Sorting
Source
Books
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Status
available
(5)
only on-site
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Author
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Gil Marian
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Górecka Danuta
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Hęś Marzena
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Ligor Magdalena M
(1)
Rudy Mariusz
(1)
Stachowiak Barbara
(1)
Stanisławczyk Renata
(1)
Szczepaniak Barbara
(1)
Szymandera-Buszka Krystyna
(1)
Waszkowiak Katarzyna
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Znamirowska Agata
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Towaroznawstwo
(2)
Żywność
(2)
CHROMATOGRAFIA
(1)
MIÓD
(1)
PRZECIWUTLENIACZE
(1)
ROŚLINY
(1)
ZWIĄZKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Słowo kluczowe
herbata
(3)
alkohol
(2)
kawa
(2)
miód
(2)
ryby
(2)
chromatografia
(1)
cukier
(1)
cukry
(1)
czerwonokrzew
(1)
jarmuż
(1)
karotenoidy
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
nabiał
(1)
pieczywo
(1)
polifenole
(1)
przeciwutleniacze
(1)
substancje biologicznie czynne
(1)
surowce roślinne
(1)
szpinak
(1)
towaroznawstwo
(1)
wolne rodniki
(1)
zboże
(1)
żywienie
(1)
3 results Filter
Book
In basket
Wykaz norm przy ćwiczeniach.
Towaroznawstwo produktów spożywczych zajmuje się badaniem jakości żywności. Bada te cechy i właściwości produktów spożywczych, które decydują bezpośrednio lub pośrednio o przydatności poszczególnych towarów w żywieniu człowieka, a także o ich przydatności wcześniej w przetwórstwie i dystrybucji. Przedmiotem skryptu jest ocena jakości wybranych grup produktów spożywczych, które bądź nie były szerzej opisane w innych opracowaniach na temat oceny towaroznawczej produktów spożywczych, bądź są przeprowadzane w ramach przedmiotów obejmujących przetwórstwo żywności.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17205 [Magazyn 1], P.17206 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17188.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17187.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Rozprawa Habilitacyjna / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. s. 13-14, 147-164.
Książka prezentuje wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębnianiai oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawanoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS). Szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz okreslenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14946.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15776.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again