Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Badora Aleksandra
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kohlmünzer Stanisław (1919-2001)
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Ligor Magdalena M
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
CHROMATOGRAFIA
(1)
Dietetyka
(1)
Farmakognozja
(1)
Leki pochodzenia roślinnego
(1)
MIÓD
(1)
Odżywianie
(1)
PRZECIWUTLENIACZE
(1)
ROŚLINY
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Surowce roślinne
(1)
Wpływ na zdrowie ludzi
(1)
ZWIĄZKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Żywność wegańska
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(1)
Słowo kluczowe
surowce roślinne
(4)
leki roślinne
(2)
żywność
(2)
chromatografia
(1)
czerwonokrzew
(1)
dieta
(1)
farmakognozja
(1)
herbata
(1)
jarmuż
(1)
karotenoidy
(1)
miód
(1)
piramida żywieniowa
(1)
polifenole
(1)
przeciwutleniacze
(1)
składniki żywności
(1)
substancje biologicznie czynne
(1)
substancje podstawowe
(1)
substancje wtórne
(1)
szpinak
(1)
wolne rodniki
(1)
żywienie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 299-311.
Treść monografii Aspekty zdrowotne składników żywności pochodzenia roślinnego zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu leków pochodzenia naturalnego o aktywności antywirusowej, antybakteryjnej przeciwgrzybowej oraz prozdrowotne składniki żywności, istotne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Omówiono także nowości z zakresu m.in: kuchni molekularnej, nutrigenomiki oraz relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24110.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 24109.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Farmakognozja : podręcznik dla studentów farmacji / Stanisław Kohlmünzer. - Wyd. 5, 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017. - 669, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Podręcznik przedstawia, zgodnie z programem nauczania wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych:: zagadnienia farmakognozji ogólnej, substancje naturalne i surowce farmakognostyczne, następnie przegląd chemotaksonomiczny roślin i surowców farmakognostycznych oraz przegląd farmakologiczno-terapeutyczny surowców i substancji roślinnych. Uzupełnieniem tekstu są liczne (około 1000) wzory związków czynnych występujących w poszczególnych roślinach. Obecne, V wydanie zostało w dużym stopniu zmienione, uzupełnione i poprawione. Zmiany obejmują zarówno wprowadzenie nowych surowców, zgodnie z FP V, jak i uaktualnienie danych fitochemicznych i farmakologicznych, zgodnie z wynikami najnowszych prac badawczych. Wprowadzono także ponad 130 wzorów związków czynnych, a poprawiono - ponad 190. Przejrzysty układ treści ułatwia przyswojenie materiału.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17948 [Magazyn 1], F.740.XVIII.5 [Magazyn 1], F.741.XVIII.5 [Magazyn 1], P.17949 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19470.XVIII.5 [Wypożyczalnia B], F.739.XVIII.5 [Wypożyczalnia B], F.738.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19469.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Rozprawa Habilitacyjna / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. s. 13-14, 147-164.
Książka prezentuje wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębnianiai oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawanoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS). Szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz okreslenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14946.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15776.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej