Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(11)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
tylko na miejscu
(10)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(8)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(10)
Autor
Adamicki Franciszek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Duczmal Karol W
(1)
Durau Beata
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Karczmarczyk Stanisław
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Knaflewski Mikołaj
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(1)
Magnuszewski Andrzej
(1)
Mikołajczyk Joanna
(1)
Mitek Marta
(1)
Nowak Lech
(1)
Robak Józef
(1)
Skowrońska Emilia
(1)
Squire David
(1)
Szwejda Jerzy (1936- )
(1)
Tucholska Halina
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
ROŚLINY
(2)
Surowce roślinne
(2)
Warzywa
(2)
Żywność
(2)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Choroby roślin
(1)
Ekologia
(1)
MELIORACJE ROLNE
(1)
NASIENNICTWO
(1)
NAWADNIANIE
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
ROŚLINY UPRAWNE
(1)
Rośliny jadalne
(1)
Technologia żywności
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Uprawa
(1)
Uprawa roślin
(1)
WARZYWA
(1)
Warzywa dyniowate
(1)
Ziemniaki
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(7)
Medycyna i zdrowie
(2)
Dom i ogród
(1)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
warzywa
(9)
owoce
(4)
warzywa dyniowate
(3)
choroby roślin
(2)
nawadnianie
(2)
rośliny ogrodowe
(2)
rośliny okopowe
(2)
rośliny ozdobne
(2)
szkodniki
(2)
warzywa cebulowe
(2)
warzywa kapustne
(2)
warzywa korzeniowe
(2)
warzywa liściowe
(2)
warzywa psiankowate
(2)
warzywa rzepowate
(2)
warzywa strączkowe
(2)
warzywa wieloletnie
(2)
zboże
(2)
biologiczna uprawa
(1)
bioogrodnictwo
(1)
bioogród
(1)
choroba
(1)
fungicydy
(1)
grzyby uprawne
(1)
kasze
(1)
makarony
(1)
mąki
(1)
napoje
(1)
nasiona
(1)
pestycydy
(1)
pieczywo
(1)
przechowalnictwo
(1)
przetwórstwo
(1)
przyprawy
(1)
rośliny
(1)
rośliny domowe
(1)
rośliny przemysłowe
(1)
rośliny rolnicze
(1)
rośliny strączkowe
(1)
rośliny zbożowe
(1)
rośliny zielarskie
(1)
technologia
(1)
technologia żywności
(1)
transport
(1)
trawy
(1)
uprawa
(1)
warzywnictwo
(1)
ziemniaki
(1)
zioła
(1)
środki ochrony roślin
(1)
żywność
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku omówiono w oparciu o najnowsze badania, kolejno, w części I potrzeby nawadniania na świecie i w Polsce, gospodarkę wodną gleby, a także roślin, systemy i technologie nawadniania oraz budowę i eksploatację urządzeń do nawadniania. W drugiej części przedstawiono efekty produkcyjne nawadniania różnych roślin uprawianych w polu i pod osłonami oraz ekonomiczne efekty nawadniania. Po każdym rozdziale podano wykaz ważniejszych szczegółowych prac dotyczących omawianego problemu. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych oraz wszystkim pracującym w rolnictwie, melioracjach i przedsiębiorstwach związanych z gospodarka wodną, jak również nauczycielom średnich szkół rolniczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7111.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7956.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Od wielu już lat podnoszono potrzebę opracowania i wydania nowego podręcznika. "Uprawę szczegółową warzyw w polu przedstawiono w Polowej uprawie warzyw", napisanej przez zespół autorów pod redakcją profesora Mariana Orłowskiego. Z kolei "Uprawa warzyw pod osłonami", przygotowana pod redakcją profesora Tadeusza Pudelskiego, obejmuje oprócz uprawy poszczególnych gatunków roślin warzywnych łącznie z grzybami także zagadnienia ogólne ich produkcji w pomieszczeniach. Dlatego też w tym opracowaniu ograniczono tematykę ogólnej uprawy pod osłonami do niezbędnego minimum, koncentrując się na zagadnieniach dotyczących ogólnych zagadnień uprawy warzyw w polu. Poszczególne rozdziały podręcznika napisali specjaliści z uczelni rolniczych, a także Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Wyrażam przekonanie, że będzie on pomocny w zdobywaniu wiedzy przez studentów ogrodnictwa i rolnictwa, a także przydatny dla praktyków zajmujących się produkcją warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7119.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7968.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, wykazy aktów prawnych i norm przy rozdziałach.
W publikacji zostały poruszone zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18609.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22094.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
W książce zostały omówione zmiany fizjologiczne zachodzące po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wpływające na jakość i trwałość przechowalniczą warzyw, optymalne warunki przechowania poszczególnych gatunków, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajdujące coraz szersze zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczegółowo technologię długotrwałego przechowywania i krótkotrwałego składowania najważniejszych gatunków warzyw. W książce zostały omówione również najnowsze osiągnięcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania warzyw na podstawie własnych prac badawczych oraz wielu innych autorów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17567.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Das große Ulmer Biogartenbuch. Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Indeks.
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: oszczędność wody, energii i surowców naturalnych rezygnacja z chemicznych oprysków oraz łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych gleba jako podstawa: odpady roślinne pozostające w naturalnym obiegu w ogrodzie bioróżnorodność jako sposób na naturalną ochronę roślin.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18130.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19972.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19971.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Fachowe Rady)
Tyt. oryg.: The garden pests & diseases specialist : the essential guide to identifying and controlling pests and diseases of ornamentals, vegetables and fruits, 2007.
Szkodniki i choroby roślin mogą spustoszyć ogród, szczególnie jeśli spokrewnione rośliny posadzone są obok siebie. Ten specjalistyczny podręcznik pomoże w ich identyfikacji i poradzi, jakie zastosować środki, ze zwróceniem szczególnej uwagi na metody niezwiązane z chemiczną ochroną roślin. Książka omawia również różne gupy roślin - od warzyw i kwiatów ogrodowych, po storczyki i rośliny wodne oraz przedstawia pożyteczne owady.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14461.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W pierwszej części podręcznika poświęcono sporo miejsca światowemu systemowi nasiennemu oraz prawom hodowców i prawu nasiennemu. Druga część obejmuje problematykę reprodukcji materiału siewnego roślin rolniczych i ogrodniczych. Uwzględniono w niej wszystkie ważniejsze grupy roślin uprawianych w kraju. Z roślin rolniczych omówiono: zbożowe, strączkowe, przemysłowe, okopowe, pastewne i trawy, a z warzywnych: bobowate, kapustowate, selerowate, psiankowate, dyniowate, astrowate, liliowate, komosowate, wiechlinowate i grzyby uprawne. Przedstawiono też pokrótce roczne, dwuletnie i wieloletnie rośliny ozdobne oraz zielarskie, sadownicze i ozdobne używane jako podkładki generatywne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7116.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7965.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 157-173, netografia strona 173.
Przegląd 43 warzyw, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17592.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17591.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu w hodowli nowych odmian ogórków, odpornych na choroby i szkodniki, stanowią one nadal duże zagrożenie. Ważną część technologii uprawy ogórka zajmują zabiegi ochronne. Zaniechanie bądź opóźnianie wykonywania podstawowych zabiegów fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu. Największe szkody gospodarcze spośród chorób wyrządzają mączniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Groźne są także choroby powodowane czynnikami środowiska oraz choroby fizjologiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1343.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej