Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Babicz Katarzyna
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Lee Janet
(1)
Moyad Mark (1965- )
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Spattini Massimo
(1)
Słoma-Krześlak Małgorzata
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Suplementy diety
(3)
Odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Farmakoterapia
(1)
Insulinooporność
(1)
Leczenie dietą
(1)
Sport
(1)
Sportowcy
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Słowo kluczowe
suplementacja
(4)
żywienie
(2)
aktywność fizyczna
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
choroby
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
epidemiologia
(1)
genetyka
(1)
insulina
(1)
insulinooporność
(1)
kalorie
(1)
metabolizm
(1)
mięśnie
(1)
otyłość
(1)
składniki mineralne
(1)
sport
(1)
sporty wytrzymałościowe
(1)
wegetarianizm
(1)
witaminy
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zdrowie
(1)
zdrowie psychiczne
(1)
zioła
(1)
żywność
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności / dr n. farm. Magdalena Obrzut, dr n. zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 165, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 139-159. Indeks.
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka - poza zagadnieniem insulinooporności - w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The Supplement handbook : a trusted expert's guide to what works & what's worthless for more than 100 conditions.
Indeks.
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę.Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto?Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18605.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22051.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22050.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
W książce także ISBN oryginału.
Bibliografia, netografia na stronach 461-485.
Większość osób regularnie praktykujących aktywność fizyczną stosuje dietę i używa suplementów diety w celu poprawy swojej sprawności, znajdując na rynku szeroką ofertę produktów, spośród których nie zawsze łatwo dokonać wyboru. W niniejszej książce przedstawiono sposoby służące poprawie wydolności, bazując na mocnych danych naukowych i w sposób w pełni bezpieczny. W odniesieniu do wszystkich rodzajów aktywności fizycznej, począwszy od siłowni aż do kolarstwa poprzez crossfit, przedstawiono sugestie dotyczące najbardziej odpowiednich sposobów żywienia i suplementacji, bez jednoczesnego pomijania potrzeb szczególnych grup osób uprawiających sport, takich jak seniorzy, osoby chorujące na cukrzycę czy weganie. Przedstawiono zatem, w ponad 60 szczegółowych punktach, cechy i właściwości wszystkich suplementów diety mogących wspomagać nasz organizm w uzyskaniu poprawy sprawności fizycznej i wydolności sportowej. W celu ułatwienia wyboru każdemu suplementowi diety przyporządkowano punktację odnoszącą się do jego skuteczności w poprawie poszczególnych rodzajów sprawności wchodzących w skład wydolności sportowej (siła, wydolność, masa, wytrzymałość, odchudzanie, koncentracja).
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18595.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22016.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22015.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again