Sorting
Source
Books
(5)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
E-booki
(1)
Status
available
(9)
only on-site
(3)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(5)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Bryl Wiesław
(2)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(2)
Krauss Hanna
(2)
Bryniarski Krzysztof
(1)
Budzyńska-Jewtuch Izabela
(1)
Jopkiewicz Andrzej
(1)
Siedlar Maciej
(1)
Suliga Edyta
(1)
Świderska Mariola
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(2)
Lekarze
(2)
Immunolodzy
(1)
Subject
Dietetyka
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
ONTOGENEZA
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Alergologia
(1)
Alergologia i immunologia
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Immunologia
(1)
Odporność
(1)
Układ odpornościowy
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(3)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(2)
Słowo kluczowe
układ immunologiczny
(5)
układ pokarmowy
(4)
aktywność fizyczna
(2)
aktywność ruchowa
(2)
czynniki rozwoju
(2)
filogeneza
(2)
fizjologia żywienia
(2)
morfologia
(2)
ontogeneza
(2)
przewód pokarmowy
(2)
somatotyp
(2)
tkanka tłuszczowa
(2)
układ endokrynny
(2)
układ krwionośny
(2)
układ nerwowy
(2)
układ oddechowy
(2)
układ płciowy
(2)
układ wydalniczy
(2)
wiek rozwojowy
(2)
zdrowie
(2)
żywienie
(2)
alergie
(1)
diagnostyka immunologiczna
(1)
odporność
(1)
organizm człowieka
(1)
postawa ciała
(1)
rozwój człowieka
(1)
rozwój prenatalny
(1)
składniki pokarmowe
(1)
szczepienia ochronne
(1)
transplantologia
(1)
układ kostny
(1)
układ mięśniowy
(1)
układ ruchu
(1)
5 results Filter
Book
In basket
Immunologia / redakcja Krzysztof Bryniarski, Maciej Siedlar. - Wydanie 2. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2023. - X, 334 strony : ilustracje, wykresy ; 28 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik przedstawia problemy immunologii podstawowej i klinicznej, ich wzajemne powiązania, a także omawia immunologiczne aspekty transplantologii, reumatologii, kardiologii, endokrynologii, gastroenterologii, immunoonkologii oraz diagnostyki laboratoryjnej. W kompendium dodatkowo opracowano ważkie zagadnienia immunologiczne z zakresu rozrodczości człowieka, farmakoterapii i medycyny bólu. Założeniem Autorów podręcznika było nowoczesne i jednocześnie zwięzłe przedstawienie mechanizmów immunologicznych ze znaczącym wykorzystaniem dobrej jakości, barwnych rysunków i schematów, które z pewnością ułatwią zrozumienie opisywanych zjawisk, podobnie jak tabelaryczne ujęcie szczegółowych informacji oraz wypunktowanie kluczowych elementów rozważań. Natomiast sprawdzenie przyswojonej wiedzy umożliwią dołączone pytania, na które Czytelnik znajdzie odpowiedzi w poszczególnych rozdziałach.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18660.XVIII.1.7 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22474.XVIII.1.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22473.XVIII.1.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17571 [Magazyn 1], P.17584 [Magazyn 1], P.17582 [Magazyn 1], P.17583 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18725.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 18724.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Fizjologia żywienia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, prof. dr hab. n. med. Wiesław Bryl]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XVIII, 409, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.58.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Podręcznik dla studentów nauk pedagogicznych i medycznych. Tematyka przedstawia: rozwój biologiczny człowieka, żywienie, rozwój struktury i funkcji organizmu, ontogenezę, cechy morfologiczne i proporcje ciała, zdrowie i warunki zdrowotne, zaburzenia w rozwoju somatycznym i stanie zdrowia, kształt ciała, kontrolę i normy procesów wzrastania, wiek rozwojowy, aktywność ruchową i rozwój czynnościowy człowieka. Wszystkie rozdziały zostały zmienione i poszerzone, zwłaszcza o zagadnienia dotyczące żywienia człowieka, zaburzeń w rozwoju somatycznym i stanie zdrowia dzieci i młodzieży, istoty zdrowia i warunków zdrowotnych. Prezentowany tekst przekona czytelników, że biomedyczne podstawy odgrywają, ważną rolę w wychowaniu młodego pokolenia i funkcjonowaniu dorosłych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4635 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.4636.III.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.4634.III.2 [Czytelnia B], 5006.III.2 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Niezwykle intensywne przemiany kulturowe i społeczne, a w konsekwencji przemiany w obyczajach i zachowaniach dzieci oraz młodzieży można lepiej zrozumieć, gdy wszechstronnie pozna się człowieka, także z punktu widzenia biologicznego. Studenci kierunków pedagogicznych w toku studiów poznają wiedzę z zakresu rozwoju i wychowania człowieka. Niniejszy podręcznik omawia ogólne zagadnienia rozwoju biologicznego człowieka oraz przedstawia całokształt przemian, jakim współcześnie podlegają ludzie.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7816 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7815.III.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8831.III.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again