Sorting
Source
Books
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
only on-site
(5)
available
(4)
unknown
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Author
Broniecka Anna
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Tobiasz-Adamczyk Beata
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(4)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Psycholodzy
(1)
Subject
ODŻYWIANIE
(3)
Odżywianie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Dietetyka
(1)
MEDYCYNA
(1)
Metody badawcze
(1)
Metody psychoterapii
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
Nadwaga
(1)
Otyłość
(1)
Psychoterapia
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Subject: time
2001-0
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(2)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Psychologia
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
zachowania żywieniowe
(6)
otyłość
(2)
żywienie
(2)
czynniki społeczne
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
jadłospis
(1)
metody badań
(1)
nadwaga
(1)
nawyki żywieniowe
(1)
profilaktyka
(1)
psychodietetyka
(1)
psychologia odżywiania
(1)
psychologia żywienia
(1)
socjologia żywienia
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zachowania zdrowotne
(1)
zdrowe żywienie
(1)
zdrowie
(1)
6 results Filter
Book
In basket
Psychologia żywienia : podręcznik akademicki / Monika Świątkowska. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2023. - 246 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 189-246.
Podręcznik akademicki" autorstwa Moniki Świątkowskiej. To obszerny podręcznik akademicki, który wnikliwie analizuje psychologiczne aspekty związane z zachowaniami żywieniowymi. Podręcznik ten oferuje kompleksowe omówienie czynników psychologicznych, które wpływają na nasze decyzje żywieniowe. Autor przedstawia różnorodne style jedzenia, modele modyfikacji zachowań żywieniowych oraz analizuje wpływ samokontroli, emocji, stresu, potrzeb czy motywacji na nasze wybory żywieniowe.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 24365.III.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 24364.III.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 117-123.
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań żywieniowych młodzieży ujawnia potrzebę intensyfikacji działań związanych z edukacją żywieniową rozumianą jako forma skutecznej profilaktyki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15273.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in. metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników kształcenia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1406.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Engram)
Bibliografia na stronach 143-162.
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą / otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18214.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20189.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20188.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Książka w sposób interesujący pokazuje wieloelementową mozaikę przyczyn leżących u podłoża zaburzeń odżywiania. Jest znakomitym źródłem informacji na temat socjologicznych uwarunkowań zachowań żywieniowych. Sposób odżywiania jest niewątpliwie zależny od wzorców rodzinnych i kulturowych, statusu ekonomicznego, charakteru pracy, przekonań religijnych i wielu innych czynników, które zostały ukazane w tej fascynującej publikacji.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13174.XVIII.14 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14289.XVIII.14 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 145-153.
"Sposób żywienia ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zapewniając mu energię oraz składniki odżywcze biorące udział w procesach fizjologicznych. Nieprawidłowe zywienie jest przyczyną wielu chorób, powstających zarówno jako rezultat nadmiaru, jak i niedoboru niektórych składników odżywczych w diecie. Do chorób dietozależnych należą nadwag i otyłość, choroby sercowo-naczymiowe, cukrzyca typu 2 oraz osteoporoza. Stwierdzone przez badaczy nieprawidłowości w sposobie żywienia Polaków wymagają podjęcia działań, w rezultacie których zostaną ograniczone ich negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby ten cel osiągnąć, należy rozpoznać przyczyny niewłaściwych z żywieniowego punktu widzenia zachowań oraz zaproponować skuteczne strategie dokonywania zmian." (ze Wstępu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12174.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13298.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again