Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Buczko Włodzimierz (1942- )
(1)
Grotthus Bartosz
(1)
Kostka-Trąbka Elzbieta
(1)
Majewska Magdalena (medycyna)
(1)
Mutschler Ernst (1931- )
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Woroń Jarosław
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Temat
Interakcje leków
(2)
FARMAKOLOGIA
(1)
Farmacja
(1)
Farmakologia
(1)
LECZENIE
(1)
Leki
(1)
Odzywianie
(1)
Odżywianie
(1)
TOKSYKOLOGIA
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Słowo kluczowe
interakcje leków
(3)
alergia pokarmowa
(2)
choroby dziecięce
(2)
choroby jamy ustnej
(2)
choroby nerek i dróg moczowych
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby tkanki łącznej
(2)
choroby trzustki
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
choroby wątroby
(2)
cukrzyca
(2)
dorośli
(2)
dyslipidemia
(2)
dzieci
(2)
farmakologia
(2)
interakcje leków z żywnością
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
kobieta ciężarna
(2)
kobieta karmiąca
(2)
leki
(2)
młodzież
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
niemowlę
(2)
osoby starsze
(2)
osteoporoza
(2)
otyłość
(2)
żywienie
(2)
farmakodynamika
(1)
farmakokinetyka
(1)
toksykologia
(1)
żywność
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Interakcje leków w praktyce klinicznej / Elzbieta Kostka-Trąbka, Jarosław Woroń. - Wydanie drugie uaktualnione (7 dodruk). - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 253 strony ; 20 cm.
Nowe, zmienione wydanie unikalnej na polskim rynku książki przedstawiającej najczęściej występujące interakcje leków stosowanych w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, oddechowego, przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, hiperlipidemii, cukrzycy, leków przeciwpłytkowych i przeciwkrzepliwych. przeciwhistaminowych, neurologicznych, przeciwnowotworowych, przeciwbólowych i przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i najczęściej stosowanych leków ziołowych. W książce zostały opisane leki dostępne w Polsce i ich interakcje z innymi jednocześnie stosowanymi lekami. Autorzy zastosowali podział leków na grupy terapeutyczne, co ułatwia Czytelnikowi korzystanie z informacji. Stosowanie się do nich pozwoli uniknąć działań niepożądanych, spowodowanych nieodpowiednim połączeniem leków lub braku skuteczności zastosowanego leczenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18048 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19732.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19731.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Interakcje leków z żywnością / dr n. farm. Magdalena Obrzut ; [redaktor merytoryczny: Magdalena Majewska]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - [12], 237 stron : portret ; 24 cm.
W obrębie wydania dodruk.
Bibliografia, netografia na stronach 191-230. Indeks.
Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24161.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24160.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mutschler farmakologia i toksykologia : podręcznik / Ernst Mutschler [et al. ; tł.: Bartosz Grotthus et al.]. - Wyd. 3 pol. popr. i uzup., dodr. / red. nauk. Włodzimierz Buczko. - Wrocław : MedPharm Polska, cop. 2014. - XXX, 1168 s. : il. kolor. ; 28 cm.
Bibliogr. s. 1131-1133. Indeks.
Podręcznik podzielony jest na trzy części: część A zawiera ogólne informacje na temat farmakokinetyki i farmakodynamiki leków, ich działań niepożądanych, terapii genowej, terapii z wykorzystaniem komórek macierzystych, badań leków, w tym dodatek o fitofarmaceutykach i homeopatii, część B zawiera informacje o lekach wykorzystywanych w leczeniu chorób poszczególnych narządów i układów, część C zawiera informacje z toksykologii. Niniejsza książka powstała na podstawie najnowszego, dziewiątego, uzupełnionego i poprawionego wydania jednego z najlepszych podręczników farmakologii na świecie. W zwięzły i przejrzysty sposób przekazuje wiedzę z farmakologii i toksykologii. Zawiera liczne ryciny, tabele i schematy. Jej atutem jest także uzupełnienie danych o poszczególnych grupach leków zgodnie z wynikami najnowszych badań klinicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15235.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki. - Wydanie 2 zmienione - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 471, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawdiłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, zrozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11493 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11492.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11738.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki. - Wydanie 2 zmiemione - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 471, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawdiłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, zrozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.241.XVIII.10 [Magazyn 1], F.240.XVIII.10 [Magazyn 1], F.243.XVIII.10 [Magazyn 1], F.242.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej