Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(73)
Forma i typ
Książki
(73)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(80)
tylko na miejscu
(69)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(31)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(52)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(70)
Autor
Czarny Bogusław (1957- )
(3)
Durlik Ireneusz (1931- )
(3)
Harasim Adam
(3)
Budnikowski Adam (1948- )
(2)
Domański Stanisław Ryszard
(2)
Grzebisz Witold
(2)
Jasińska Zofia
(2)
Kotecki Andrzej (agronomia)
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Varian Hal R
(2)
Zalega Tomasz
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Bac Stanisław (1929- )
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bednarska Hanna
(1)
Begg David K. H
(1)
Bisaga Anna
(1)
Blajer-Gołębiewska Anna
(1)
Bobrowicz Jan
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Burda Michael C
(1)
Bławat Franciszek
(1)
Błażej Janina
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Daniłowska Alina
(1)
Dembińska-Cyran Izabela
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Domański Piotr Julian (1952- )
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Duraj Jan (1943- )
(1)
Feledyn-Szewczyk Beata
(1)
Fertsch Marek
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Galar Zbigniew
(1)
Gaworski Marek
(1)
Golinowska Stanisława
(1)
Goszczyński Wojciech (1983- )
(1)
Grabiński Jerzy (rolnictwo)
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Gąsiorowska Barbara (1954- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Houszka Hanna
(1)
Jankowska Ewa
(1)
Jarmołowicz Wacław (1944- )
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jaskulska Iwona
(1)
Jaskulski Dariusz
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Kamińska Teresa (1950- )
(1)
Kaplan Robert S
(1)
Klimczak Bożena (ekonomia)
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kocot Ewa
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Kopiński Jerzy
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Korpysz Krzysztof
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Kotecki Andrzej (1952- )
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kowalska Anna (1977- )
(1)
Krasowicz Stanisław
(1)
Krawczyk Stanisław
(1)
Krugman Paul R
(1)
Księżyk Marianna
(1)
Kubiński Wiktor
(1)
Kuc Piotr (rolnictwo)
(1)
Kupiec Leszek (1936- )
(1)
Kuś Jan (agrotechnika)
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Lewandowski Jerzy (1948- )
(1)
Lockyer Keith G
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Madej Andrzej
(1)
Mansfield Edwin
(1)
Michałek Jan Jakub (1953- )
(1)
Mossakowska Ewa ( -2009)
(1)
Motyka Mariusz
(1)
Muhlemann Alan P
(1)
Niziński Stanisław (1937- )
(1)
Norton David P. (1941- )
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Oakland John S
(1)
Olszańska Anna
(1)
Pisz Iwona
(1)
Piwowar Arkadiusz
(1)
Plinta Dariusz
(1)
Podleśny Janusz (1962- )
(1)
Polechoński Ryszard (1956- )
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Rapacki Ryszard (1949- )
(1)
Rembisz Włodzimierz
(1)
Rojek Miłosz
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(46)
2000 - 2009
(21)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(73)
Język
polski
(73)
Odbiorca
Technikum
(2)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
MIKROEKONOMIA
(13)
ROLNICTWO
(8)
PRODUKCJA
(6)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(5)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(4)
ROŚLINY
(4)
EKONOMIA
(3)
EKOROZWÓJ
(3)
GOSPODARSTWO ROLNE
(3)
LOGISTYKA
(3)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(3)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(3)
AGROTECHNIKA
(2)
GOSPODARKA
(2)
MAKROEKONOMIA
(2)
MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Towaroznawstwo
(2)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
AGROBIZNES
(1)
Agrotechnika
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
CERTYFIKACJA ZGODNOŚCI
(1)
DOBRO WSPÓLNE
(1)
DOCHÓD NARODOWY
(1)
EKONOMIA MATEMATYCZNA
(1)
GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
(1)
Gastronomia
(1)
Hodowla roślin
(1)
INNOWACJE
(1)
KONKURENCJA
(1)
Kucharstwo
(1)
Logistyka gospodarcza
(1)
Mikroekonomia
(1)
NAUKI EKONOMICZNE
(1)
Nawożenie
(1)
OZNACZENIE CE
(1)
Ochrona roślin
(1)
POLSKA
(1)
PRODUKT GLOBALNY
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWE
(1)
PRZEMYSŁ MATERIAŁOW BUDOWLANYCH
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przemysł farmaceutyczny
(1)
RACHUNKOWOŚĆ
(1)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(1)
ROZWÓJ REGIONALNY
(1)
ROZWÓJ SPOŁECZNY
(1)
RYNEK PRACY
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Sterowanie
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
TECHNIKA
(1)
Technologia
(1)
Technologia żywności
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Uprawa roślin
(1)
WIEŚ
(1)
ZARZĄDZANIE
(1)
ZOOTECHNIKA
(1)
Zarządzanie ryzykiem
(1)
Zootechnika
(1)
Łańcuch dostaw
(1)
ŚRODKI PRODUKCJI
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1989-
(4)
2001-
(2)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(24)
Podręcznik
(8)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(3)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
INSTRUKCJE
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Opracowanie
(1)
PORADNIKI
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Edukacja i pedagogika
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
Transport i logistyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
produkcja
(44)
popyt
(17)
mikroekonomia
(15)
podaż
(15)
monopol
(14)
produkcja roślinna
(12)
rolnictwo
(12)
rynek
(11)
rynek pracy
(11)
oligopol
(10)
przedsiębiorstwo
(10)
konkurencja doskonała
(9)
konsument
(9)
wzrost gospodarczy
(9)
produkcja rolna
(8)
produkcja zwierzęca
(8)
rolnictwo ekologiczne
(8)
dystrybucja
(7)
ekonomia
(7)
gospodarka rynkowa
(7)
bezrobocie
(6)
dobrobyt
(6)
logistyka
(6)
zarządzanie
(6)
inflacja
(5)
konsumpcja
(5)
rozwój zrównoważony
(5)
uprawa roślin
(5)
zaopatrzenie
(5)
gospodarstwo rolne
(4)
konkurencja niedoskonała
(4)
pieniądz
(4)
polityka fiskalna
(4)
polityka handlowa
(4)
rynek kapitałowy
(4)
system produkcyjny
(4)
uprawa roli
(4)
zarządzanie jakością
(4)
żywność
(4)
bilans płatniczy
(3)
budżet
(3)
cena
(3)
cykl koniunkturalny
(3)
dobra publiczne
(3)
handel międzynarodowy
(3)
handel zagraniczny
(3)
infrastruktura
(3)
konkurencyjność
(3)
makroekonomia
(3)
marketing
(3)
planowanie
(3)
proces produkcyjny
(3)
przedsiębiorstwo produkcyjne
(3)
równowaga rynkowa
(3)
teoria gier
(3)
zachowania konsumenckie
(3)
zysk
(3)
Polska
(2)
agrobiznes
(2)
analiza ekonomiczna
(2)
czynniki wytwórcze
(2)
cło
(2)
dochód narodowy
(2)
ekonomika
(2)
eksport
(2)
gleba
(2)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
inwestycje
(2)
jakość
(2)
kapitał ludzki
(2)
koszty
(2)
kraje rozwijające się
(2)
kryzys finansowy
(2)
kurs walutowy
(2)
melioracje wodne
(2)
migracje
(2)
międzynarodowe stosunki gospodarcze
(2)
mięso
(2)
mleko
(2)
modele ekonomiczne
(2)
nasiennictwo
(2)
nawożenie
(2)
obsługa klienta
(2)
ochrona roślin
(2)
podejmowanie decyzji
(2)
polityka pieniężna
(2)
produkcja żywności
(2)
produkcja żywnościowa
(2)
produkt krajowy brutto
(2)
protekcjonizm
(2)
przetwórstwo
(2)
płodozmian
(2)
ryby
(2)
rynek finansowy
(2)
rynek walutowy
(2)
strategia
(2)
ubóstwo
(2)
wynagrodzenie
(2)
zarządzanie produkcją
(2)
środki trwałe
(2)
73 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i policealnych kształcących w zawodzie technik rolnik. Ze względu na obszerny zakres materiału podręcznik został opracowany w trzech częściach. Część I obejmuje zagadnienia związane z wpływem czynników środowiska, tj. klimatu i gleby na wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych. Omówione zostały również podstawowe wiadomości z zakresu melioracji, które są niezbędne do wytworzenia i utrzymania w glebie właściwych stosunków powietrzno-wodnych, oraz tematy związane z uprawą roli i zmianowaniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7392 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 8364.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8365.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 334-344.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część V podręcznika obejmuje zagadnienia związane z hodowlą i nasiennictwem roślin, nawożeniem oraz ochroną upraw rolniczych zgodnie z obowiązującymi w Unii Europejskiej zasadami integrowanej ochrony roślin.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18139.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19992.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19991.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; 32 (6))
Na s. tyt. i okł.: Program Wieloletni 2011-2015 - Wspieranie działań w zakresie kształtowania środowiska rolniczego i zrównoważonego rozwoju produkcji rolniczej w Polsce. Na grzb. wyłącznie tyt. serii. Częśc. materiały konferencyjne.
Bibliogr. przy pracach.
Książka prezentuje ocenę wybranych aspektów i możliwości zrównoważonego rozwoju rolnictwa, specjalizacji gospodarstw w produkcji rolniczej oraz regionalnego zróżnicowania rolnictwa. W ocenie uwzględniono kryteria ekologiczne i ekonomiczne w ujęciu krajowym i regionalnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14636.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; 43(17))
Bibliogr. przy pracach.
Produkcja rolnicza składa się z szeregu działów i gałęzi, w tym ogrodnictwa jako wyspecjalizowanego działu produkcji roślinnej obejmującego uprawę roślin sadowniczych, warzywnych i odzobnych, oraz gałęzi produkcji nastawionych na uprawę roślin specjalnych, m.in. chmielu i tytoniu. Oprócz wymienionych zagadnień dotyczących produkcji ogrodniczej oraz uprawy chmielu i tytoniu w niniejszym zeszycie przedstawiono wybrane elementy technologii produkcji roślinnej (płodozmian, uprawa roli) i wpływ pogłowia zwierząt na wielkość puli azotu pochodzącego z nawozów naturalnych, a także problem dóbr publicznych związanych z rolnictwem i obszarami wiejskimi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.15186 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 16267.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; z. 40(14))
Bibliogr. przy rozdz.
W warunkach nasilającej się konkurencji coraz bardziej widoczne są procesy specjalizacji, koncentracji i intensyfikacji produkcji rolniczej, wynikające z dążenia do poprawy efektywności i dochodowości gospodarowania w zmieniających się warunkach otoczenia. Relatywnie zwiększył się wpływ warunków ekonomiczno-organizacyjnych, a ograniczeniu uległo znaczenie warunków przyrodniczych. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej rolnictwo polskie uzyskało znaczące wsparcie finansowe w formie różnych funduszy (płatności i dopłat) związanych z priorytetami rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Z założeń Wspólnej Polityki Rolnej wynika, że rolnictwo ma opierać się na zasadach zrównoważonego rozwoju, a zwiększanie jego konkurencyjności musi iść w parze z właściwym wykorzystywaniem zasobów naturalnych, utrzymywaniem pożądanego poziomu produkcji, dbaniem o ekosystemy oraz poprawę jakości życia na obszarach wiejskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15559.XVII.5 [Czytelnia C], 16264.XVII.5 [Czytelnia C] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Szczegółowa uprawa roślin : praca zbiorowa. T. 1 / pod red. Zofii Jasińskiej i Andrzeja Koteckiego. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Wrocław : Wydaw. Akademii Rolniczej, 2003. - 510 s. : fot. kolor., mapy, rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. przy częściach.
Podręcznik obejmuje wszystkie aktualne gatunki roślin, które mają znaczenie w uprawie polowej. Cechą specyficzną tego podręcznika jest szerokie uwzględnienie podstaw biologicznych omawianych roślin w aspekcie ich potrzeb życiowych i rozszerzenie liczby gatunków o takie, jak trawy i ich mieszanki w uprawie polowej, rośliny zielarskie oraz mało znane gatunki roślin oleistych i włóknistych. Poza zagadnieniami typowymi dla szczegółowej uprawy, jak pochodzenie poszczególnych gatunków roślin upraw polowych, historia ich uprawy, systematyka użytkowa i botaniczna, znaczenie gospodarcze, skład chemiczny i cechy jakościowe, właściwości botaniczne oraz przechowywanie zebranych plonów, treść podręcznika poszerzona jest o bardzo istotną część dotyczącą procesów fizjologicznych, które decydują o planowaniu i warunkach hodowli roślin. Uwzględniono także najnowsze tendencje w kierunkach odmian i ochronie roślin oraz znaczenia gospodarczego pewnych modyfikacji w systemach uprawy w oparciu o osiągnięcia w tej dziedzinie przedstawione w najnowszej literaturze światowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12317.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13462.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szczegółowa uprawa roślin : praca zbiorowa. T. 2 / pod red. Zofii Jasińskiej i Andrzeja Koteckiego. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Wrocław : Wydaw. Akademii Rolniczej, 2003. - 690, [1] s. : fot. (gł. kolor.), mapy, rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. przy częściach.
Podręcznik obejmuje wszystkie aktualne gatunki roślin, które mają znaczenie w uprawie polowej. Cechą specyficzną tego podręcznika jest szerokie uwzględnienie podstaw biologicznych omawianych roślin w aspekcie ich potrzeb życiowych i rozszerzenie liczby gatunków o takie, jak trawy i ich mieszanki w uprawie polowej, rośliny zielarskie oraz mało znane gatunki roślin oleistych i włóknistych. Poza zagadnieniami typowymi dla szczegółowej uprawy, jak pochodzenie poszczególnych gatunków roślin upraw polowych, historia ich uprawy, systematyka użytkowa i botaniczna, znaczenie gospodarcze, skład chemiczny i cechy jakościowe, właściwości botaniczne oraz przechowywanie zebranych plonów, treść podręcznika poszerzona jest o bardzo istotną część dotyczącą procesów fizjologicznych, które decydują o planowaniu i warunkach hodowli roślin. Uwzględniono także najnowsze tendencje w kierunkach odmian i ochronie roślin oraz znaczenia gospodarczego pewnych modyfikacji w systemach uprawy w oparciu o osiągnięcia w tej dziedzinie przedstawione w najnowszej literaturze światowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12318.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13463.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik pt. “Uprawa roślin” to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. „Uprawa roślin” składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców - studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18148.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20012.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20009.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w U nii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22093.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22092.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Monografia prezentuje wybrane próby przebudowy ekonomiki rolnictwa związane z transformacją rolnictwa europejskiego pod wpływem megatrendów uwidoczniających się w globalnej gospodarce żywnościowej. Może stanowić materiał do dyskusji dla teoretyków i praktyków gospodarki obszarów wiejskich, zarządzania i ekonomiki regionalnej, ekonomiki rolnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10809.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekonomika agrofirmy / Stanisław Stachak. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998. - 379, [1] s. : rys., tab. ; 24 cm.
Niniejszy podręcznik wypełnia lukę w pomocach dydaktycznych, jaka wytworzyła się w dziedzinie nauczania ekonomii rolniczej. Treść podręcznika została dobrana głównie pod kątem potrzeb praktyki rolniczej, zwłaszcza praktyki prac organizacyjnych. Z tego powodu zakres wiedzy makroekonomicznej, technicznej i przyrodniczej został ograniczony na rzecz wiedzy mikroekonomicznej i egonomicznej, jako niedostatecznie znanej rolnikom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1954.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 259-272.
Niniejsza publikacja w zamierzeniu autorów ma być podręcznikiem z przedmiotów agrobiznes i biobiznes. Uwzględniono w niej: teorię agrobiznesu, jego główne zasoby, podmioty agrobiznesu, najważniejsze kierunki produkcji rolnej, problemy współpracy podmiotów agrobiznesu, jego rozwój, a także podstawową wiedzę o biobiznesie. Niektóre z omawianych w niej zagadnień znano już wcześniej - jako części składowe ekonomiki rolnictwa czy ekonomiki przemysłu spożywczego, w prezentowanym podręczniku przedstawiono je jednak w nowym ujęciu - jako elementy składowe agrobiznesu. Część rozdziałów książki poświęcono też aktualnym kwestiom, np. teorii agrobiznesu, wiejskim gospodarstwom domowym w agrobiznesie, postępowi rolniczemu, zmianom w agrobiznesie i biobiznesie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14462.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15380.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy aut. na s. 253-254. Na książce wyłącznie błędny ISBN.
Bibliogr. przy niektórych rozdz.
Poradnik stara się objąć w całość ogromną liczbę informacji dotyczących rolnictwa ekologicznego. Oprócz wymagań prawnych i przepisów UE oraz informacji o płatnościach PROW 2007-2013, zawarto w nim praktyczne wskazówki dotyczące produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13151 [Magazyn 1], P.13149 [Magazyn 1], P.13152 [Magazyn 1], P.13147.XVII.5 [Magazyn 1], P.13153 [Magazyn 1], P.13150 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13148.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14266.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera streszcz. referatów z III Konferencji Naukowej, 24-25 czerwca 2014 r., Biała Podlaska.
Książka zawiera streszczenia referatów prezentowanych na III Konferencji Naukowej "Współczesne dylematy polskiego rolnictwa". Zakres tematyczny prezntowanych wystąpień jest bardzo szeroki i skupia się m.in. wokół problemów: rolnictwa, rolncitwa ekologicznego, zootechniki, produkcji rolnej, uprawy roli i roślin, funkcjonowania gospodarstw rolnych, agroturystyki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14061 [Magazyn 1], P.16397 [Magazyn 1], P.16401 [Magazyn 1], P.16402 [Magazyn 1], P.16396 [Magazyn 1], P.16407 [Magazyn 1], P.16403 [Magazyn 1], P.14060.XVII.5 [Magazyn 1], P.16411 [Magazyn 1], P.16410 [Magazyn 1], P.16409 [Magazyn 1], P.16406 [Magazyn 1], P.16398 [Magazyn 1], P.16405 [Magazyn 1], P.16395 [Magazyn 1], P.16408 [Magazyn 1], 14931.XVII.5 [Magazyn 1], P.16404 [Magazyn 1], P.16400 [Magazyn 1], P.16414 [Magazyn 1], P.16413 [Magazyn 1], P.16399 [Magazyn 1], P.16412 [Magazyn 1] (23 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14059.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14930.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 191-204.
Zasadniczym celem opracowania jest analiza i ocena procesów modernizacyjnych rolnictwa, a zwłaszcza identyfikacja ich przesłanek, determinant przebiegu i skutków. Wiele miejsca przeznaczono również na ocenę reakcji gospodarstw rolniczych, a także na określenie zakresu możliwych sposobów kształtowania przebiegu modernizacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13842.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14803.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 137-141.
Celem książki jest zapoznanie Czytelników z poziomem zróżnicowania między krajami Unii Europejskiej w wymiarze ekonomicznym, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów kapitału ludzkiego i rynków pracy. Składa się z ośmiu rozdziałów. Rozdziały pierwszy, drugi i trzeci odnoszą się do poziomu produktu krajowego brutto w gospodarkach unijnych. Trzy kolejne rozdziały koncentrują się na aspektach powiązanych z rynkiem pracy. W ostatnich rozdziałach skoncentrowano się na poblematyce zrównoważonej produkcji i rynku ubezpieczeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14917.XII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce zbędny ISSN.
Książka stanowi kompendium wiedzy o aktualnym stanie sektora rolnego. Przedstawiono w nim, oprócz podstawowych danych o Polsce, również poszerzone informacje dotyczące poszczególnych rodzajów produkcji rolnej. Ponadto omówiono zagadnienia dotyczące realizacji polityki wsparcia rolnictwa, obszarów wiejskich i rybołówstwa, które wynikają z mechanizmów Wspólnej polityki Rolnej. Dopełnieniem są dane dotyczące polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi oraz informacje o najważniejszych instytucjach obsługujących ten sektor gospodarki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19912.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16023.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej