Sorting
Source
Books
(12)
Form of Work
Książki
(12)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(16)
only on-site
(10)
unavailable
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(8)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(9)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(10)
Author
Barker Helen M
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Payne Anne
(2)
Adamik Barbara
(1)
Banaszkiewicz Aleksandra
(1)
Barczyński Bartosz
(1)
Braun Jörg
(1)
Derleta Alicja
(1)
Fauci Anthony S. (1940- )
(1)
Gast Patricia
(1)
Grajek Zbysław
(1)
Grzelak Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gudowski Arkadiusz (redaktor)
(1)
Górla Małgorzata
(1)
Harrison Tinsley Randolph (1900-1978)
(1)
Kübler Andrzej
(1)
Kłęk Stanisław (chirurg)
(1)
Maciejewski Dariusz
(1)
Marino Paul L
(1)
Małgorzewicz Sylwia
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Pituch-Zdanowska Aleksandra
(1)
Początek Marta
(1)
Preuss Roland
(1)
Sutin Kenneth M
(1)
Wenecka Barbara
(1)
Wysokiński Andrzej
(1)
Year
2020 - 2025
(6)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(8)
Country
Poland
(12)
Language
Polish
(12)
Audience Group
Lekarze
(4)
Dietetycy
(2)
Gastrolodzy
(1)
Onkolodzy
(1)
Pediatrzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Leczenie żywieniowe
(6)
Żywienie chorych
(4)
Dietetyka
(2)
Prawo medyczne
(2)
Żywienie dojelitowe
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
CHIRURGIA
(1)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Gastroenterologia dziecięca
(1)
INTENSYWNA TERAPIA
(1)
INTERNISTYKA
(1)
Intensywna terapia
(1)
Leczenie dietą
(1)
Nowotwór
(1)
Odżywianie
(1)
Onkologia
(1)
PIELĘGNIARSTWO
(1)
POSTĘPOWANIE OKOŁOOPERACYJNE
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI
(3)
Podręcznik
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Opracowanie
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
Domain
Medycyna i zdrowie
(8)
Słowo kluczowe
żywienie dojelitowe
(12)
żywienie pozajelitowe
(9)
leczenie żywieniowe
(4)
opieka paliatywna
(4)
otyłość
(4)
choroby wątroby
(3)
cukrzyca
(3)
HIV
(2)
dietetyka
(2)
intensywna terapia
(2)
opieka długoterminowa
(2)
przetaczanie krwi
(2)
udar mózgu
(2)
układ krążenia
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
żywienie
(2)
alergie
(1)
badania przesiewowe
(1)
biegunka infekcyjna
(1)
ból
(1)
ból brzucha
(1)
ból pooperacyjny
(1)
celiakia
(1)
choroba wrzodowa
(1)
choroby genetyczne
(1)
choroby infekcyjne
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby skóry
(1)
choroby układu krwiotwórczego
(1)
choroby układu krążenia
(1)
choroby układu moczowego
(1)
choroby układu nerwowego
(1)
choroby układu oddechowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
choroby wewnętrzne
(1)
delirium
(1)
dermatozy
(1)
dieta
(1)
dyslipidemia
(1)
dzieci
(1)
endokrynologia
(1)
farmakologia
(1)
gospodarka wodna
(1)
interna
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
komórki macierzyste
(1)
młodzież
(1)
nerki
(1)
niemowlę
(1)
nietolerancja laktozy
(1)
niewydolność nerek
(1)
niewydolność oddechowa
(1)
omdlenie
(1)
opieka okołooperacyjna
(1)
opieka pielęgniarska
(1)
osoby starsze
(1)
ostra niewydolność oddechowa
(1)
otyłość olbrzymia
(1)
pielęgniarstwo chirurgiczne
(1)
przemiana materii
(1)
przetoka jelita grubego
(1)
przewód pokarmowy
(1)
płuca
(1)
rak jądra
(1)
rak piersi
(1)
rak prostaty
(1)
rak pęcherza moczowego
(1)
rak płuc
(1)
rak skóry
(1)
refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
resuscytacja
(1)
sedacja
(1)
sepsa
(1)
serce
(1)
skaza krwotoczna
(1)
temperatura ciała
(1)
terapia genowa
(1)
trzustka
(1)
wentylacja mechaniczna
(1)
wodobrzusze
(1)
wspomaganie oddychania
(1)
wymioty
(1)
wątroba
(1)
zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
(1)
zaburzenia krążenia
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zaburzenia pamięci
(1)
zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej
(1)
zaburzenia snu
(1)
zaburzenia wzroku
(1)
zakrzepica
(1)
zapalenie trzustki
(1)
zatrucia
(1)
zespół jelita drażliwego
(1)
łuszczyca
(1)
żywienie doustne
(1)
żywienie parenteralne
(1)
żółtaczka
(1)
12 results Filter
Book
In basket
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty. Onkologia ; 2020/2(4))
Dodatek do tytułu z okładki.
Na okładce podtytuł: współczesne podejście. Na okładce skrócony spis treści.
Bibliografia na stronach 76-78.
W gabinecie lekarza specjalisty to cykl publikacji przygotowanych przez specjalistów dla specjalistów, omawiający wybrane, najbardziej istotne zagadnienia, nowe trendy i innowacyjne terapie w danej dziedzinie medycyny. W tym i kolejnych tomach wybitni polscy specjaliści dzielą się wiedzą i doświadczeniem z praktyki klinicznej, przedstawiają najnowsze dokonania oraz aktualne rekomendacje i standardy w swoich dziedzinach, a także opisy najciekawszych przypadków wraz z omówieniem zasad postępowania diagnostycznego i terapeutycznego. Artykuły inspirują do poszerzania i aktualizowania wiedzy, dogłębnie analizują i wyczerpują poruszany temat.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22993.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22992.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Wykaz aktów prawnych i norm na stronach 63-65.
Najnowsze Standardy do żywienia pozajelitowego i dojelitowego przygotowane przez zespół ekspertów Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Przedstawiają w sposób uporządkowany stan wiedzy o leczeniu żywieniowym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
All copies are currently on loan: sygn. P.18360.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20873.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20872.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Wykaz aktów prawnych i norm na stronach 63-65.
„STANDARDY ŻYWIENIA DOJELITOWEGO I POZAJELITOWEGO Aneks” są uzupełnieniem informacji zawartych w Standardach wydanych w grudniu 2019 roku głównie o praktyczne aspekty dotyczące leczenia żywieniowego oraz istotne informacje o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.1435.XVIII.10 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. B.1434.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1433.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 2 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2020. - IX, [1], 209-466 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych. Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:: - rola składników odżywczych, - bezpieczeństwo żywności i żywienia, - zalecenia żywieniowe, - zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, - problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20867.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20866.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Monografia zawiera wybrane zagadnienia z pielęgniarstwa chirurgicznego. Przedstawia zarówno zagadnienia socjologiczne związane z osobami pracującymi na oddziałach zabiegowych jak i problematykę pielęgniarstwa okołooperacyjnego. Zagadnienia pielęgnacyjne, omawiane w publikacji, zostały uzupełnione o wiedzę kliniczną.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12746 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13788.XVIII.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.1177.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg. i równol.: "The ICU book" 2007.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Jest to kolejne, trzecie już wydanie podręcznika, który zyskał ogromne uznanie czytelników na całym świecie. Książka ta różni się od typowych podręczników. Znaczną jej część stanowią informacje praktyczne zdobyte przez autora podczas pracy na wielu oddziałach intensywnej terapii. Omawiane są w niej problemy lecznicze występujące na tych oddziałach intensywnej terapii, a nie jednostki chorobowe. Większość rozdziałów została napisana od nowa. Dodano dwa rozdziały poświęcone leczeniu zakażeń na oddziale intensywnej terapii oraz zaburzeniom termoregulacji. Przedstawiono 198 nowych rycin i 178 nowych tabel, a także podsumowania na końcu wielu rozdziałów, zawierające najistotniejsze przesłanie danej części.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10169 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10168.XVIII.1.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11749.XVIII.1.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie w gastroenterologii dziecięcej to kompendium wiedzy o najczęściej występujących u dzieci i młodzieży chorobach przewodu pokarmowego, zarówno organicznych, jak i czynnościowych, które łączą: krótki zarys choroby, aktualne zalecenia dotyczące diety i leczenia żywieniowego oraz narzędzia przydatne w praktyce klinicznej. Publikacja została stworzona przez zespół doświadczonych gastroenterologów dziecięcych i dietetyka, którzy od lat wspólnie pomagają dzieciom z chorobami przewodu pokarmowego w powrocie do zdrowia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24294.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23945.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2013. - XII, 323 s. : il. ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2017. - XII, 323 strony: ilustracje ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18438.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18437.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
W podręczniku uwzględniono obszerne doświadczenie zawodowe autorów oraz ich świadomość, że nie tylko ścisłe stosowanie się do aktualnych wytycznych i rutynowe postępowanie oparte na wiarygodnych i aktualnych publikacjach zaskakująco często nie wystarczają, aby odnieść sukces terapeutyczny. W codziennej praktyce konieczne jest również indywidualne podejście do pacjenta. Spersonalizowana, a zarazem skuteczna terapia wymaga jednak kompleksowej wiedzy medycznej, a jej nabycie możliwe jest tylko przez wieloletnią praktykę. Jednocześnie w pracy nad niniejszym podręcznikiem brali również udział początkujący lekarze, których podejście nie pozwalało zapominać starszym, już doświadczonym kolegom o wątpliwościach i obawach nowicjuszy. Jednolita struktura podręcznika, zwięzłe ujęcie treści zawartych wytycznych oraz wskazówki dotyczące najistotniejszych w codziennej praktyce anestezjologa procedur, tworzą źródło wiedzy, które zapewni większą szybkość w znajdowaniu odpowiedzi na pojawiające się pytania i ułatwia podejmowanie decyzji terapeutycznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18418.XVIII.1.3 [Magazyn 1], P.18419.XVIII.1.3 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20997.XVIII.1.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20996.XVIII.1.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
DVD
In basket
Interna Harrisona. T. 1 / red. nauk. Anthony S. Fauci [i in.] ; [red. nauk. Andrzej Wysokiński i in. ; przekł. z jęz. ang. Bartosz Barczyński i in]. - Wyd. 3 na podstawie 17. wyd. oryg. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, cop. 2009. - XXXVI, 844 s. : il. kolor. ; 30 cm + dysk optyczny (DVD-ROM).
Do książki dołączona jest płyta DVD o tej samej sygnaturze.
"Interna Harrisona" jest kompletnym przewodnikiem po medycynie wewnętrznej ukazanej w ujęciach specjalistów z różnych dziedzin. Zawiera kilkadziesiąt rozdziałów, tysiące zdjęć i ilustracji, opisy procedur diagnostycznych i najnowszych osiągnięć medycyny. Książka zredagowana została tak, by zapewnić maksymalną użyteczność i szybki dostęp do informacji. Na płycie DVD dołączonej do książki znajduje się dodatkowe 300 stron w e-rozdziałach, bank zdjęć i filmów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 12829.XVIII.1.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again