Sorting
Source
Books
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje fachowe
(2)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(8)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Jurek Joanna Michalina
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Wittenbeck Kinga
(1)
Year
2020 - 2025
(5)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Subject
Dietetyka
(4)
Odżywianie
(3)
Zaburzenia odżywiania
(3)
Uczucia
(2)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Nadwaga
(1)
Otyłość
(1)
Psychodietetyka
(1)
Psychoterapia
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywność
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(4)
Poradnik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Psychologia
(4)
Słowo kluczowe
psychodietetyka
(5)
dieta
(3)
nawyki żywieniowe
(3)
otyłość
(3)
aktywność fizyczna
(2)
bulimia
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dietoprofilaktyka
(2)
dietoterapia
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
normy żywienia
(2)
nutrigenetyka
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
suplement diety
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zdrowie publiczne
(2)
cukrzyca
(1)
cukrzyca ciężarnych
(1)
insulinooporność
(1)
kobiety
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
nadwaga
(1)
psychologia odżywiania
(1)
węglowodany
(1)
zachowania żywieniowe
(1)
żywienie
(1)
5 results Filter
Book
In basket
Bibliografia na stronach 285-293. Indeks.
,,Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem", to książka dla osób, które: o nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała, o czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia, o boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść, o zajadają emocje, o traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres ,,dyspensy", o podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo, o mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24243.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24242.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Engram)
Bibliografia na stronach 143-162.
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą / otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18214.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20189.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20188.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie I, 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVII, [1], 363 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18600.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22027.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17962 [Magazyn 1], P.17963 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Book
In basket
Psychodietetyka / redakcja naukowa Anna Brytek-Matera ; [autorzy: Małgorzata Adamczyk-Zientara i 32 innych]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020r. (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.124.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again