Sorting
Source
Books
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(6)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Buczko Włodzimierz (1942- )
(1)
Grotthus Bartosz
(1)
Kostka-Trąbka Elzbieta
(1)
Majewska Magdalena (medycyna)
(1)
Mutschler Ernst (1931- )
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Woroń Jarosław
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(4)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Subject
Interakcje leków
(2)
FARMAKOLOGIA
(1)
Farmacja
(1)
Farmakologia
(1)
LECZENIE
(1)
Leki
(1)
Odzywianie
(1)
Odżywianie
(1)
TOKSYKOLOGIA
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Słowo kluczowe
interakcje leków
(3)
alergia pokarmowa
(2)
choroby dziecięce
(2)
choroby jamy ustnej
(2)
choroby nerek i dróg moczowych
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby tkanki łącznej
(2)
choroby trzustki
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
choroby wątroby
(2)
cukrzyca
(2)
dorośli
(2)
dyslipidemia
(2)
dzieci
(2)
farmakologia
(2)
interakcje leków z żywnością
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
kobieta ciężarna
(2)
kobieta karmiąca
(2)
leki
(2)
młodzież
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
niemowlę
(2)
osoby starsze
(2)
osteoporoza
(2)
otyłość
(2)
żywienie
(2)
farmakodynamika
(1)
farmakokinetyka
(1)
toksykologia
(1)
żywność
(1)
5 results Filter
Book
In basket
Interakcje leków w praktyce klinicznej / Elzbieta Kostka-Trąbka, Jarosław Woroń. - Wydanie drugie uaktualnione (7 dodruk). - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 253 strony ; 20 cm.
Nowe, zmienione wydanie unikalnej na polskim rynku książki przedstawiającej najczęściej występujące interakcje leków stosowanych w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, oddechowego, przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, hiperlipidemii, cukrzycy, leków przeciwpłytkowych i przeciwkrzepliwych. przeciwhistaminowych, neurologicznych, przeciwnowotworowych, przeciwbólowych i przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i najczęściej stosowanych leków ziołowych. W książce zostały opisane leki dostępne w Polsce i ich interakcje z innymi jednocześnie stosowanymi lekami. Autorzy zastosowali podział leków na grupy terapeutyczne, co ułatwia Czytelnikowi korzystanie z informacji. Stosowanie się do nich pozwoli uniknąć działań niepożądanych, spowodowanych nieodpowiednim połączeniem leków lub braku skuteczności zastosowanego leczenia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18048 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19732.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19731.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Interakcje leków z żywnością / dr n. farm. Magdalena Obrzut ; [redaktor merytoryczny: Magdalena Majewska]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - [12], 237 stron : portret ; 24 cm.
W obrębie wydania dodruk.
Bibliografia, netografia na stronach 191-230. Indeks.
Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24161.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24160.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Mutschler farmakologia i toksykologia : podręcznik / Ernst Mutschler [et al. ; tł.: Bartosz Grotthus et al.]. - Wyd. 3 pol. popr. i uzup., dodr. / red. nauk. Włodzimierz Buczko. - Wrocław : MedPharm Polska, cop. 2014. - XXX, 1168 s. : il. kolor. ; 28 cm.
Bibliogr. s. 1131-1133. Indeks.
Podręcznik podzielony jest na trzy części: część A zawiera ogólne informacje na temat farmakokinetyki i farmakodynamiki leków, ich działań niepożądanych, terapii genowej, terapii z wykorzystaniem komórek macierzystych, badań leków, w tym dodatek o fitofarmaceutykach i homeopatii, część B zawiera informacje o lekach wykorzystywanych w leczeniu chorób poszczególnych narządów i układów, część C zawiera informacje z toksykologii. Niniejsza książka powstała na podstawie najnowszego, dziewiątego, uzupełnionego i poprawionego wydania jednego z najlepszych podręczników farmakologii na świecie. W zwięzły i przejrzysty sposób przekazuje wiedzę z farmakologii i toksykologii. Zawiera liczne ryciny, tabele i schematy. Jej atutem jest także uzupełnienie danych o poszczególnych grupach leków zgodnie z wynikami najnowszych badań klinicznych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15235.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki. - Wydanie 2 zmienione - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 471, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawdiłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, zrozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11493 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11492.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11738.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki. - Wydanie 2 zmiemione - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 471, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawdiłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, zrozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.241.XVIII.10 [Magazyn 1], F.240.XVIII.10 [Magazyn 1], F.243.XVIII.10 [Magazyn 1], F.242.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again