Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(8)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(8)
Autor
Klepacki Bogdan
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Czerwińska-Kayzer Dorota
(1)
Duczkowska-Małysz Katarzyna
(1)
Gaschi-Uciecha Agnieszka
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Pandiani Massimo (1951- )
(1)
Piotrowska-Puchała Agnieszka
(1)
Puchała Jacek
(1)
Szymecka Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Odbiorca
Analitycy ekonomiczni
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Przemysł rolno-spożywczy
(7)
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
(4)
ROLNICTWO
(3)
Gospodarka żywnościowa
(2)
AGROBIZNES
(1)
Automatyzacja
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Logistyka gospodarcza
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przedsiębiorstwo produkcyjne
(1)
Płynność finansowa
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
SZKOŁA GŁÓWNA HANDLOWA (Warszawa). KATEDRA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH
(1)
Sterowanie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Technologia
(1)
Towaroznawstwo
(1)
WIEŚ
(1)
WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UE
(1)
Zarządzanie ryzykiem
(1)
Żywność
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Podlasie
(1)
Gatunek
Monografia
(3)
Opracowanie
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Transport i logistyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
produkcja żywności
(2)
przemysł spożywczy
(2)
żywność
(2)
automatyzacja
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
branża spożywcza
(1)
gospodarka żywnościowa
(1)
konsument
(1)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(1)
metody pomiarowe
(1)
miernictwo przemysłowe
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
obszary wiejskie
(1)
pomiar czasu
(1)
pomiar stężenia substancji
(1)
pomiar tempeartury
(1)
proces logistyczny
(1)
produkty mleczarskie
(1)
produkty spożywcze
(1)
przedsiębiorstwo produkcyjne
(1)
przemysł rolno-spożywczy
(1)
płynność finansowa
(1)
rolnictwo
(1)
rozwój zrównoważony
(1)
ryby
(1)
sektor żywnościowy
(1)
skóra
(1)
układ sterowania
(1)
zarządzanie jakością
(1)
zarządzanie ryzykiem
(1)
zdrowie
(1)
łańcuch żywnościowy
(1)
żywienie
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w U nii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22093.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22092.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.721 [Magazyn 2] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.719 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Bibliogr. przy pracach.
Ogólnym, długofalowym problemem badań w ramach serii Rynek produktów żywnościowych, jest problem sprawności i ekspansji przedsiębiorstwa branży żywnościowej w Polsce. Przy czym analizuje się głownie przedsiębiorstwa podlaskie, osiągające w ostatnich latach poważne sukcesy gospodarcze i zwiększające swój udział w strukturze rynku krajowego oraz europejskiego. Wykazały się one w latach 1995-2010, niespotykaną wcześniej sprawnością w zakresie dostosowań technicznych, produkcyjnych i rynkowych. Jak wiadomo, przystosowania te sprowadzić można do wzrostu wartości sprzedaży, produkcji, udziału w rynku, poprawy pozycji konkurencyjnej, wreszcie wzrostu efektywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16991.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 255-275.
W monografii przedstawiono zróżnicowanie przemysłu spożywczego w zakresie płynności finansowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22843.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : Il grande inganno del cibo : manuale di autodifesa dall'industria alimentare.
Bibliografia, netografia na stronach 181-187.
„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych błędów dietetycznych będących następstwem braku wiedzy na temat własnych predyspozycji genetycznych i cech metabolicznych. Kalorie są w rzeczywistości najmniej istotnymi elementami analizy żywienia. Znacznie ważniejsze jest poznanie cech biochemicznych produktu spożywczego i wiedza o tym, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla naszego organizmu”. Z Podsumowania
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22014.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22013.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 147-160.
W niniejszej monografii zamieszczono wyniki badań, które pozwoliły na pozyskanie i uporządkowanie wiedzy na temat zrównoważonej gospodarki żywnościowej, jak również na ocenę istoty i skali marnowania żywności w ogniwach łańcucha gospodarki żywnościowej ze szczególnym uwzględnieniem gospodarstw domowych. Publikacja ma na celu przekazanie ważnych informacji dotyczących zrównoważonej konsumpcji w gospodarce żywnościowej wraz z wskazówkami w zakresie ograniczania marnotrawstwa żywności, przede wszystkim w gospodarstwach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21947.XVII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21946.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2371 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografia / [Politechnika Śląska] ; 752)
Bibliografia na stronach 140-154.
W monografii przedstawiono rozważania dotyczące aspektów definicyjnych i koncepcyjnych związanych z pojmowaniem procesów logistycznych oraz pojawiających się w nich zakłóceń. Przybliżono ewolucję tych pojęć oraz zwrócono uwagę na wielowymiarową strukturę przedsiębiorstwa produkcyjnego. W pracy dokonano weryfikacji opracowanego modelu zarządzania ryzykiem w warunkach praktyki przemysłowej, dzięki czemu sprawdzono jego użyteczność w mikroprzedsiębiorstwie, małym przedsiębiorstwie oraz średnim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21673.IX.14 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21672.IX.14 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Materiały z konf., 5 maja 2008 r., Warszawa.
Tekst częśc. ang. Spis treści także ang.
Bibliogr. przy ref.
Książka jest owocem prac konferencji zorganizowanej 5 maja 2009 r. w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Dotyczyła ona szans, jakie dla rolnictwa i przemysłu spożywczego stworzyło rozszerzenie Unii i skupiła blisko czterystu przedstawicieli środowisk naukowych, eksperckich, samorządów terytorialnych, organizacji sektora rolno-spożywczego, a także instytucji rządowych, zajmujących się tą problematyką. Tematy referatów krajowych i zagranicznych uczestników konferencji poświęcone zostały zaś niezwykle aktualnemu problemowi Wspólnej Polityki Rolnej i jej przeglądowi (tzw. health check).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8273 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9789.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9612.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej