Sorting
Source
Books
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Status
available
(3)
only on-site
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Author
Buer Hubert
(1)
Czajkowska-Błaziak Anna
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Gehrke Marek Gerard
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Houszka Hanna
(1)
Jasek Stanisław
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Maciejowski Janusz
(1)
Nowakowski Piotr
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Nowicki Bolesław (1928- )
(1)
Palzer Andreas
(1)
Pawlina Edward
(1)
Polechoński Ryszard (1956- )
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Socha Stanisław (1952- )
(1)
Szulc Tadeusz (1942- )
(1)
Szymanowska Anna (1953- )
(1)
Zielak-Steciwko Anna
(1)
Łukaszewicz Ewa (1953- )
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Weterynaria
(1)
Zootechnika
(1)
Zwierzęta gospodarskie
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Podręczniki akademickie
(2)
Podręczniki
(1)
Domain
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Słowo kluczowe
bydło
(3)
kozy
(3)
owce
(3)
drób
(2)
konie
(2)
zwierzęta futerkowe
(2)
świnie
(2)
badanie kliniczne
(1)
iniekcja
(1)
owady użytkowe
(1)
produkcja zwierzęca
(1)
ryby słodkowodne
(1)
trzoda chlewna
(1)
weterynaria
(1)
zwierzęta gospodarskie
(1)
3 results Filter
Book
In basket
(Weterynaria w Praktyce.)
W podręczniku znajdziesz niezbędne wiadomości, które z pewnością wykorzystasz w swojej praktyce zawodowej. Uważna obserwacja chorego zwierzęcia: Na co zwracać uwagę? Kiedy powinien ci się włączyć dzwonek alarmowy? Jak interpretować wyniki? Klasyczne kompetencje: techniki badania, drobne zabiegi chirurgiczne, pomoc porodowa i postępowanie w nagłych wypadkach. Umiejętność racjonalnego prowadzenia opieki nad stadem: Dla specjalisty zajmującego się zwierzętami użytkowymi jest absolutną podstawą. Dzięki zawartym w książce wskazówkom i zaleceniom unikniesz pułapek i staniesz się prawdziwym fachowcem w opiece nad bydłem, świniami, owcami i kozami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17581.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17580.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony 219-220. Indeks.
Kompendium wiedzy o rasach zwierząt gospodarskich najczęściej spotykanych w hodowli. Podręcznik zawiera informacje na temat przodków zwierząt gospodarskich, czasu i miejsca udomowienia oraz geograficznego rozmieszczenia głównych gatunków hodowanych na świecie. Opisano i zilustrowano rasy następujących gatunków: 59 ras bydła, 62 rasy owiec, 35 ras koni, 25 ras kóz, 16 ras świń, 18 ras kur, 3 rasy indyków, 12 ras gołębi, 8 ras kaczek, 7 ras gęsi, 13 ras królików. Opisano i zilustrowano również 35 odmian: m.in. lisa pospolitego, lisa polarnego, jenota, norki, tchórza hodowlanego, nutrii i szynszyli. Rasy pogrupowano w typy użytkowe, których charakterystyka poprzedza opisy. W wyborze ras kierowano się głównie ich znaczeniem gospodarczym w kraju ojczystym i poza jego granicami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17571.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17570.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierzęta towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Proces ich udomowiania rozpoczął się ok. 10 tys. lat temu. Człowiek udomowił łącznie ponad 90 gatunków zwierząt, choć część z nich obecnie występuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdyż w przyrodzie ciągle odkrywamy gatunki zwierząt o unikatowych właściwościach, które mogą być wykorzystane w produkcji żywności, ale również jako zwierzęta towarzyszące w poprawie dobrostanu życia człowieka. Największe zmiany cech użytkowych zwierząt udomowionych nastąpiły w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetykę populacji, genomikę, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierząt, opracowano systemy wartościowania pasz, określono ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, poznano możliwości produkcyjne, ale też genetyczne i środowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajność zwierząt zwiększyła się wielokrotnie, w tym wydajność mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrostów i wykorzystanie paszy. Zmieniły się także relacje z człowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywać ciągle nowe unikatowe cechy i właściwości zwierząt, co pozwala lepiej zrozumieć ich zachowanie i potrzeby. Są to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu życia zwierząt, warunków ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form użytkowania zwierząt (praca, produkcja mleka, mięsa, jaj, miodu itp.) coraz większego znaczenia nabierają alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie człowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierzęta nie tylko dostarczają pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzyszą człowiekowi, poprawiają jego zdrowie i komfort życia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19587.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19586.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again