Sorting
Source
Books
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(2)
only on-site
(2)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Stasiak Maciej (1956- )
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Audience Group
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Studenci
(1)
Subject
Dietetyka
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Odżywianie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(2)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Słowo kluczowe
żywienie dzieci
(2)
żywienie nastolatków
(2)
ciąża
(1)
dietetyka kliniczna
(1)
laktacja
(1)
odżywianie się
(1)
otyłość
(1)
układ pokarmowy
(1)
żywienie
(1)
żywienie dorosłych
(1)
żywienie kobiet ciężarnych
(1)
żywienie niemowląt
(1)
żywienie osób starszych
(1)
żywienie w chorobach
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17892 [Magazyn 1], P.17893 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently unavailable: sygn. 19298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B]
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19074.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19073.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again