Sorting
Source
Books
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(2)
only on-site
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Banaszkiewicz Aleksandra
(1)
Gudowski Arkadiusz (redaktor)
(1)
Pituch-Zdanowska Aleksandra
(1)
Stróżyk Agata
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Audience Group
Dietetycy
(1)
Gastrolodzy
(1)
Pediatrzy
(1)
Subject
Choroby układu pokarmowego
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Gastroenterologia dziecięca
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Żywienie chorych
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Słowo kluczowe
zespół jelita drażliwego
(2)
FODMAP
(1)
biegunka infekcyjna
(1)
ból brzucha
(1)
celiakia
(1)
choroba wrzodowa
(1)
choroby wątroby
(1)
dietetyka
(1)
nietolerancja laktozy
(1)
refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
wymioty
(1)
zapalenie trzustki
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywność
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Dieta low-FODMAP / Stróżyk Agata. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2023. - XVI, 263 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22551.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22550.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie w gastroenterologii dziecięcej to kompendium wiedzy o najczęściej występujących u dzieci i młodzieży chorobach przewodu pokarmowego, zarówno organicznych, jak i czynnościowych, które łączą: krótki zarys choroby, aktualne zalecenia dotyczące diety i leczenia żywieniowego oraz narzędzia przydatne w praktyce klinicznej. Publikacja została stworzona przez zespół doświadczonych gastroenterologów dziecięcych i dietetyka, którzy od lat wspólnie pomagają dzieciom z chorobami przewodu pokarmowego w powrocie do zdrowia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24294.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23945.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again