Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Autor
Banaszkiewicz Aleksandra
(1)
Gudowski Arkadiusz (redaktor)
(1)
Pituch-Zdanowska Aleksandra
(1)
Stróżyk Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Gastrolodzy
(1)
Pediatrzy
(1)
Temat
Choroby układu pokarmowego
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Gastroenterologia dziecięca
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Słowo kluczowe
zespół jelita drażliwego
(2)
FODMAP
(1)
biegunka infekcyjna
(1)
ból brzucha
(1)
celiakia
(1)
choroba wrzodowa
(1)
choroby wątroby
(1)
dietetyka
(1)
nietolerancja laktozy
(1)
refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
wymioty
(1)
zapalenie trzustki
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywność
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta low-FODMAP / Stróżyk Agata. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2023. - XVI, 263 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22551.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22550.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie w gastroenterologii dziecięcej to kompendium wiedzy o najczęściej występujących u dzieci i młodzieży chorobach przewodu pokarmowego, zarówno organicznych, jak i czynnościowych, które łączą: krótki zarys choroby, aktualne zalecenia dotyczące diety i leczenia żywieniowego oraz narzędzia przydatne w praktyce klinicznej. Publikacja została stworzona przez zespół doświadczonych gastroenterologów dziecięcych i dietetyka, którzy od lat wspólnie pomagają dzieciom z chorobami przewodu pokarmowego w powrocie do zdrowia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24294.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23945.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej