Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Author
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Lekarze
(1)
Demographic Group
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Subject
Odżywianie
(2)
Ciąża
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Leczenie dietą
(1)
Odzywianie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(3)
Opracowanie
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Słowo kluczowe
kobieta karmiąca
(4)
dzieci
(3)
kobieta ciężarna
(3)
młodzież
(3)
niemowlę
(3)
osoby starsze
(3)
żywienie
(3)
alergia pokarmowa
(2)
choroby dziecięce
(2)
choroby jamy ustnej
(2)
choroby nerek i dróg moczowych
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby tkanki łącznej
(2)
choroby trzustki
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
choroby wątroby
(2)
cukrzyca
(2)
dorośli
(2)
dyslipidemia
(2)
interakcje leków z żywnością
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
osteoporoza
(2)
otyłość
(2)
dieta
(1)
laktacja
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywienie kobiet ciężarnych
(1)
żywienie pozajelitowe
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią / redakcja naukowa dr hab. n. med. Dorota Szostak-Węgierek. - Wydanie I, 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2022. - [12], 226 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.Indeks.
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18594.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22006.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22005.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.1177.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki. - Wydanie 2 zmienione - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 471, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawdiłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, zrozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11493 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11492.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11738.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki. - Wydanie 2 zmiemione - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 471, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawdiłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, zrozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.241.XVIII.10 [Magazyn 1], F.240.XVIII.10 [Magazyn 1], F.243.XVIII.10 [Magazyn 1], F.242.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again