Sorting
Source
Books
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(3)
only on-site
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Author
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dziechciarz Piotr
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Lange Ewa
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Audience Group
Lekarze medycyny rodzinnej
(1)
Pediatrzy
(1)
Subject
Alergia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Gastroenterologia dziecięca
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Genre/Form
Poradnik
(2)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Słowo kluczowe
dieta eliminacyjna
(3)
dzieci
(2)
białka
(1)
biegunka
(1)
choroby
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
ciąża
(1)
dietetyka
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
karmienie
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
organizm człowieka
(1)
składniki mineralne
(1)
tłuszcze
(1)
witaminy
(1)
węglowodany
(1)
3 results Filter
Book
In basket
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty. Pediatria)
Na okładce skrócony spis treści.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Gastroenterologia dziecięca to specjalność medyczna, która rozwija się w niezwykle szybkim tempie. Wiedza i wytyczne nieustannie się zmieniają, a nowe dowody naukowe wpływają na dotychczasowe zasady diagnostyki, rozpoznawania oraz leczenia wielu chorób i zaburzeń gastrologicznych. Publikacja z serii "W gabinecie lekarza specjalisty. Gastroenterologia dziecięca. Współczesne spojrzenie" to drugie – rozszerzone – wydanie, które zawiera najczęstsze problemy gastrologiczne u dzieci, przedstawione w sposób zwięzły, rzeczowy i oparty na najnowszych, wiarygodnych danych naukowych. Autorzy, eksperci w dziedzinie gastroenterologii, przygotowali poszczególne rozdziały, bazując na wytycznych renomowanych towarzystw naukowych, takich jak: Europejskie i Północnoamerykańskie Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Amerykańska Akademia Pediatrii oraz Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23908.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dieta eliminacyjna / Joanna Dronka-Skrzypczak. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2020. - 187, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 183-184. Indeks.
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na ten temat mówi nauka? I najważniejsze - jak podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić? Poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22036.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22035.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 1 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] strona : illustracje ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14488 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.14487.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15432.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again