Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(75)
Forma i typ
Książki
(73)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje naukowe
(8)
Publikacje informacyjne
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(91)
tylko na miejscu
(65)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(40)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(50)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(66)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(4)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(8)
Kunachowicz Hanna
(7)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grzesińska Wiesława
(2)
Kondracki Stanisław
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Trafiałek Joanna
(2)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(2)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bartnik Ewa
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Gajda Robert
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golik Paweł
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Goszczyński Wojciech (1983- )
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Karski Jerzy Bohdan (-2009)
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Klimczyk Joanna
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Księżopolski Krzysztof Michał
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kwapich Edyta
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Markiewicz-Żukowska Renata
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mepham Ben (1940- )
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Michalak Marta
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nurzyńska Iwona
(1)
Olędzka Regina
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pawłowska Bożena (ekonomia)
(1)
Paśko Paweł
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Piotrowicz Jadwiga (farmacja)
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Rutkowska Jarosława
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(45)
2000 - 2009
(19)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(28)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(75)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Lekarze
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Żywność
(25)
Odżywianie
(11)
ODŻYWIANIE
(10)
ŻYWNOŚĆ
(10)
Chemia
(6)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Jakość żywności
(4)
ROLNICTWO
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Biochemia
(3)
Dietetyka
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Towaroznawstwo
(3)
Wartość odżywcza
(3)
DIETETYKA
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Składniki odżywcze
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Technologia żywności
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE PAŃSTWA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOETYKA
(1)
BIOTECHNOLOGIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Drobnoustroje
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
HIGIENA
(1)
HOTELARSTWO
(1)
Handel
(1)
Higiena
(1)
INTEGRACJA GOSPODARCZA
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość produktu
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kucharstwo
(1)
Leki
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
Odzywianie
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
POLITYKA MIĘDZYNARODOWA
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(1)
Polityka publiczna
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przepisy o żywności
(1)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(1)
ROŚLINY
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce roślinne
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Toksykologia żywności
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wspólna Polityka Rolna UE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZNAKI TOWAROWE
(1)
ZOOTECHNIKA
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1989-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Francja
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Podlasie
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Opracowanie
(4)
Monografia
(3)
Raport z badań
(3)
Tablice i wzory
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(24)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Chemia
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Biologia
(2)
Kulinaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(56)
żywienie
(14)
składniki odżywcze
(13)
dieta
(12)
żywność modyfikowana genetycznie
(11)
wartość odżywcza
(9)
zdrowie
(9)
witaminy
(8)
białka
(7)
rolnictwo ekologiczne
(7)
żywność ekologiczna
(7)
chemia
(6)
otyłość
(6)
normy żywienia
(5)
odżywianie się
(5)
składniki mineralne
(5)
suplement diety
(5)
woda
(5)
dietetyka
(4)
epidemiologia
(4)
gastronomia
(4)
konsument
(4)
marketing
(4)
odżywianie
(4)
profilaktyka
(4)
rolnictwo
(4)
tłuszcze
(4)
węglowodany
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
bezpieczeństwo
(3)
bezpieczeństwo żywności
(3)
biotechnologia
(3)
bioterroryzm
(3)
choroby przewlekłe
(3)
hodowla zwierząt
(3)
leki
(3)
lipidy
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
rodniki
(3)
sacharydy
(3)
toksyny
(3)
turystyka
(3)
zatrucie pokarmowe
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
Polska
(2)
agroturystyka
(2)
aktywność fizyczna
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
białka pokarmowe
(2)
bromatologia
(2)
choroby układu krążenia
(2)
globalizacja
(2)
higiena
(2)
hodowla roślin
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jakość żywności
(2)
konsumpcja
(2)
logistyka gospodarcza
(2)
migracje
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
nadwaga
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
organizm modyfikowany genetycznie
(2)
produkcja rolna
(2)
promocja zdrowia
(2)
przemiana materii
(2)
racjonalne żywienie
(2)
rekreacja
(2)
równowaga ekologiczna
(2)
wegetarianizm
(2)
zagrożenia zdrowia
(2)
zanieczyszczenie środowiska
(2)
zarządzanie jakością
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
AIDS
(1)
FODMAP
(1)
Francja
(1)
GMO
(1)
Narodowy Program Zdrowia
(1)
Program Siedmiu Kroków
(1)
Unia Europejska
(1)
Wspólna Polityka Rolna
(1)
Yin-Yang
(1)
akulturacja
(1)
alkoholizm
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badania
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo środowiskowe
(1)
bhp
(1)
bieda
(1)
biochemia
(1)
bioetyka
(1)
bogactwo
(1)
broń biologiczna
(1)
broń chemiczna
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
75 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 190-203.
Celem publikacji jest analiza działań państw w obszarze bezpieczeństwa ekonomicznego z wykorzystaniem narzędzi ekonomicznych, poszukiwanie prawidłowości w działaniach państw, jak również okreslenie efektywności stosowanych metod i narzędzi z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa ekonomicznego. Przedstawiono wymiary bezpieczeństwa ekonomicznego, czyli bezpieczeństwo finansowe, surowcowo-energetyczne, żywnościowe oraz dostępu do czystej wody. Zaprezentowano także pozapaństwowe zagrożenia bezpieczeństwa ekonomicznego, czyli takie, które są pochodną funkcjonowania rynków finansowych, aktywności korporacji transnarodowych i zorganizowanych grup przestępczych oraz wpływ migracji i zmian klimatycznych na bezpieczeństwo ekonomiczne. Praca zawiera również elementy prognostyczne: podjęto próbę określenia wpływu trendów w stosunkach międzynarodowych na przyszłe zagrożenia dla bezpieczeństwa ekonomicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12832.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności. Część III dotyczy higieny produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14729.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9688.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11494 [Magazyn 1], P.10154 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Publikacja jest pracą zbiorową przedstawiającą artykuły dotyczace zdrowia publicznego. Omówiono w niej m.in: koncepcje, kategorie i paradygmaty zdrowia, środowisko naturalne, przyrodnicze i fizyczne, biofizyczną rolę środowiska grawitacyjnego, cynk a choroby środowiskowe, o żywności, żywieniu i odżywianiu, zdrowie i choroba w ujęciu termodynamiki medycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8181.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Praca jest dziełem zbiorowym czołowych specjalistów krajowych z zakresu higieny i dziedzin pokrewnych oraz doświadczonych nauczycieli akademickich pracujących w uczelniach medycznych w Polsce. Zwrócono szczególną uwagę na te działy higieny, które są najbardziej związane z praktyką pielęgniarską, na jej aspekt praktyczny i zawodowy, ale nie pominięto również zagadnień i działów, które pozwolą lepiej zrozumieć rolę czynników mających bezpośredni i długofalowy wpływ na zdrowie. Dotyczy to rozdziałów omawiających zagadnienia szeroko rozumianego środowiska pracy, higieny wieku rozwojowego i podeszłego oraz higieny żywności i żywienia, ponieważ te problemy są najczęściej obecne w codziennej praktyce pielęgnacyjnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12933 [Magazyn 1], P.3668 [Magazyn 1], P.12932 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2950.XVIII.11 [Wypożyczalnia B], P.1528.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.3667.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój rolnictwa ekologicznego / Maria Golinowska. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 126 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 160.)
Bibliografia strony 118-122.
Niniejsze opracowanie składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie z podziałem na kontynenty; za pomocą takich wskaźników jak powierzchnia upraw ekologicznych, liczba producentów ekologicznych, struktura powierzchni ekologicznej (grunty orne, grunty obsiane, uprawy trwałe, trwałe użytki zielone). Przeanalizowano strukturę powierzchni ekologicznej i zachodzące tu zmiany w latach 2004-2010. Rozdział drugi dotyczy ustawodawstwa z zakresu rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej, a zwłaszcza w Polsce. W trzecim rozdziale omówiono wsparcie rolnictwa ekologicznego. Najważniejszym instrumentem, dzięki któremu dochodzi do zastosowania przez rolników zasad rolnictwa ekologicznego, jest Program Rozwoju Obszarów Wiejskich [PROWj, który w drugiej osi programu rolno-środowiskowego udziela wsparcia producentom ekologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17574.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17573.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Promocja zdrowia / redakcja Jerzy Bohdan Karski. - Wydanie 3. - Warszawa : Ignis, 1999. - 521 stron : tabele ; 25 cm.
Promocja zdrowia to klucz do rozwiązania wielu problemów, w tym do zatrzymania spirali wzrostu kosztów leczenia. Książka Promocja zdrowia adresowana jest do szerokiego kręgu czytelników:: polityków społecznych, polityków zdrowia publicznego, decydentów administracji państwowej i samorządowej wszystkich szczebli, pracowników nauki i studentów, pracowników szkół podległych resortowi edukacji, zdrowia, ochrony środowiska, pracowników już istniejących i przyszłych biur, poradni i ośrodków promocji zdrowia. Z książki może korzystać każdy, dla kogo sprawy zdrowia stanowią ważne zagadnienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 330.XVIII.11 [Magazyn 1], 2322.XVIII.11 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2323.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 331.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Bioethics,
Indeksy.
Zagadnienia dotyczące bioetyki budzą w ostatnich latach coraz większe zainteresowanie opinii publicznej. Debata nad tymi zagadnieniami obejmuje tematy związane z modyfikacją genetyczną (GMO), klonowaniem zwierząt czy "projektowaniem dzieci". Gdy opinia publiczna żywi się spekulacjami mediów, czy możemy być pewni, że decyzje dotyczące zasadniczych zagadnień bioetycznych są podejmowane w racjonalny i obiektywny sposób? Część otwierająca książkę zapoznaje studentów z istotą bioetyki oraz teorii etycznej. W dalszych partiach tekstu autor wprowadza czytelnika w szeroki zakres zagadnień bioetycznych odnoszących się do ludzi, zwierząt, roślin oraz środowiska. Końcowe rozdziały to przegląd zagadnień związanych ze stosowaniem bioetyki w praktyce. Książka prezentuje różne punkty widzenia w sposób bezstronny, sprzyjający debacie i dyskusji. Najobszerniejszy, najbardziej wyważony spośród dostępnych, akademicki podręcznik do bioetyki, proponujący studentom jasne, obiektywne wprowadzenie do tego przedmiotu. Poszczególne rozdziały zawierają wiele przydatnych rozwiązań obejmujących tematy do dyskusji i ćwiczenia sprzyjające opanowaniu wiedzy przez studenta. Zwięzły tekst napisany jednolitym, jasnym językiem przez doświadczonego autora, opatrzony wygodnymi odnośnikami ułatwiającymi studentom wyrabianie sobie pełniejszego obrazu tego tak zróżnicowanego przedmiotu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7327.II.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8280.II.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Genetycznie modyfikowane organizmy budzą kontrowersje. W większości przypadków wynikają one z braku wiedzy o tym, jak powstają i czym się charakteryzują te organizmy. Celem autorów książki pt. „GMO w świetle najnowszych badań” było przybliżenie wiedzy na temat metod otrzymywania wprowadzanych cech/genów, oddziaływania na środowisko rolnicze, regulacji prawnych i odbioru społecznego, kontroli, a także nieporozumień związanych z badaniem genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów, roślin i zwierząt. Autorzy publikacji są specjalistami z zakresu problematyki GMO.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18134.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19978.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19977.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 15623.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Środowisko)
Publikacja jest kontynuacją wcześniej wydanej książki "Środowiskowe zagrożenia zdrowia". Autor omawia w niej m.in. zagrożenia zdrowia i życia ludzi wynikające z przeludnienia, konfliktów ekologicznych, epidemii chorób zakaźnych i pasożytniczych i inne. Opisuje zagrożenie bronią biologiczną i chemiczną, kataklizmy kosmiczne - upadek asteroidy lub komety, erupcja wulkanów, trzęsienia ziemi i ogólnie wszystko to, co można nazwać niestabilnością geologiczną naszej planety. Opisuje również skutki efektu cieplarnianego i niestabilności klimatu Ziemi, jak huragany i tornada, susze, ulewy, powodzie. Inną kategorią zagrożeń jest działanie promieniowania UV, niskie ciśnienie atmosferyczne, ciążenie i inne. Istotnym tematem jest też rola odżywiania się i ewentualne zagrożenia, jakie może stwarzać spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej. Wiele z tych zagrożeń jest uporządkowanych pod względem przyczyn, mechanizmu powstawania i rodzaju zjawisk, często mylnie interpretowanych. Książka zawiera niezwykle bogate udokumentowanie opisywanych zagrożeń zdrowia i życia ludzi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11773.XVII.1 [Magazyn 1], P.12966 [Magazyn 1], P.12967 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4817.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5192.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 8)
Bibliogr. przy pracach.
"Książka ma charakter monografii naukowej, ale zawarte w niej treści mogą być przydatne dla osób zajmujących się zarówno teorią, jak i praktyką zarządzania turystyką, rekreacją, sportem, hotelarstwem, technologią żywienia, itp. Porządkuje ona bowiem wiedzę dotyczącą aktualnych problemów współczesnej turystyki, rekreacji i sportu masowego oraz zagadnienia związane z hotelarstwem i żywieniem w świetle badań własnych przeprowadzonych przez autorów. Jednocześnie treści w niej zawarte dotyczą zarówno doświadczeń europejskich, jak i polskich wynikających z badań przeprowadzonych w ostatnich latach, dzięki czemu mogą być wykorzystane do poprawy funkcjonowania zarządzeń wynikających z ustaw o kulturze fizycznej, sporcie, turystyce i gospodarce hotelarsko-żywieniowej w warunkach globalizacji." (ze Wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13183.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej