogdan
(5)
Kondracki Stanisław
(5)
Czyczewski Michał
(4)
Drygas Mirosław
(4)
Dworzańska Daria
(4)
Grzebisz Witold
(4)
Krasowicz Stanisław
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Nurzyńska Iwona
(4)
Paradowski Adam
(4)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(4)
Sokołowska Stanisława
(4)
Strażyński Przemysław
(4)
Szczepaniak Witold
(4)
Woś Augustyn
(4)
Węgorek Paweł
(4)
Zamojska Joanna
(4)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(4)
Bereś Paweł (1980- )
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Feledyn-Szewczyk Beata
(3)
Jarosz Zuzanna
(3)
Kardasz Przemysław
(3)
Karwat-Woźniak Bożena
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Krzyżanowska Krystyna (ekonomia)
(3)
Krzyżanowski Julian T
(3)
Mrówczyński Marek (1951- )
(3)
Niezgoda Dionizy
(3)
Zagórski Marek
(3)
Zegar Józef Stanisław
(3)
Zegar Józef Stanisław (1940- )
(3)
Basak Alina
(2)
Bałazy Stanisław (1937- )
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bisaga Anna
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Borzęcka-Walker Magdalena
(2)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Czyżewski Andrzej
(2)
Faber Antoni
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Jaworski Andrzej (1944- )
(2)
Józwiak Wojciech (1938- )
(2)
Karaś Józef
(2)
Kobyłecki Józef
(2)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Koter Zofia
(2)
Kubasik Wojciech
(2)
Kuczewski Józef
(2)
Kuś Jan (agrotechnika)
(2)
Kłodziński Marek (1938- )
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Madej Andrzej (agronomia)
(2)
Matyjaszczyk Ewa
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Michna Waldemar (1929- )
(2)
Mitek Marta
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Osuch Dariusz
(2)
Paradowski Adam (1950- )
(2)
Piechota Tomasz
(2)
Poczta Walenty (1955- )
(2)
Podstawka Marian (1954- )
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Skowrońska Emilia
(2)
Skrzyczyńska Janina
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Zadrożniak Bogumiła
(2)
Świtek Stanisław
(2)
Adamicki Franciszek
(1)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Augustyńska-Grzymek Irena
(1)
Baj-Korpak Joanna
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Balina Rafał
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Baranowska Alicja (nauki rolnicze)
(1)
Barkley Andrew P. (1962- )
(1)
Barkley Paul W
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bański Jerzy (1960- )
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(26)
2010 - 2019
(116)
2000 - 2009
(95)
1990 - 1999
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(57)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(236)
Anglia
(3)
Nowy Jork (stan) (USA)
(3)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Węgry
(1)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(236)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(10)
Technikum
(5)
Rolnicy
(4)
Rolnicy upraw polowych
(4)
Technolodzy żywności
(3)
Ogrodnicy
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Agronomowie
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Temat
ROLNICTWO
(100)
GOSPODARSTWO ROLNE
(19)
Rolnictwo
(17)
WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UE
(17)
WIEŚ
(15)
Uprawa roślin
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(12)
EKOROZWÓJ
(11)
POLSKA
(11)
Rośliny
(11)
UNIA EUROPEJSKA
(11)
Żywność
(11)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(10)
Ochrona roślin
(9)
Owady szkodliwe
(7)
RYNEK
(7)
AGROBIZNES
(6)
Towaroznawstwo
(6)
AGROTURYSTYKA
(5)
Choroby roślin
(5)
Chwasty
(5)
DANE STATYSTYCZNE
(5)
FUNDUSZE STRUKTURALNE UE
(5)
GOSPODARSTWO DOMOWE
(5)
INNOWACJE
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
Nawożenie
(5)
ROŚLINY
(5)
Rośliny uprawne
(5)
SPIS POWSZECHNY
(5)
Technologia żywności
(5)
Agrotechnika
(4)
DOCHODY INDYWIDUALNE
(4)
Drzewa owocowe
(4)
LUBELSKIE, województwo (od 1999)
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Warzywa
(4)
Wieś
(4)
Agrobiznes
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
CIĄGNIKI
(3)
GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
(3)
GRUNTY ROLNE
(3)
Gospodarka
(3)
Gospodarka żywnościowa
(3)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(3)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(3)
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
(3)
Odmiany roślin
(3)
Ogrodnictwo
(3)
PLANOWANIE REGIONALNE
(3)
PROGRAMY POMOCOWE UE
(3)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(3)
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
(3)
Pasza
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
SPOŻYCIE
(3)
Wspólna Polityka Rolna UE
(3)
ZOOTECHNIKA
(3)
ADAMOWICZ, MIECZYSŁAW (1939- )
(2)
DOPŁATY BEZPOŚREDNIE dla ROLNIKÓW
(2)
Drzewa
(2)
EKONOMIA
(2)
Ekologia
(2)
Ekonomika rolnictwa
(2)
Entomologia stosowana
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
GOSPODARKA TERENOWA
(2)
Gleba
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
INFORMACJA GOSPODARCZA
(2)
Jakość żywności
(2)
Krzewy jagodowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Leśnictwo
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Mikrobiologia
(2)
Owoce
(2)
POLITYKA REGIONALNA UE
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
Produkcja rolnicza
(2)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(2)
ROZWÓJ REGIONALNY
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
Surowce roślinne
(2)
Unia Europejska (UE)
(2)
Uprawa roli
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
AGROTECHNIKA
(1)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
Agrofizyka
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE
(1)
BUDOWNICTWO WIEJSKIE
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Temat: czas
2001-
(12)
1989-
(10)
2001-0
(9)
1901-2000
(3)
1945-
(2)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
1989-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(11)
LUBELSKIE, województwo (od 1999)
(2)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie)
(1)
CZĘSTOCHOWA (woj. śląskie ; okręg)
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
LUBLIN (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
POLSKA
(1)
Podlasie
(1)
Unia Europejska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(29)
Podręczniki akademickie
(12)
Poradnik
(6)
Monografia
(5)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
Opracowanie
(4)
DANE STATYSTYCZNE
(3)
KSIĘGI PAMIĄTKOWE
(3)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(3)
Poradniki
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Vademecum
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Raport z badań
(2)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(2)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Atlas roślin
(1)
Dane statystyczne
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
PORADNIKI
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sztuka ogrodowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Biologia
(13)
Medycyna i zdrowie
(12)
Edukacja i pedagogika
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Ochrona środowiska
(5)
Chemia
(4)
Dom i ogród
(4)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Historia
(1)
Językoznawstwo
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo
(81)
rolnictwo ekologiczne
(24)
Wspólna Polityka Rolna
(16)
obszary wiejskie
(15)
Polska
(12)
wieś
(12)
rozwój zrównoważony
(11)
żywność
(11)
gospodarstwo rolne
(10)
Unia Europejska
(9)
ochrona roślin
(9)
polityka rolna
(8)
rolnictwo zrównoważone
(8)
uprawa roślin
(8)
agrobiznes
(7)
agroturystyka
(7)
choroby roślin
(7)
produkcja rolna
(7)
szkodniki
(7)
konkurencyjność
(6)
mechanizacja
(6)
produkcja roślinna
(6)
produkcja zwierzęca
(6)
żywność ekologiczna
(6)
chwasty
(5)
nawożenie
(5)
owoce
(5)
warzywa
(5)
agriculture
(4)
fundusze strukturalne
(4)
gleba
(4)
globalizacja
(4)
gospodarka
(4)
gospodarka żywnościowa
(4)
gospodarstwo ekologiczne
(4)
hodowla zwierząt
(4)
maszyny rolnicze
(4)
nicienie
(4)
rozwój obszarów wiejskich
(4)
rozwój regionalny
(4)
rośliny
(4)
rośliny uprawne
(4)
uprawa roli
(4)
bezpieczeństwo żywności
(3)
doradztwo
(3)
innowacje
(3)
jakość żywności
(3)
klimat
(3)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(3)
mięso
(3)
mleko
(3)
nasiennictwo
(3)
organic farming
(3)
owady
(3)
płodozmian
(3)
rolnictwo industrialne
(3)
rośliny okopowe
(3)
rośliny sadownicze
(3)
ryby
(3)
warzywa dyniowate
(3)
wpływ na środowisko
(3)
żywienie
(3)
GATT
(2)
KRUS
(2)
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
(2)
agrotechnika
(2)
architektura
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
bhp
(2)
białka
(2)
ciągnik rolniczy
(2)
dochód rolniczy
(2)
dopłaty bezpośrednie
(2)
drzewa owocowe
(2)
drzewostan
(2)
działalność pozarolnicza na wsi
(2)
economics
(2)
edukacja
(2)
ekonomika
(2)
entomologia
(2)
finanse
(2)
gastronomia
(2)
gazy cieplarniane
(2)
genetyka
(2)
gospodarstwo domowe
(2)
grzyby
(2)
handel zagraniczny
(2)
herbicydy
(2)
hodowla roślin
(2)
informacja rynkowa
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
kasze
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mleczarstwo
(2)
mąki
(2)
napoje
(2)
nasiona
(2)
ochrona środowiska
(2)
ogród
(2)
245 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
„Atlas szkodników drzew owocowych” to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy sadownik z łatwością rozróżni szkodniki występujące w sadach. Atlas zawiera opisy ponad 120 szkodników występujących przede wszystkim na jabłoni, gruszy, śliwie, wiśni, czereśni, brzoskwini, orzechu i leszczynie. W poradniku pokrótce omówiono charakterystykę szkodnika, występowanie, cykl rozwojowy, szkodliwość, monitoring, terminy i metody zwalczania oraz progi szkodliwości. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane szkodniki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18420.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.424 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Bibliografia, netografia na stronach 265-266. Indeksy.
W "Vademecum ochrony i nawożenia" zawarta została tematyka związana z agrotechniką, w tym z płodozmianem, uprawą oraz siewem. Czytelnik odnajdzie również informacje dotyczące najnowszych odmian pszenicy ozimej i jarej oraz zrównoważonego nawożenia. "Vademecum" kończą informacje o adiuwantach, które pozwalają ograniczyć chemizację pszenicy, co wpisuje się w założenia integrowanej ochrony roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18488.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 147-160.
W niniejszej monografii zamieszczono wyniki badań, które pozwoliły na pozyskanie i uporządkowanie wiedzy na temat zrównoważonej gospodarki żywnościowej, jak również na ocenę istoty i skali marnowania żywności w ogniwach łańcucha gospodarki żywnościowej ze szczególnym uwzględnieniem gospodarstw domowych. Publikacja ma na celu przekazanie ważnych informacji dotyczących zrównoważonej konsumpcji w gospodarce żywnościowej wraz z wskazówkami w zakresie ograniczania marnotrawstwa żywności, przede wszystkim w gospodarstwach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21947.XVII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21946.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Osadnictwo wiejskie / Miriam Wiśniewska. - Wydanie 2 poprawione. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2007. - 131 stron : ilustracje ; 23 cm.
Bibliogr. s. 130-131.
Skrypt jest przeznaczony do przedmiotu "planowanie przestrzenne obszarów wiejskich". Uwzględniono w nim problemy pojawiające się w trakcie obecnej transformacji rolnictwa, m.in. uporządkowanie zabudowy pozostałej po państwowych gospodarstwach rolnych. Określono wpływ, który terytorialny podział kraju wywiera na funkcje i kompozycję elementów osiedli. Podano również przegląd cech regionalnej zabudowy wiejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19081.XVII.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19080.XVII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 147-[156].
W książce podjęto temat kształtowania konkurencyjności przedsiębiorstw. Autorzy skupili się na czynnikach stanowiących źródła przewag konkurencyjnych oraz warunkach dalszego wzrostu konkurencyjności i umacniania pozycji rynkowej. W książce przedstawiono kapitał intelektualny w rozwoju konkurencyjności przedsiębiorstw, specyfikę konkurencyjności polskich mikroprzedsiębiorstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw, wpływ marki na konkurencyjność przedsiębiorstw, czynniki osiągania sukcesu w kształtowaniu konkurencyjności małych przedsiębiorstw z perspektywy menedżerów, spółki uczelniane jako mechanizm transferu wiedzy do gospodarki, instrumenty finansowego wsparcia z Unii Europejskiej, determinanty trwałej konkurencyjności łańcuchów rolno-żywnościowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16147.IX.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16146.IX.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia starannie surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie przygotowywania potraw. Podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywności. Opisuje procesy przyrządzania dań z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, mleka i jego przetworów oraz jaj i zbóż. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18596.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22018.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Forma i typ
Słowo kluczowe: CEFTA
CEFTA została powołana w celu wspierania rozwoju wzajemnej współpracy i stabilizacji sytuacji gospodarczej w krajach Europy Środkowej. Jest układem handlowym podpisanym w 1992 roku przez Czechy, Węgry, Słowację i Polskę. W kolejnych latach dołączyły do tego ugrupowania Słowenia, Rumunia i Bułgaria. Układ zawiera istnienie strefy wolnego handlu dotyczącej głównie artykułów przemysłowych i stopniową liberalizację handlu artykułami rolno-spożywczymi. Celem pracy jest zbadanie wpływu układu o wolnym handlu na wymianę towarową artykułów rolno-spożywczych, jej rozwój i strukturę, zbadanie konkurencyjności polskich produktów rolno-żywnościowych w porównaniu z tymi produktami z pozostałych krajów CEFTA, jak również zdolność wejścia produktów żywnościowych z krajów CEFTA na rynek Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2851.XI.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2852.XI.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Ekonomiczne i Społeczne Uwarunkowania Rozwoju Polskiej Gospodarki Żywnościowej po Wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej ; nr 27.)
Bibliogr. s. 40.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7640 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Bibliografia, netografia na stronach 218-219. Indeksy.
Vademecum ochrony i nawożenia rzepaku jest pierwszym w Polsce nowoczesnym opracowaniem, które w sposób przystępny ułatwia realizację integrowanej produkcji i ochrony roślin. Informacje dostępne w “Vademecum” mogą być pomocne w wielu sytuacjach, od których zależy pomyślność potencjalnych plonów. Uprawa rzepaku wymaga dużej wiedzy oraz doświadczenia i tylko połączenie tych dwóch elementów pozwala uzyskać wysoki plon o dobrej jakości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18489.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Książka traktuje o determinantach szeroko pojmowanego rozwoju regionalnego. Została podzielona na trzy części. Część pierwsza zawiera artykuły związane z wpływem polityki fiskalnej i zarządzania na rozwój regionalny. Część druga dotyczy związków sektora publicznego z rozwojem regionalnym. Częśc trzecia zawiera prace dotyczące problemów rolnictwa w Polsce w świetle koncepcji zrównoważonego rozwoju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15134.XIII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Problemy Rozwoju Wsi i Rolnictwa)
Bibliogr. przy rozdz.
Niniejsza publikacja obejmuje swym zakresem wybrane problemy związane z aktualnym stanem oraz perspektywami rozwoju wsi i rolnictwa w Polsce. Koncentruje się głównie na zagadnieniach związanych z pozarolniczym rozwojem obszarów wiejskich. Dzięki szerokiemu zakresowi tematycznemu poszczególnych opracowań, bogato zilustrowane zostały m.in. społeczna kondycja polskiej wsi, aspiracje i edukacja młodzieży wiejskiej, zmiany w poziomie zatrudnienia i bezrobocia na wsi oraz prognoza zmian demograficznych i przemiany struktury społeczno-ekonomicznej wsi. Przedstawiono kierunki i tendencje zmian w rolnictwie, kwestię zagospodarowania przestrzeni wiejskiej oraz terytorialne zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-ekonomicznego obszarów wiejskich wraz z omówieniem polityki ochrony i rozwoju obszarów cennych przyrodniczo. Podkreślono również możliwość wykorzystania dziedzictwa kulturowego jako czynnika dynamizującego rozwój obszarów wiejskich. Klamrą spinającą te zagadnienia jest zobrazowanie efektów członkostwa w UE i jego wpływu na rozwój gospodarczy regionów oraz przedstawienie założeń reformy Wspólnej Polityki Rolnej UE w perspektywie lat 2014-2020.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11864.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13039.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywno­ści (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szkółkarstwo ozdobne : wybrane zagadnienia / Wiesław Szydło. - Wydanie trzecie, poprawione i uzuzpełnione. - Warszawa : Agencja Promocji Zieleni, 2018. - 133, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Bibliografia na stronie 134.
Książka skierowana do osób zainteresowanych rozmnażaniem oraz produkcją drzew i krzewów ozdobnych. Ostatnie publikacje, poświęcone tej tematyce w sposób całościowy, pochodzą z lat osiemdziesiątych i są aktualne już tylko w zakresie dotyczącym tradycyjnej i mniej skomplikowanej uprawy gruntowej. Brak jest natomiast całościowych informacji dotyczących prowadzenia najważniejszego obecnie działu szkółkarstwa, jakim są uprawy pojemnikowe, dlatego właśnie im poświęcono największą uwagę. Na rynku można obecnie spotkać liczne publikacje dotyczące rozmnażania drzew i krzewów ozdobnych, dlatego ta część niniejszej książki zawiera tylko metody rozmnażania najczęściej stosowane w praktyce (w tym wydaniu dodano kilkanaście nowych rodzajów roślin a wiele informacji poszerzono). W innych rozdziałach również zwrócono szczególną uwagę na praktyczne aspekty produkcji szkółkarskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19060.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19059.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; 43(17))
Bibliogr. przy pracach.
Produkcja rolnicza składa się z szeregu działów i gałęzi, w tym ogrodnictwa jako wyspecjalizowanego działu produkcji roślinnej obejmującego uprawę roślin sadowniczych, warzywnych i odzobnych, oraz gałęzi produkcji nastawionych na uprawę roślin specjalnych, m.in. chmielu i tytoniu. Oprócz wymienionych zagadnień dotyczących produkcji ogrodniczej oraz uprawy chmielu i tytoniu w niniejszym zeszycie przedstawiono wybrane elementy technologii produkcji roślinnej (płodozmian, uprawa roli) i wpływ pogłowia zwierząt na wielkość puli azotu pochodzącego z nawozów naturalnych, a także problem dóbr publicznych związanych z rolnictwem i obszarami wiejskimi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.15186 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 16267.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Rozprawy Naukowe i Monografie / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego = Treatises and Monographs ISSN 0239-8613 ; 343)
Streszcz. ang.
Bibliogr. s. 121-126.
Głównym celem pracy było zbadanie praktyki informacyjnej na rynkach hurtowych i oczekiwań producentów rolnych korzystających z ich usług oraz wskazanie problemów, jakie muszą pokonywać uczestnicy rynku dla zdobycia pełnej informacji o procesach tam zachodzących. Badania te przeprowadzono na bazie Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego S.A. w Broniszach i Wielkopolskiej Gildii Rolno - Ogrodniczej S.A. w Poznaniu. W tym problemie oddzielnie rozpatrzono dwa zagadnienia: ocenę systemów dystrybucji informacji na wyżej wymienionych rynkach oraz ocenę oczekiwań odbiorców informacji dystrybuowanej przez te rynki. Badania udowadniają, że praktyka gospodarowania informacją na rynkach hurtowych w Polsce wykazuje asymetrię oraz, że wdrożenie nowoczesnych metod gospodarowania informacją przez producentów rolnych wymaga wcześniejszych dostosowań w zakresie nowych technologii. Zmienia się także rola rynku hurtowego, który przestaje być wyłącznie miejscem sprzedaży produktów, w kierunku zwiększenia oferty o szereg wartości dodanych, w tym również gromadzenia, opracowywania i publikowania informacji pożądanych przez podmioty rynkowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9925.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 143-147.
Gospodarcze ożywienie wsi, w sytuacji niedoboru środków finansowych, możliwe jest przede wszystkim dzięki aktywności i przedsiębiorczości ludności wiejskiej, nakierowanej na lepsze wykorzystanie lokalnych warunków i możliwości rozwojowych. Książka składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy porusza zagadnienia związane z transformacją rolnictwa. W drugim omówione zostały wybrane problemy dotyczące ekologicznych i ekonomicznych aspektów ochrony środowiska. Rozdział trzeci zawiera prezentację roli czynnika ludzkiego w aktywizacji zawodowej i rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7656.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8655.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7450 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.16591 [Magazyn 1], P.16590 [Magazyn 1], B.1292 [Magazyn 2], B.1291 [Magazyn 2], B.1290 [Magazyn 2] (5 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1289.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1288.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej