Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(6)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Badora Aleksandra
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kohlmünzer Stanisław (1919-2001)
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Ligor Magdalena M
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
CHROMATOGRAFIA
(1)
Dietetyka
(1)
Farmakognozja
(1)
Leki pochodzenia roślinnego
(1)
MIÓD
(1)
Odżywianie
(1)
PRZECIWUTLENIACZE
(1)
ROŚLINY
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Surowce roślinne
(1)
Wpływ na zdrowie ludzi
(1)
ZWIĄZKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Żywność wegańska
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(1)
Słowo kluczowe
surowce roślinne
(4)
leki roślinne
(2)
żywność
(2)
chromatografia
(1)
czerwonokrzew
(1)
dieta
(1)
farmakognozja
(1)
herbata
(1)
jarmuż
(1)
karotenoidy
(1)
miód
(1)
piramida żywieniowa
(1)
polifenole
(1)
przeciwutleniacze
(1)
składniki żywności
(1)
substancje biologicznie czynne
(1)
substancje podstawowe
(1)
substancje wtórne
(1)
szpinak
(1)
wolne rodniki
(1)
żywienie
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 299-311.
Treść monografii Aspekty zdrowotne składników żywności pochodzenia roślinnego zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu leków pochodzenia naturalnego o aktywności antywirusowej, antybakteryjnej przeciwgrzybowej oraz prozdrowotne składniki żywności, istotne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Omówiono także nowości z zakresu m.in: kuchni molekularnej, nutrigenomiki oraz relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24110.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24109.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Farmakognozja : podręcznik dla studentów farmacji / Stanisław Kohlmünzer. - Wyd. 5, 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017. - 669, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Podręcznik przedstawia, zgodnie z programem nauczania wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych:: zagadnienia farmakognozji ogólnej, substancje naturalne i surowce farmakognostyczne, następnie przegląd chemotaksonomiczny roślin i surowców farmakognostycznych oraz przegląd farmakologiczno-terapeutyczny surowców i substancji roślinnych. Uzupełnieniem tekstu są liczne (około 1000) wzory związków czynnych występujących w poszczególnych roślinach. Obecne, V wydanie zostało w dużym stopniu zmienione, uzupełnione i poprawione. Zmiany obejmują zarówno wprowadzenie nowych surowców, zgodnie z FP V, jak i uaktualnienie danych fitochemicznych i farmakologicznych, zgodnie z wynikami najnowszych prac badawczych. Wprowadzono także ponad 130 wzorów związków czynnych, a poprawiono - ponad 190. Przejrzysty układ treści ułatwia przyswojenie materiału.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17948 [Magazyn 1], F.740.XVIII.5 [Magazyn 1], F.741.XVIII.5 [Magazyn 1], P.17949 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19470.XVIII.5 [Wypożyczalnia B], F.739.XVIII.5 [Wypożyczalnia B], F.738.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19469.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Rozprawa Habilitacyjna / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. s. 13-14, 147-164.
Książka prezentuje wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębnianiai oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawanoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS). Szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz okreslenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14946.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15776.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again